5 „sveiki maisto produktai”, kurių reikėtų vengti

nesveiki maisto produktai, kurių reikia vengti

Daugelyje maisto produktų, kuriais prekiaujama kaip sveikais, yra paslėptų maistinių spąstų. Į komercinius vaisių kokteilius dažnai dedama daug cukraus. Mažai riebalų turinčius produktus paprastai kompensuoja pridėtinis cukrus ir druska. Granolos batonėliai dažnai primena saldainius, nes juose daug cukraus. Augaliniuose mėsos pakaitaluose paprastai būna daug natrio ir perdirbtų ingredientų. „Natūralūs” saldikliai, tokie kaip agavų nektaras ir kokosų cukrus, veikia cukraus kiekį kraujyje panašiai kaip įprastas cukrus. Toliau pateikiamas išsamus suskirstymas atskleidžia, kas daro šiuos iš pažiūros sveikus pasirinkimus problemiškus.

Vaisių kokteiliai ir sultys: Paslėptos cukraus bombos

Kodėl vaisių kokteiliai ir sultys, kurie dažnai parduodami kaip sveikos alternatyvos, kelia nerimą mitybos specialistams? Pagrindinė problema yra ta, kad juose yra koncentruoto cukraus ir nėra maistinių medžiagų, kurias teikia visi vaisiai. Įprastame 350 ml komercinio kokteilio gali būti iki 50-60 g cukraus – tai atitinka 12-15 arbatinių šaukštelių.

Reklama

Kai vaisiai sumaišomi arba supilami į sultis, jų natūralus cukrus greitai patenka į kraują ir gali sukelti insulino šuolius, panašius į tuos, kuriuos sukelia gazuoti gėrimai. Be to, daugelyje komercinių rūšių yra pridėtų saldiklių, jogurto ir sirupų, kurie dar labiau padidina kalorijų ir cukraus kiekį.

Mitybos specialistai rekomenduoja vietoj jų vartoti sveikus vaisius, kuriuose yra skaidulinių medžiagų, lėtinančių cukraus įsisavinimą ir suteikiančių sotumo jausmą.

Jei renkatės kokteilius, ekspertai siūlo juos gaminti namuose, naudojant kuo mažiau vaisių, pridedant daržovių ir vengiant pridėtinių saldiklių.

Reklama

Produktai su mažu riebalų kiekiu ir be riebalų: Ką jie iš tikrųjų prideda

Dėl klaidingos nuomonės, kad visi riebalai yra kenksmingi, maisto prekių parduotuvėse paplito mažai riebalų ir neriebalų turintys produktai.

Tačiau kai gamintojai pašalina riebalus, jie paprastai kompensuoja skonio praradimą pridėdami cukraus, druskos, tirštiklių ir dirbtinių ingredientų.

Tokiuose pakeistos sudėties produktuose dažnai būna daugiau kalorijų ir angliavandenių nei neriebiuose analogiškuose produktuose. Pavyzdžiui, neriebaus jogurto vienoje porcijoje gali būti iki 20 g pridėtinio cukraus.

Reklama

Be to, nebūdamas riebalų sumažina sotumo jausmą, todėl gali būti, kad jų suvalgoma per daug.

Tyrimai rodo, kad kai kurie maistiniai riebalai, ypač mononesotieji ir polinesotieji riebalai, kurių yra riešutuose, avokaduose ir alyvuogių aliejuje, yra naudingi širdies sveikatai.

Užuot rinkęsi perdirbtus neriebalus, vartotojai turėtų daugiau naudos, jei saikingai vartotų natūralius, sveikus riebalus turinčius maisto produktus.

Reklama

Granola ir energetiniai batonėliai: Užmaskuoti desertai

Rinkodaros kampanijose granola ir energiniai batonėliai puikiai pristatomi kaip maistinga įprastų užkandžių alternatyva, tačiau daugelyje jų yra nerimą keliančių pridėtinių cukrų, sirupų ir rafinuotų angliavandenių.

Įprastame komerciniame granolos batonėlyje gali būti iki 12 g cukraus – beveik ketvirtadalis rekomenduojamos paros normos. Gamintojai dažnai naudoja medų, rudųjų ryžių sirupą arba garintas cukranendrių sultis, kurie iš esmės yra skirtingos cukraus formos. Šie ingredientai padidina gliukozės kiekį kraujyje panašiai kaip ir batonėliai.

Be to, daugelyje batonėlių yra perdirbtų baltymų, dirbtinių kvapiųjų medžiagų ir konservantų, o skaidulinių medžiagų mažai. Kai kurių rūšių batonėliuose esantis „jogurto apvalkalas” daugiausia yra cukrus ir aliejus, o tikro jogurto yra nedaug.

Reklama

Norėdami sveikesnių alternatyvų, vartotojai turėtų rinktis batonėlius, kuriuose yra mažiau nei 5 g cukraus, bent 3 g skaidulinių medžiagų ir atpažįstamų viso maisto ingredientų.

Augalinės mėsos alternatyvos: Perdirbto maisto problemos

Nors augaliniai mėsos pakaitalai išpopuliarėjo tarp sveikuolių, siekiančių sumažinti gyvulinės kilmės produktų vartojimą, šiuose iš pažiūros naudinguose pakaitaluose dažnai būna didelio perdirbimo ingredientų, kurie gali sumenkinti jų suvokiamą naudą.

Daugelyje populiarių augalinės mėsos kepsnelių, keksiukų ir dešrelių naudojami izoliuoti baltymai, rafinuoti aliejai, metilceliuliozė ir dirbtinės kvapiosios medžiagos, kurios imituoja mėsos skonį ir tekstūrą.

Reklama

Šiuose produktuose dažnai būna per daug natrio**, kai kuriuose alternatyviuose produktuose jo yra iki 270 mg vienoje porcijoje – beveik 25 % rekomenduojamos paros normos.

Be to, šių alternatyvų sudėtyje gali būti uždegiminių sėklų aliejų ir tekstūrą gerinančių priedų, kurie neturi maistinės vertės.

Vartotojai turėtų atidžiai išnagrinėti sudedamųjų dalių sąrašus ir apsvarstyti mažiau apdorotus augalinių baltymų šaltinius, pavyzdžiui, tempeh, lęšius ir pupeles, kuriuose yra skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų be didelio apdorojimo ir priedų, randamų gaminamuose mėsos pakaitaluose.

Reklama

Agavų nektaras ir kokosų cukrus: „Natūralaus saldiklio” spąstai

Perkėlę dėmesį nuo perdirbtos mėsos alternatyvų, galime panagrinėti dar vieną sveiko maisto apsimetėlių** kategoriją, kuri dažnai klaidina vartotojus.

Agavų nektaras ir kokosų cukrus** dažnai parduodami sveiko maisto parduotuvėse su teiginiais apie „natūralumą” ir „mažą glikemiją”, kurie slepia jų esminį panašumą į įprastus saldiklius.

Nepaisant to, kad agavų nektaras reklamuojamas kaip sveikesnė alternatyva, jame iš tikrųjų yra daugiau fruktozės nei didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupe – iki 90 %, o tai gali padidinti riebalinių kepenų ligų ir atsparumo insulinui riziką.

Reklama

Minimalus mineralinių medžiagų (kalio, geležies, cinko) kiekis kokosų cukruje pasirodė esąs nepakankamas, kad atsvertų didelį jo kaloringumą.

Abu saldikliai yra gerokai perdirbami**, o tai prieštarauja jų „natūralumo” įvaizdžiui.

Jų kaloringumas ir angliavandenių kiekis beveik nesiskiria nuo valgomojo cukraus, todėl jie teikia mažai maistinių privalumų, o kartu prisideda prie dantų ėduonies ir medžiagų apykaitos problemų.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like