Trys gėrimai, susiję su ilgesne gyvenimo trukme, yra žalioji arbata, raudonasis vynas ir kava. Žaliojoje arbatoje esantys katechinai, ypač EGCG, yra stiprūs antioksidantai. Raudonajame vyne yra resveratrolio, kuris saikingai vartojamas gali apsaugoti širdies sveikatą. Netikėtas pretendentas yra kava, nes tyrimai rodo, kad 1-5 kasdien išgeriami puodeliai lemia iki 15 % mažesnę mirtingumo riziką. Šie įprasti gėrimai yra prieinami būdai, kaip reguliariai ir apgalvotai juos vartojant galima pailginti savo gyvenimą sveikuoliškais metais.
Žalioji arbata: Senovės ilgaamžiškumo eliksyras
Tūkstančius metų skaičiuojanti žalioji arbata yra vienas iš išsamiausiai ištirtų gėrimų, galinčių prailginti ilgaamžiškumą. Tyrimai atskleidė, kad didelė katechinų koncentracija, ypač epigalokatechino galato (EGCG), pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, kovojančiu su ląstelių pažeidimais.
Japonijoje ir Kinijoje atlikti gyventojų tyrimai rodo, kad žaliąją arbatą geriančių žmonių mirtingumas yra mažesnis, o širdies ir kraujagyslių ligų rizika mažesnė. Reguliarus arbatos vartojimas susijęs su mažesniu uždegimu, geresniu jautrumu insulinui ir geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis.
Norint gauti didžiausią naudą, ekspertai rekomenduoja kasdien išgerti 3-5 puodelius, pageidautina be cukraus. Svarbūs yra virimo būdai – 70-82 °C temperatūros vanduo išsaugo daugiau naudingų junginių nei verdantis vanduo.
Raudonasis vynas: Viduržemio jūros regiono paslaptis, padedanti gyventi ilgiau
Nors žalioji arbata yra Azijos ilgaamžiškumo tradicijų akcentas, Viduržemio jūros regionas siūlo savo garsųjį eliksyrą.
Raudonajame vyne, kurio Viduržemio jūros regiono gyventojai vartoja nedaug, yra resveratrolio, polifenolio, kurio gyvybę ilginančios savybės patvirtintos moksliniais tyrimais.
Mokslininkai susiejo saikingą raudonojo vyno vartojimą – vieną taurę per dieną moterims ir dvi vyrams – su mažesne širdies ligų rizika, geresniais cholesterolio rodikliais ir geresne kraujagyslių funkcija.
Prancūzų paradoksas (prancūzų paradoksas), susijęs su nedideliu širdies ir kraujagyslių ligų skaičiumi Prancūzijoje, nepaisant daug riebalų turinčios mitybos, iš dalies siejamas su reguliariu raudonojo vyno vartojimu.
Tačiau nauda sveikatai pasireiškia tik saikingai vartojant; per didelis vartojimas šiuos privalumus paneigia.
Kava: Stebinantis gyvenimą ilginantis gėrimas, kurį dabar palaiko mokslas
Kadaise kavos poveikis sveikatai buvo vertinamas skeptiškai, tačiau šiuolaikiniai moksliniai tyrimai pakeitė kavos reputaciją ir ji tapo ne tik rytiniu ritualu, bet ir potencialiu ilgaamžiškumo sąjungininku.
Daugybė didelės apimties tyrimų rodo, kad kavos vartojimas susijęs su mažesniu mirtingumu. Žurnale „Annals of Internal Medicine” paskelbti tyrimai parodė, kad kasdien išgeriant 1-5 puodelius, mirties rizika sumažėja iki 15 %.
Kavos naudą lemia stiprūs antioksidantai ir priešuždegiminiai junginiai. Šios biologiškai aktyvios medžiagos padeda apsisaugoti nuo 2 tipo diabeto, Parkinsono ligos, kepenų ligų ir kai kurių vėžinių susirgimų.
Mokslininkai pastebi, kad kavoje esančios chlorogeninės rūgštys ir trigonelinas smarkiai prisideda prie šio apsauginio poveikio ir gali pailginti gyvenimo trukmę.