Šie klastingi maisto produktai blokuoja svorio metimą – ar juos valgote?

sneaky foods hinder weight loss

Keletas iš pažiūros sveikų maisto produktų gali sužlugdyti svorio metimo pastangas. Parduotuvėje pirktose vaisių sultyse yra iki 40 g cukraus vienoje porcijoje. Mažai riebalų turinčiuose produktuose riebalai dažnai pakeičiami cukrumi ir priedais. Uždegimą skatinantys augaliniai aliejai, tokie kaip sojų ir rapsų, skatina uždegimus. Baltymų batonėliai dažnai slepia saldiklius, panašius į saldainius. Rafinuoti angliavandeniai sulaiko vandenį, nes kiekvienas gramas glikogeno suriša 3-4 gramus vandens. Šių paslėptų kliūčių supratimas yra pirmas žingsnis link efektyvesnių svorio valdymo strategijų.

„Sveikos” vaisių sultys ir kokteiliai: Cukraus bombos užmaskuotame pavidale

Nors vaisių sultys ir kokteiliai paprastai reklamuojami kaip maistingos alternatyvos gazuotiems gėrimams, juose dažnai būna stebėtinai daug cukraus, kuris gali pakenkti svorio metimo pastangoms. Įprastoje 350 mililitrų porcijoje parduotuvėje pirktų sulčių gali būti iki 36 gramų cukraus – tai atitinka beveik 9 arbatinius šaukštelius – su minimaliu kiekiu skaidulinių medžiagų, kurios lėtina įsisavinimą.

Reklama

Panašios problemos kyla ir dėl kokteilių, ypač komercinių, į kuriuos dedama saldiklių, šaldyto jogurto ar medaus. Šie priedai potencialiai sveiką variantą gali paversti kaloringu gėrimu, dėl kurio padidėja cukraus kiekis kraujyje.

Skysta forma taip pat sumažina sotumo jausmą, palyginti su nesmulkintais vaisiais, todėl gali padidėti bendras suvartojamų kalorijų kiekis.

Norintiems numesti svorio, sveiki vaisiai pasižymi geresne mityba ir nepažeistomis skaidulomis, kurios skatina sotumo jausmą ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl jie yra veiksmingesnis pasirinkimas nei skysti vaisiai.

Reklama

Mažai riebalų turintis dietinis maistas, kuris paslapčia kaupia kilogramus

Kai dešimtajame dešimtmetyje maisto prekių parduotuvių lentynose ėmė dominuoti mažo riebumo produktai, vartotojai entuziastingai priėmė juos kaip svorio metimo sprendimus.

Tačiau šiuose „dietiniuose” produktuose dažnai slypi paslėptų spąstų, kurie žlugdo pastangas numesti svorio.

Dauguma mažai riebalų turinčių perdirbtų maisto produktų skonio praradimą kompensuoja pridėdami cukraus, druskos ir tirštiklių. Įprastame neriebiame jogurte gali būti iki 20 g pridėtinio cukraus(maždaug 5 arbatiniai šaukšteliai), o sotumo jausmas minimalus.

Reklama

Riebalų neturinčiuose salotų padažuose trūkstamus riebalus pakeičia didelės fruktozės kukurūzų sirupas.

Šių produktų paprastai suvartojama daugiau dėl sumažėjusio sotumo jausmo.

Žurnale „European Journal of Clinical Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad neriebūs užkandžiai dažnai lemia didesnį bendrą kalorijų suvartojimą nei neriebūs užkandžiai, nes vartotojai linkę valgyti didesnes porcijas, manydami, kad renkasi sveikesnius produktus.

Reklama

Paslėpti uždegimą sukeliančių augalinių aliejų šaltiniai

Uždegimą sukeliantys augaliniai aliejai, slypintys daugybėje perdirbtų maisto produktų, yra didelė, tačiau nepastebėta kliūtis, trukdanti numesti svorio.

Šie aliejai – daugiausia sojų, kukurūzų, medvilnės, saulėgrąžų, saulėgrąžų ir rapsų – intensyviai perdirbami pramoniniu būdu, todėl susidaro uždegimą ir oksidacinį stresą skatinantys junginiai.

Restoranų maisto produktuose, salotų padažuose, majonezuose, krekeriuose ir kepiniuose paprastai būna šių probleminių aliejų.

Reklama

Netgi produktų, kurie parduodami kaip „sveiki”, sudedamųjų dalių sąraše dažnai nurodomas augalinis arba sėklų aliejus.

Šiuose aliejuose esančios omega-6 riebalų rūgštys, jei jų vartojama per daug, sutrikdo idealų omega-3 ir omega-6 santykį organizme, todėl gali sulėtėti medžiagų apykaita ir padidėti riebalų kaupimasis.

Norint pagerinti svorio kontrolę, ekspertai rekomenduoja tikrinti šių aliejų sudedamųjų dalių sąrašus ir pakeisti juos priešuždegiminėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, avokadų aliejumi arba kokosų aliejumi, kurie palaiko, o ne žlugdo svorio metimo pastangas.

Reklama

„Baltymų” batonėliai ir kokteiliai, kurie didina insulino kiekį

Nepaisant to, kad daugelio komercinių baltyminių batonėlių ir kokteilių rinkodaros tikslas – sveikata, juose yra ingredientų, galinčių smarkiai padidinti insulino kiekį, o tai gali pakenkti svorio metimo pastangoms.

Šiuose produktuose dažnai yra pridėtinio cukraus, kukurūzų sirupo, dekstrozės ir dirbtinių saldiklių, kurie sukelia insulino reakciją, panašią į saldainių vartojimą.

Gamintojai šias problemines sudedamąsias dalis dažnai slepia po į sveikatą orientuotomis pakuotėmis su tokiomis frazėmis kaip „daug baltymų”, „mažai angliavandenių” arba „fitneso kuras”.

Reklama

Atidžiau išnagrinėjus maistingumo etiketes paaiškėja, kad daugelyje jų yra 15-25 g cukraus alkoholio arba saldiklių vienoje porcijoje.

Šių produktų sukeltas insulino šuolis gali paskatinti riebalų kaupimą, o ne jų deginimą, ypač jei jie vartojami reguliariai.

Norėdami sėkmingai numesti svorio, vartotojai turėtų rinktis produktus, į kuriuos pridėta kuo mažiau saldiklių, kuriuose yra mažiau nei 5 g cukraus, o sudedamosios dalys yra atpažįstamos ir lengvai ištariamos.

Reklama

Iš pažiūros nekalti angliavandeniai, sukeliantys vandens susilaikymą

Daugelis vartotojų atkreipia dėmesį į baltymų kiekį, tačiau nepastebi, kaip tam tikri angliavandeniai gali pakenkti svorio metimui dėl vandens susilaikymo. Rafinuoti angliavandeniai, ypač tie, kuriuose yra daug natrio, pavyzdžiui, perdirbta duona, krekeriai ir greito paruošimo makaronai, sukelia vandens perteklių organizme.

Kiekvienas gramas sukaupto glikogeno suriša maždaug 3-4 gramus vandens, todėl daug angliavandenių turintis maistas gali laikinai padidinti vandens svorį kilogramais. Maisto produktai, kurių sudėtyje yra mononatrio glutamato rūgšties (MSG), paplitusios išnešiojamuose patiekaluose ir aromatizuotuose užkandžiuose, dar labiau sustiprina šį poveikį.

Net iš pažiūros sveikuose produktuose, pavyzdžiui, kai kuriuose produktuose be glitimo, yra tapijokos krakmolo ir ryžių miltų, kurie greitai virsta gliukoze, sukelia insulino šuolius ir skysčių susilaikymą.

Reklama

Iš anksto supakuotuose daržovių patiekaluose su padažais dažnai yra paslėpto krakmolo ir natrio junginių, kurie prisideda prie pilvo pūtimo ir vandens svorio didėjimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like