Gydytojai įspėja, kad braškės iš prekybos centro gali slėpti netikėtus pavojus

supermarket strawberries health risks

Įprastinėse braškėse dažnai būna iki 40 skirtingų pesticidų likučių, todėl jos užima aukščiausią vietą „nešvariųjų dešimtuko” užterštų produktų sąraše. Sveikatos ekspertai įspėja, kad šios cheminės medžiagos gali prisidėti prie neurologinių problemų, hormonų veiklos sutrikimų ir vystymosi problemų, o vaikams ir nėščioms moterims kyla didesnis pavojus. Standartinis plovimas apsaugo tik iš dalies, nes kai kurie pesticidai prasiskverbia į vaisių audinius. Rinkdamiesi ekologiškas veisles gerokai sumažinsite šių potencialiai kenksmingų medžiagų poveikį. Tolesni tyrimai atskleidžia saugesnes vartojimo strategijas.

Pesticidų problema: kodėl braškės patenka į „nešvariųjų dešimtuko” sąrašą

Tyrimai rodo, kad įprastinėse braškėse gali būti iki 40 skirtingų pesticidų likučių, o kai kuriuose mėginiuose rasta 23 skirtingų cheminių medžiagų.

Reklama

Dėl minkštos, pralaidžios odelės ir tiesioginio sąlyčio su žeme šios uogos yra ypač pažeidžiamos kenkėjų, todėl jas auginant naudojama daug cheminių medžiagų.

Šių pesticidų likučių poveikis siejamas su hormonų veiklos sutrikimais, neurologinio vystymosi problemomis ir galimu kancerogeniniu poveikiu, o tai ypač aktualu vaikams, kurių besivystančios sistemos yra jautresnės cheminių medžiagų poveikiui.

Nors plovimas sumažina kai kurių paviršiaus teršalų kiekį, jis negali pašalinti sisteminių pesticidų, patekusių į vaisių minkštimą.

Reklama

Rizika sveikatai, susijusi su įprastų braškių vartojimu

Be nerimą keliančių statistinių duomenų apie pesticidų likučius, įprastinės braškės kelia keletą konkrečių sveikatos problemų, kurias verta išnagrinėti. Mokslininkai susiejo lėtinį organofosfatinių pesticidų, randamų ant įprastinių braškių, poveikį su neurologiniais sutrikimais, hormonų veiklos sutrikimais ir vaikų raidos sutrikimais.

Žurnale „Environmental Health Perspectives” paskelbti tyrimai rodo, kad šios cheminės medžiagos gali prisidėti prie ADHD simptomų ir mažesnio IQ besivystančiose smegenyse. Nėščioms moterims reguliariai vartojant įprastiniu būdu užaugintas braškes, kuriose yra daug pesticidų, nustatytas mažesnis gimimo svoris ir galimas palikuonių raidos atsilikimas.

Be to, kai kuriems asmenims gali pasireikšti alerginės reakcijos ne į pačius vaisius, o į cheminių junginių likučius. Šios reakcijos gali pasireikšti odos sudirginimu, kvėpavimo takų ar virškinimo trakto sutrikimais – simptomai dažnai klaidingai priskiriami jautrumui maistui, o ne cheminių medžiagų poveikiui.

Reklama

Pažeidžiamos gyventojų grupės: Didesnė rizika vaikams ir nėščioms moterims

Vaikams ir nėščioms moterims kyla neproporcingai didelė rizika dėl pesticidų poveikio įprastinėse braškėse, nes jie yra fiziologiškai pažeidžiami.

Besivystantys vaisiai ir maži vaikai turi nesubrendusias detoksikacijos sistemas, kurios sunkiai metabolizuoja ir veiksmingai pašalina žemės ūkyje naudojamas chemines medžiagas.

Tyrimai rodo, kad prenatalinis pesticidų poveikis susijęs su neurologinio vystymosi sutrikimais, įskaitant sumažėjusį intelekto koeficientą ir dėmesio sutrikimus.

Reklama

Dėl didesnio suvartojamų pesticidų kiekio ir kūno svorio santykio vaikai suvartoja santykinai daugiau likučių vienam kilogramui nei suaugusieji. Jų besivystantys organai ir sistemos išlieka ypač jautrios endokrininę sistemą ardantiems junginiams, paprastai aptinkamiems įprastinėje braškių gamyboje.

Amerikos pediatrų akademija rekomenduoja nėščiosioms ir vaikams, kai tik įmanoma, teikti pirmenybę ekologiškiems produktams.

Jei ekologiškų braškių nėra, kruopštus plovimas po tekančiu vandeniu gali sumažinti, nors ir nepanaikinti, paviršiaus likučių kiekį ir šiek tiek sumažinti riziką šioms pažeidžiamoms gyventojų grupėms.

Reklama

Daugiau nei plovimas: kai valymo nepakanka

Kruopštus braškių plovimas tik iš dalies apsaugo nuo užteršimo pesticidais, nes daugelis šiuolaikinių žemės ūkyje naudojamų cheminių medžiagų prasiskverbia pro vaisių paviršių.

Aplinkosaugos darbo grupės (Environmental Working Group) atlikti tyrimai rodo, kad net po standartinių plovimo procedūrų braškėse gali likti nemažai pesticidų likučių, įsigėrusių į minkštimą.

Sisteminių pesticidų, kurie patenka į augalo šaknų sistemą, neįmanoma pašalinti plaunant ar šveičiant.

Reklama

Žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” atliktame tyrime nustatyta, kad kai kurie fungicidai ir insekticidai išlieka braškių audiniuose nepriklausomai nuo taikomo plovimo būdo.

Vartotojams, susirūpinusiems dėl cheminių medžiagų poveikio, ekologiškos braškės yra saugesnė alternatyva.

Tačiau ekspertai pabrėžia, kad daugeliui sveikų suaugusių žmonių braškių maistinė nauda paprastai yra didesnė už galimą riziką.

Reklama

Ekologiškos alternatyvos ir saugesnės apsipirkimo strategijos

Ieškant saugesnių braškių, ekologiškos veislės yra aiškiausia alternatyva vartotojams, siekiantiems sumažinti pesticidų poveikį. USDA ekologinio ūkininkavimo sertifikatas garantuoja, kad vaisiai užauginti be sintetinių pesticidų, todėl labai sumažėja cheminių medžiagų likučių problema.

Aplinkosaugos darbo grupės (Environmental Working Group) tyrimai rodo, kad įprastinėse braškėse pesticidų likučių yra daugiau nei kituose produktuose.

Be ekologiškų produktų ženklinimo, vartotojai gali pasidomėti vietos ūkininkų turgavietėmis, kuriose pardavėjai dažnai skaidriai informuoja apie auginimo praktiką. Taip pat svarbu pirkti pagal sezoną; sezono metu auginamoms braškėms paprastai reikia mažiau cheminių intervencijų, kad būtų išlaikyta jų išvaizda ir galiojimo laikas.

Reklama

Jei pirkėjai, kurių biudžetas ribotas, negali nuolat pirkti ekologiškų produktų, įprastas uogas naudinga kruopščiai nuplauti vandeniu, nors tai nėra visiškai veiksminga siekiant pašalinti visus likučius.

Kai kurie ekspertai rekomenduoja specializuotus vaisių ploviklius, nors mokslinių įrodymų, patvirtinančių didesnį jų veiksmingumą, yra nedaug.

Ekspertų rekomendacijos dėl pesticidų poveikio mažinimo

Nors visiškai pašalinti pesticidų poveikį įprastiniu būdu auginamoms braškėms vis dar sudėtinga, toksikologai ir aplinkos sveikatos ekspertai siūlo keletą įrodymais pagrįstų strategijų, kaip sumažinti riziką.

Reklama

Aplinkosaugos darbo grupė rekomenduoja braškes kruopščiai plauti po vėsiu tekančiu vandeniu bent 20 sekundžių, naudojant švelnią trintį, o ne muilą, kuris gali padidinti pesticidų absorbciją į vaisių audinius.

Mount Sinai pediatras ir epidemiologas daktaras Filipas Landriganas (Philip Landrigan) siūlo pašalinti išorinį sluoksnį, kuriame koncentruojasi pesticidų likučiai, nupjaunant paviršinį sluoksnį arba lukštenant braškes giliau nei įprastai.

Žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” (Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas) atlikti tyrimai rodo, kad uogas 15 minučių mirkant vienos dalies baltojo acto ir trijų dalių vandens tirpale galima pašalinti iki 98 % paviršinių bakterijų ir sumažinti tam tikrų pesticidų likučių kiekį.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like