Maisto produktai, kurių niekada negalima derinti su sviestu – jie kenkia medžiagų apykaitai

avoid butter food combinations

Mitybos specialistai nurodo keletą maisto produktų, kurių niekada negalima derinti su sviestu dėl neigiamo poveikio medžiagų apykaitai. Daug cukraus turintys pyragaičiai sukelia insulino šuolius ir lėtina virškinimą. Balta duona ir sviestas yra dvigubas metabolinis iššūkis, galintis sukelti atsparumą insulinui. Sviestu paskanintos bulvės skatina riebalų kaupimąsi ir pernelyg didelį alkį. Sviestu pagardinta kava prideda nereikalingų kalorijų. Alkoholis su sviesto mišiniais gali sulėtinti medžiagų apykaitą iki 73 %. Supratimas apie šiuos probleminius derinius padeda priimti protingesnius mitybos sprendimus, kad būtų užtikrinta ideali medžiagų apykaitos sveikata.

Daug cukraus turintys pyragaičiai: Dviguba metabolinė našta

Nors sviestas suteikia kepiniams sodrumo, jo derinimas su daug cukraus turinčiais kepiniais sukuria organizmui ypač sunkią medžiagų apykaitos naštą.

Reklama

Šis derinys yra stiprus paprastųjų angliavandenių ir sočiųjų riebalų mišinys, sukeliantis ryškius insulino šuolius ir kartu lėtinantis virškinimą.

Tyrimai rodo, kad šis derinys gali sustiprinti uždegimo žymenis ir paskatinti riebalų kaupimąsi veiksmingiau nei bet kuris komponentas, vartojamas atskirai.

Organizmas pirmenybę teikia cukraus perdirbimui, todėl riebalų apykaita vėluoja – dėl to gali padidėti riebalinio audinio sankaupos.

Reklama

Siekdami užtikrinti medžiagų apykaitos sveikatą, ekspertai rekomenduoja atskirti daug riebalų ir cukraus turinčių produktų vartojimą arba rinktis alternatyvius riebalus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, kai mėgaujatės saldumynais.

Balta duona ir sviestas: Rafinuotų angliavandenių spąstai

Baltos duonos ir sviesto derinys yra dar vienas problemiškas maisto produktų derinys idealiai sveikatai.

Baltą duoną daugiausia sudaro rafinuoti angliavandeniai, kuriuos organizmas greitai paverčia cukrumi, todėl greitai pakyla gliukozės kiekis kraujyje. Kartu su svieste esančiais sočiaisiais riebalais tai yra dvigubas iššūkis medžiagų apykaitai.

Reklama

Šis derinys lėtina virškinimą ir kartu suteikia minimalią maistinę vertę, nes rafinavimo proceso metu iš baltos duonos pašalinamos skaidulos ir maistinės medžiagos.

Kartu šie maisto produktai ilgainiui gali padidinti atsparumą insulinui.

Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis pilno grūdo alternatyvas, kai duona vartojama su riebalais, nes nepažeistos skaidulos padeda sušvelninti cukraus kiekį kraujyje ir suteikia būtinų mikroelementų.

Reklama

Svieste mirkytos bulvės: Krakmolo perkrovos poveikis

Nors bulvės pačios savaime turi vertingų maistinių medžiagų, jas derinant su dideliu kiekiu sviesto susidaro problemiškas derinys, kurį mitybos specialistai dažnai įspėja.

Bulvėse esantis krakmolas greitai virsta gliukoze, todėl cukraus kiekis kraujyje padidėja. Įdėjus sviesto, gerokai padidėja kalorijų kiekis ir atsiranda sočiųjų riebalų, kurie gali sulėtinti medžiagų apykaitą.

Toks derinys lėtina virškinimą ir skatina riebalų kaupimąsi, ypač kai valgoma didelėmis porcijomis. Tyrimai rodo, kad šis derinys skatina per didelę insulino gamybą, todėl netrukus po valgio gali padidėti alkis.

Reklama

Jei norite sveikesnių alternatyvų, bulvėms pagardinti naudokite nedidelį kiekį alyvuogių aliejaus, graikiško jogurto arba žolelių.

Kava su sviestu: Rytinės medžiagų apykaitos klaidos

Nuo krakmolingų pusryčių pereinant prie rytinių gėrimų, kava su sviestu tapo madingu pusryčių pasirinkimu, kurį išpopuliarino neperšaunamos kavos judėjimas.

Nepaisant teiginių, kad kava su sviestu skatina medžiagų apykaitą ir degina riebalus, tyrimai rodo ką kita. Didelis kalorijų kiekis– paprastai viršijantis 400 kalorijų viename puodelyje – iš tikrųjų gali trukdyti siekti svorio reguliavimo tikslų.

Reklama

Koncentruoti sotieji riebalai taip pat gali trukdyti įsisavinti kofeiną, todėl gali susilpnėti natūralios kavos savybės, skatinančios medžiagų apykaitą.

Mitybos specialistai įspėja, kad, pakeitus subalansuotus pusryčius šiuo sviestiniu gėrimu, išnyksta svarbios maistinės medžiagos ir atsiranda nereikalingų kalorijų, kurias organizmas rytais kaupia, o ne sudegina.

Riebi mėsa su sviesto padažu: Virškinimo blokada

Riebi mėsa su sviesto padažu: Virškinimo blokada

Reklama

Daugelis namų virėjų ir restoranų šefų gausius mėsos gabalus derina su dekadentiniais sviesto padažais, taip sukurdami virškinimo sistemą apsunkinantį derinį.

Toks derinys sukuria koncentruotą riebalų kiekį, kuris labai sulėtina virškinimą. Kai organizmas vienu metu susiduria su pernelyg dideliu riebalų kiekiu, tulžies pūslė sunkiai gamina pakankamai tulžies tinkamam skaidymui.

Mitybos specialistai rekomenduoja daug riebalų turinčių baltymų vartojimą nuo pridėtinių sviestų atskirti bent dviem valandomis. Toks strateginis laiko nustatymas leidžia virškinimo sistemai apdoroti vieną daug riebalų turintį maistą prieš susiduriant su kitu.

Reklama

Kad virškinimas būtų kuo geresnis valgant riebią mėsą, vietoj sviesto padažų rinkitės lengvesnius priedus, pavyzdžiui, žolelių, citrusinių vaisių ar daržovių padažus.

Vaisių ir sviesto deriniai: Netikėtos fermentacijos problemos

Nors iš pirmo žvilgsnio nekalta, vaisių derinimas su sviestu sukelia virškinimo komplikacijų, kurias vis dažniau fiksuoja mitybos specialistai.

Vaisiuose esantys paprasti cukrūs ir svieste esantys riebalų junginiai konkuruoja dėl virškinimo resursų, todėl vėluojama ištuštinti skrandį.

Reklama

Dėl šio derinio susidaro aplinka, kurioje cukrūs gali fermentuotis žarnyne, kol bus apdoroti riebalai. Dėl bakterinės fermentacijos gali atsirasti dujų perteklius, pilvo pūtimas ir diskomfortas.

Be to, rūgštinė daugelio vaisių prigimtis gali suvirškinti pieno produktus ir dar labiau apsunkinti virškinimą.

Kad virškinimas būtų idealus, mitybos specialistai rekomenduoja vaisiais mėgautis atskirai nuo daug riebalų turinčių priedų, pavyzdžiui, sviesto.

Reklama

Alkoholis ir sviesto mišiniai: Metabolizmą stabdantis duetas

Alkoholiui patekus į kraujotaką, jo metabolizmas kepenyse turi pirmenybę prieš kitas medžiagas, todėl sąveika su sviesto pagrindo maišikliais yra problemiška. Kepenys teikia pirmenybę alkoholio detoksikacijai, laikinai sustabdydamos riebalų apykaitą iš sviesto komponentų.

Tokį medžiagų apykaitos sutrikimą sukelia tokie įprasti deriniai kaip romas su sviestu, „Bailey’s Irish Cream” su papildomu sviestu ir karšti viskio gėrimai su sviestu. Tyrimai rodo, kad toks derinys kelioms valandoms gali sulėtinti medžiagų apykaitą iki 73 %.

Besirūpinantiems medžiagų apykaitos sveikata ekspertai rekomenduoja atskirti alkoholio vartojimą nuo daug sviesto turinčio maisto bent dviem valandomis, kad kepenys galėtų apdoroti abu produktus nepriklausomai, be konkurencinio slopinimo.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like