Naujausi tyrimai rodo, kad tam tikri maisto produktai gali padėti efektyviau kovoti su pilvo riebalais nei vien tik pilvo pratimai. Avokadai, uogos, žalioji arbata, riebi žuvis, graikiškas jogurtas, riešutai, žalumynai ir metabolizmą skatinantys prieskoniai – visi šie produktai turi reikšmingą poveikį vidurių riebalų mažinimui. Šie maisto produktai veikia per kelis mechanizmus: mažina uždegimą, gerina jautrumą insulinui, skatina medžiagų apykaitą ir reguliuoja apetito hormonus. Supratus šiuos mitybos sąjungininkus, galima išsamiau suprasti, kaip pasiekti ilgalaikių liemens apimties rezultatų, neapsiribojant tradiciniais pratybų protokolais.
Avokadai – sveiki riebalai, kovojantys su pilvo riebalais
Daugelis mitybos specialistų mano, kad avokadai yra paradoksalus supermaistas kovoje su pilvo riebaliniu sluoksniu. Nepaisant didelio kaloringumo, avokaduose yra mononesočiųjų riebalų, kurie aktyviai kovoja su visceralinių riebalų kaupimusi.
Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti moksliniai tyrimai rodo, kad avokadų vartojimas susijęs su mažesniu talija ir kūno masės indeksu. Šį poveikį lemia oleino rūgštis, kuri suaktyvina organizmo sotumo mechanizmus ir reguliuoja apetito hormonus.
Be to, avokaduose yra daug skaidulinių medžiagų – maždaug 14 g viename vaisiuje, kurios lėtina virškinimą ir stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje.
Sveikų riebalų ir skaidulų derinys sukuria palankią medžiagų apykaitos aplinką, mažinančią uždegiminius žymenis, susijusius su pilvo riebalų kaupimusi.
Uogos – gamtos antioksidantų jėgainė, padedanti sulieknėti
Uogos, kuriose gausu polifenolių ir antocianinų, yra viena iš veiksmingiausių maisto produktų kategorijų, skirtų pilvo riebalams šalinti, kartu teikdamos išskirtinę maistinę naudą.
Šie junginiai riebaliniame audinyje aktyvina riebalų deginimo mechanizmus ir kartu mažina uždegimą, susijusį su visceralinių riebalų kaupimusi.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant uogas, ypač mėlynes, braškes ir avietes, gali pagerėti jautrumas insulinui, o tai yra labai svarbus veiksnys, neleidžiantis kauptis riebalams ties vidurine kūno dalimi.
Didelis skaidulinių medžiagų kiekis skatina sotumą, o kalorijų sąnaudos minimalios. Be to, uogų žemas glikeminis poveikis** apsaugo nuo cukraus kiekio kraujyje šuolių, kurie paprastai skatina riebalų kaupimąsi.
Kad uogos būtų maksimaliai naudingos, mitybos specialistai rekomenduoja 1-2 dienos porcijas įmaišyti į pusryčius arba kaip atskirą užkandį.
Žalioji arbata – medžiagų apykaitą skatinanti pilvo riebalų mažinimo priemonė
Žalioji arbata – Metabolizmą skatinanti pilvo riebalų mažinimo priemonė
Pripažįstama, kad žalioji arbata, kurios sudėtyje yra stiprus katechinų ir kofeino derinys, yra moksliškai patvirtintas gėrimas, padedantis kovoti su užsispyrusiais pilvo riebalais įvairiais fiziologiniais būdais.
Katechinas EGCG didina noradrenalino aktyvumą ir skatina riebalų oksidaciją, ypač pilvo srityje.
Tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant 500-750 ml optimizuojama medžiagų apykaitos nauda. 12 savaičių trukmės tyrimas parodė, kad dalyviai, geriantys žaliosios arbatos ekstraktą, prarado gerokai daugiau visceralinių riebalų nei kontrolinės grupės.
Dėl termogeninio poveikio kalorijų sąnaudos kasdien padidėja 4-5 %.
Kad poveikis būtų maksimalus, žaliąją arbatą vartokite be pieno, nes pieno baltymai gali jungtis su katechinais, todėl gali sumažėti jų biologinis prieinamumas ir riebalų deginimo savybės.
Riebios žuvys – Omega-3, kurios veikia pilvo riebalus
Riebios žuvys, kurios nuolat priskiriamos prie veiksmingiausių visceralinių riebalų kiekį mažinančių mitybos komponentų, turi omega-3 riebalų rūgščių**, kurios tiesiogiai veikia riebalų pasiskirstymą organizme.
Tyrimai rodo, kad lašišose, skumbrėse ir sardinėse esančios pagrindinės omega-3 rūgštys EPA ir DHA aktyvina riebalų deginimo genus ir kartu slopina riebalų kaupimosi pilvo srityje mechanizmus.
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad tiriamųjų, per savaitę vartojančių 170-200 g riebios žuvies, **talija sumažėjo 15-20 %, palyginti su kontrolinėmis grupėmis.
Šių jūrinės kilmės riebalų uždegiminės savybės taip pat padeda sumažinti kortizolio sukeltą riebalų kaupimąsi, kuris dažniausiai pasireiškia vidurinėje dalyje.
Graikiškas jogurtas – probiotinių medžiagų turtingas sąjungininkas kovojant su visceraliniais riebalais
Graikiškas jogurtas yra vienas iš medžiagų apykaitos požiūriu aktyviausių pieno produktų pilvo riebalams mažinti, nes turi unikalią aukštos kokybės baltymų ir naudingų probiotikų sudėtį.
Tyrimai rodo, kad didelis baltymų kiekis (apie 18 g 250 ml) didina sotumo jausmą ir termogenezę, todėl padidėja kalorijų sąnaudos.
Griekiškame jogurte esantis kalcis gali slopinti riebalus kaupiančius genus ir kartu aktyvinti genus, atsakingus už lipolizę, ypač pilvo srityje.
Jogurte esančios probiotinės padermės, įskaitant Lactobacillus ir Bifidobacterium, teigiamai keičia žarnyno mikrobiotos sudėtį, mažindamos uždegimą, susijusį su visceralinių riebalų kaupimusi.
Tyrimai rodo, kad šios bakterijos gerina jautrumą insulinui ir reguliuoja hormonus, darančius įtaką riebalų kaupimosi aplink svarbiausius organus modeliams.
Riešutai ir sėklos – maži paketai, turintys didelį poveikį pilvo riebalams
Griekiškas jogurtas pilvo riebalų problemą sprendžia pieno produktų pagrindu, o riešutai ir sėklos dėl savo unikalaus maistinių medžiagų profilio siūlo augalinį pilvo riebalų mažinimo būdą.
Migdoluose, graikiniuose riešutuose ir linų sėmenyse yra daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios reguliuoja medžiagų apykaitą ir mažina uždegimą, susijusį su visceralinių riebalų kaupimusi.
Šiuose maisto produktuose esantis maistinių skaidulų ir baltymų derinys skatina sotumo jausmą, apsaugo nuo persivalgymo ir stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje. Tyrimai rodo, kad jų sveikieji riebalai skatina adiponektino – hormono, kuris skatina riebalų deginimą ir gerina jautrumą insulinui – gamybą.
Ypač veiksmingos yra čiajaus sėklos, kurios skrandyje išsiplečia, ir kedro riešutai, turintys pinoleno rūgšties, kuri natūraliai slopina apetitą.
Lapiniai žalumynai – mažo kaloringumo kovotojai su uždegimu
Moksliniams tyrimams tęsiantis ir ieškant mitybos sprendimų, kaip mažinti pilvo riebalų kiekį, žali lapai** tampa galingais sąjungininkais kovoje su pilvo riebalais dėl savo įvairiapusio biologinio poveikio.
Špinatai, lapiniai kopūstai ir lapiniai kopūstai pasižymi išskirtiniu maistinių medžiagų kiekiu, o kalorijų kiekis yra minimalus. Jų didelis skaidulinių medžiagų kiekis skatina sotumą, todėl neleidžia valgio metu suvalgyti per daug.
Dar svarbiau, kad šiuose žalumynuose yra specializuotų antioksidantų ir biologiškai aktyvių junginių, kurie kovoja su uždegimu – pagrindiniu visceralinių riebalų kaupimosi veiksniu.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant lapines daržoves gali sumažėti uždegiminių žymenų kiekis ir kartu palaikoma metabolinė sveikata.
Jose esantis nitratų kiekis gerina kraujotaką, todėl fizinio aktyvumo metu gali pagerėti riebalų apykaita ir kartu su fiziniais pratimais sukurti sinergetinį poveikį.
Prieskoniai, kurie pagreitina riebalų nuostolius aplink jūsų vidurį
Kai kuriuose įprastuose virtuvės prieskoniuose yra biologiškai aktyvių junginių, kurie termogeniniais ir priešuždegiminiais mechanizmais specialiai veikia pilvo riebalus.
Kajeno pipirų sudėtyje esantis kapsaicinas padidina metabolizmo greitį iki 2,3 kg, o ciberžolėje esantis kurkuminas slopina adipogenezę ir skatina riebalinių ląstelių apoptozę.
Cinamonas stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje, užkirsdamas kelią insulino šuoliams, kurie skatina riebalų kaupimąsi.
Imbiero sudėtyje esantys gingeroliai mažina žarnyno uždegimą, susijusį su visceralinių riebalų kaupimusi.
Juoduosiuose pipiruose esantis piperinas gerina maistinių medžiagų įsisavinimą ir stabdo naujų riebalinių ląstelių formavimąsi.
Šie prieskoniai veikia sinergiškai, kai vartojami reguliariai, ir sustiprina riebalų kiekį mažinantį poveikį, kai yra įtraukiami į maistą, o ne vartojami kaip papildai.