Šeši uždegimą sukeliantys maisto produktai, siejami su artritu ir vėžiu, yra nitratų turinti perdirbta mėsa, rafinuotas cukrus, sukeliantis uždegimą sukeliančius citokinus, omega-6 turtingas augalinis aliejus, dirbtiniai saldikliai, trikdantys žarnyno bakterijų veiklą, glitimo turintys grūdai ir tam tikri pieno produktai. Šie įprasti mitybos pasirinkimai sukelia sisteminį uždegimą– pagrindinį sąnarių irimo ir ląstelių mutacijų veiksnį. Reguliarus jų vartojimas daugelį metų sukuria aplinką, kurioje klesti lėtinės ligos. Supratus šias sąsajas, galima paprasčiau koreguoti mitybą, o tai gali labai sumažinti riziką sveikatai.
Perdirbta mėsa: Jūsų sumuštinyje paslėpti uždegimą sukeliantys veiksniai
Nors daugelis žmonių mėgsta apdorotą mėsą dėl jos patogumo ir skonio, šiuose produktuose dažnai yra junginių, kurie gali sukelti uždegimines organizmo reakcijas.
Nitratai, nitritai ir pažangiosios glikacijos galutiniai produktai (AGE), esantys šoninėje, dešrelėse ir delikatesuose, yra susiję su padidėjusiais uždegimo žymenimis.
Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad reguliarus perdirbtos mėsos vartojimas susijęs su dažnesniais reumatoidinio artrito paūmėjimais.
Be to, Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra perdirbtą mėsą priskiria 1 grupės kancerogenams, ypač susijusiems su storosios žarnos vėžio rizika.
Ribojant mėsos vartojimą ir renkantis alternatyvius produktus be nitratų, galima sumažinti su uždegimu susijusias sveikatos problemas.
Rafinuotas cukrus: Saldus pavojus, skatinantis sąnarių skausmą ir vėžio augimą
Rafinuotas cukrus yra dar vienas įprastas maisto elementas, turintis didelį uždegiminį potencialą. Reguliarus jo vartojimas skatina uždegiminių citokinų išsiskyrimą, kurie gali sustiprinti artritu sergančių žmonių sąnarių skausmą ir degradaciją.
Tyrimai rodo, kad dėl didelio gliukozės kiekio kraujyje susidaro pažengusios glikacijos galutiniai produktai (AGE), pažeidžiantys sąnarių audinius ir skatinantys sustingimą.
Be to, vėžinės ląstelės pirmenybę teikia cukraus metabolizmui per procesą, vadinamą Varburgo efektu, kuris gali paskatinti greitesnį naviko augimą.
Tyrimai rodo, kad daug cukraus turinčios dietos didina kelių rūšių vėžio, įskaitant storosios žarnos, kasos ir krūties vėžį, riziką.
Rafinuoto cukraus vartojimo mažinimas gali padėti sušvelninti artrito simptomus ir vėžio rizikos veiksnius.
Augaliniai aliejai: Kaip šie „sveiki” riebalai kenkia jūsų ląstelėms
Augaliniuose aliejuose, pavyzdžiui, kukurūzų, sojų ir rapsų, kurie kadaise buvo reklamuojami kaip širdžiai naudingos sočiųjų riebalų alternatyvos, yra daug omega-6 polinesočiųjų riebalų rūgščių, galinčių sukelti uždegimą skatinančias organizmo reakcijas.
Tyrimai rodo, kad šie pramoniniai aliejai tampa ypač kenksmingi, kai kaitinami aukštoje temperatūroje, todėl susidaro oksiduoti junginiai ir transriebalai.
Šios pažeistos molekulės gali pagreitinti sergančiųjų artritu sąnarių būklės blogėjimą ir paskatinti ląstelių mutacijas, susijusias su vėžio vystymusi.
Tyrimai rodo, kad nesubalansuotas omega-6 ir omega-3 santykis šiuolaikinėje mityboje – dažnai 20:1 vietoj idealaus 4:1 – skatina lėtinį uždegimą.
Šis nuolatinis uždegimas sukuria aplinką, kurioje gali klestėti artritas ir vėžinės ląstelės.
Dirbtiniai saldikliai: Cheminiai priedai, trikdantys jūsų imuninę sistemą
Nepaisant to, kad dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas, sukralozė ir sacharinas, yra nekaloringi, jie yra susiję su dideliais imuninės sistemos veiklos sutrikimais.
Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali keisti žarnyno mikrobiotos sudėtį ir sukelti uždegimines reakcijas visame organizme.
Žurnaluose, įskaitant Frontiers in Physiology, paskelbti tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant dirbtinius saldiklius gali padidėti uždegimą sukeliančių citokinų gamyba, o tai gali pabloginti artrito būklę.
Be to, tyrimai su gyvūnais rodo, kad tam tikri saldikliai gali skatinti gliukozės netoleravimą.
FDA tvirtina, kad šie priedai iš esmės yra saugūs ribotais kiekiais, tačiau nauji įrodymai skatina elgtis atsargiai.
Vartotojai, sergantys autoimuninėmis ligomis ar uždegiminiais sutrikimais, gali apsvarstyti natūralias saldinimo alternatyvas, pavyzdžiui, steviją ar nedidelį kiekį medaus.
Glitimo turintys grūdai: Daugiau nei celiakija ir sisteminis uždegimas.
Kviečiuose, miežiuose ir rugiuose esantis baltymų kompleksas glitimas sulaukė nemažai dėmesio ne tik dėl savo nustatyto vaidmens sergant celiakija.
Tyrimai rodo, kad glitimas gali sukelti uždegimines reakcijas net ir tiems asmenims, kurie neserga celiakija ar neturi nustatyto jautrumo.
Šis uždegimas gali pasireikšti sąnarių skausmu, imituojančiu artrito simptomus, ypač turintiems autoimuninių polinkių.
Uždegimo kaskada gali išsiplėsti už sąnarių ribų, sukeldama sisteminį poveikį, kuris gali prisidėti prie lėtinių ligų vystymosi.
Kai kurie tyrimai rodo, kad glitimas gali padidinti žarnyno pralaidumą, paprastai vadinamą „nesandariu žarnynu”, todėl iš dalies suvirškinti baltymai patenka į kraują ir sukelia imunines reakcijas, dėl kurių gali paūmėti viso organizmo uždegimai.
Pieno produktai: Pieno produktai: uždegimą sukeliantys baltymai, su kuriais kovoja jūsų organizmas
Pieno produktai, ypač tie, kurių sudėtyje yra kazeino ir išrūgų baltymų, yra siejami su uždegiminių reakcijų skatinimu jautriems asmenims.
Tyrimai rodo, kad šie baltymai gali sukelti imunines reakcijas, kurios sustiprina artritu sergančių žmonių sąnarių skausmą ir gali prisidėti prie lėtinio uždegimo, susijusio su vėžio vystymusi.
Tyrimai rodo, kad A1 beta-kazeinas, kurio daugiausia yra įprastiniame karvės piene, virškinimo metu išskiria beta-kasomorfiną-7, kuris gali padidinti uždegimo žymenų kiekį.
Be to, pieno produktuose esantis didelis sočiųjų riebalų kiekis gali sustiprinti sisteminį uždegimą, ypač tiems, kurie serga autoimuninėmis ligomis.
Daugelis gydytojų dabar rekomenduoja uždegiminėmis ligomis sergantiems pacientams atlikti pieno produktų atsisakymo tyrimus, kad būtų nustatytas individualus jautrumo lygis ir galima pieno produktų atsisakymo nauda.