Juodieji serbentai sode: nedidelis krūmas, stiprinantis kraujagysles

Juodieji serbentai (Ribes nigrum) yra kompaktiški 1-1,5 m aukščio lapuočiai krūmai, turintys daug kraujagyslių. Jų uogose yra proantocianidinų ir flavonoidų, kurie stiprina kapiliarų sieneles ir gerina kraujotaką. Daug vitamino C (keturis kartus daugiau nei apelsinuose) ir antocianinų, todėl jos skatina kraujagyslių išsiplėtimą dėl padidėjusios azoto oksido gamybos. Auginkite gerai drenuojamoje dirvoje, kurios pH 6,0-6,5, dalinėje arba pilnoje saulėje. Reguliarus šių ligoms atsparių krūmų derlius ne vienerius metus bus stiprus širdies ir kraujagyslių palaikymas.

Juodųjų serbentų maistingumas: Širdies ir kraujagyslių sąjungininkas iš gamtos

Juodieji serbentai (Ribes nigrum) yra vienas iš labiausiai koncentruotų biologiškai aktyvių junginių šaltinių gamtoje .

Reklama

Šiose tamsiose uogose yra išskirtinis kiekis antocianinų, ypač delfinidin-3-rutinosido ir cianidin-3-rutinosido, kurie lemia jų stiprų antioksidacinį pajėgumą.

Juoduosiuose serbentuose yra keturis kartus daugiau vitamino C nei apelsinuose ir du kartus daugiau antioksidantų nei mėlynėse. Jų proantocianidinai ir flavonoidai stiprina kapiliarų sieneles, gerina kraujotaką ir mažina uždegimo žymenis.

Tyrimai rodo, kad reguliarus jų vartojimas didina azoto oksido gamybą, skatina kraujagyslių išsiplėtimą ir mažina kraujospūdį.

Reklama

Be to, juoduosiuose serbentuose yra daug kalio (370 mg/100 g), gama linoleno rūgšties (GLA) ir polifenolių, kurie slopina trombocitų agregaciją.

Šie junginiai kartu palaiko kraujagyslių elastingumą ir endotelio funkciją, todėl juodieji serbentai yra svarbūs širdies ir kraujagyslių ligų prevencinės mitybos sąjungininkai.

Istorinės aplinkybės: Nuo Europos sodų iki Šiaurės Amerikos draudimo

Juodųjų serbentų (*Ribes nigrum*) auginimo ištakos siekia XVI a. Europą, kur jie pirmą kartą buvo sistemingai dauginami vienuolynų soduose Anglijoje, Prancūzijoje ir Rusijoje. Dėl gydomųjų savybių vertinami juodieji serbentai tapo pagrindiniais sodų augintojais visoje Šiaurės Europoje.

Reklama

Iki XIX a. komercinis auginimas sparčiai plito, ypač Didžiojoje Britanijoje, kur dėl didelio vitamino C kiekio šie vaisiai tapo būtini karo metu vykdant mitybos kampanijas.

Šiaurės Amerikoje juodųjų serbentų auginimas patyrė didelį nuosmukį. 1911 m., kai baltųjų pušų pūslinės rūdys – grybinis patogenas, naudojantis *Ribes* kaip pakaitinius šeimininkus – sukėlė grėsmę medienos pramonei, *Ribes* rūšys buvo uždraustos federaliniais teisės aktais.

Šis draudimas federaliniu lygmeniu galiojo iki 1966 m., nors kai kurios valstijos ir toliau taiko apribojimus. Todėl juodųjų serbentų auginimas ir vartojimas Europoje tebėra gerokai didesnis nei Šiaurės Amerikoje.

Reklama

Tinkamų juodųjų serbentų veislių pasirinkimas jūsų klimatui

Šiaurinio klimato zonose naudingos itin šalčiui atsparios veislės, pavyzdžiui, ‘Consort’, ‘Coronet’ ir ‘Crusader’, kurios atlaiko iki -40 °C temperatūrą ir kurioms reikia 800-1000 valandų šaldymo.

Pietiniuose regionuose karščiui atsparios veislės, tokios kaip ‘Titania’ ir ‘Ben Sarek’, efektyviai auga tik 500-700 atšaldymo valandų.

Atsparumas ligoms, ypač baltųjų pušų pūslinėms rūdims, išlieka labai svarbus.

Reklama

Atspari „Ben” serija iš Škotijos, įskaitant „Ben Lomond”, „Ben Nevis” ir „Ben Tirran”, užtikrina puikią apsaugą ir išlaiko išskirtinę vaisių kokybę.

Puikiai augančių juodųjų serbentų krūmų sodinimo ir priežiūros patarimai

Sėkmingas juodųjų serbentų krūmų auginimas labai priklauso nuo tinkamo vietos parinkimo ir dirvos paruošimo prieš sodinimą.

Šiltesniuose regionuose pasirinkite vietą, kurioje būtų dalinė arba visiška saulė ir kuri būtų apsaugota nuo stipraus popietinio apšvietimo. Juodieji serbentai gerai auga gerai drenuojamoje, drėgmei imlioje 6,0-6,5 pH, organinėmis medžiagomis praturtintoje dirvoje.

Reklama

Vėlyvą rudenį arba ankstyvą pavasarį sodinkite ramybės būsenoje esančius plikas šaknis turinčius juodųjų serbentų egzempliorius 1,5 m atstumu vienas nuo kito, eilės turi būti nutolusios 2 m atstumu.

Duobes iškaskite dvigubai platesnes už šaknų sistemą ir į kiekvieną duobę įterpkite 2-3 kg gerai perpuvusio mėšlo. Pasodinkite augalus šiek tiek giliau nei jų auginimo gylis, kad būtų skatinamas daugybinių stiebų formavimasis.

Aplink augalus užberkite 5-7 cm organinio mulčio, vengdami sąlyčio su stiebais.

Reklama

Vaisių vystymosi laikotarpiu laistykite nuolat, kas savaitę po 2,5 cm.

Namuose užaugintų uogų derliaus nuėmimas ir konservavimas

Daugumos juodųjų serbentų veislių uogų derlius pradedamas rinkti nuo liepos vidurio iki rugpjūčio pradžios, praėjus maždaug 70-80 dienų po žydėjimo, priklausomai nuo regiono auginimo sąlygų.

Uogos būna idealiai prinokusios, kai įgauna tamsiai violetinę ir juodą spalvą ir lengvai atsiskiria nuo kotelių. Kad skonis būtų geriausiai išreikštas, skinkite ištisus stiebus, o ne pavienes uogas.

Reklama

Švieži juodieji serbentai išlieka kokybiški 1-2 dienas kambario temperatūroje arba 5-7 dienas laikomi šaldytuve 2-4 °C temperatūroje.

Ilgalaikiam išsaugojimui veiksmingi keli būdai: šaldymas neplautas uogas ant padėklų prieš perkeliant į laikymo indus, konservavimas karšto vandens vonelėje su sirupu (pH 3,0-3,3) arba dehidratacija 57 °C temperatūroje, kol uogos tampa odiškos.

Dėl didelio pektino kiekio (1,3-1,5 %) juodieji serbentai puikiai tinka uogienėms gaminti be papildomų pektino priedų.

Reklama

Kulinarinis naudojimas: Nuo uogienių iki sulčių ir kt.

Juodieji serbentai (*Ribes nigrum*) dėl savo išskirtinio rūgštaus skonio ir išskirtinių maistinių savybių pasižymi nepaprastu universalumu kulinarijoje. Uogose yra didelė antocianinų ir vitamino C koncentracija, kurie išlieka biologiškai prieinami net po terminio apdorojimo.

Dažniausiai ruošiami konservai (uogienės, drebučiai, želė, konservai), kuriuose esantis pektinas padeda vaisiams tinkamai sustingti. Sultys, dažnai sumaišytos su obuolių sultimis, kad sumažėtų rūgštingumas, sudaro pagrindą kordialams, sirupams ir prancūziškam likeriui cassis.

Džiovintomis uogomis gardinami kepiniai, kuriuose gausu antioksidantų. Naudojant pikantiškiems patiekalams, juodųjų serbentų užpilamos uogos papildo žvėrienos mėsą, sustiprindamos skonį ir rauginių medžiagų sąveiką.

Reklama

Fermentacijos metu susidaro sudėtingi skonio junginiai, todėl juodieji serbentai tinka kaimiškiems vynams ir vaisių rūgpieniui gaminti. Šiuolaikinėje kulinarijoje juodųjų serbentų milteliai naudojami kaip natūralūs dažikliai ir skonio stiprikliai.

Vaistinė nauda: Kaip juodieji serbentai palaiko kraujagyslių sveikatą?

Tyrimai rodo, kad juodųjų serbentų ekstrakto vartojimas padidina periferinę kraujotaką iki 22 proc. ir pagerina nuo endotelio priklausomą vazodilataciją.

Didelis vitamino C kiekis uogose (181 mg/100 g) sinergiškai sustiprina šį poveikį, nes, skatindamas kolageno sintezę, stiprina kapiliarų sieneles.

Reklama

Be to, iš juodųjų serbentų gaunami antocianinai – pirmiausia delfinidin-3-rutinosidas ir cianidin-3-rutinosidas – pasižymi antihipertenzinėmis savybėmis dėl azoto oksido kelio moduliacijos.

Reguliarus jų vartojimas gali sumažinti sistolinį kraujospūdį 4-6 mmHg asmenims, sergantiems hipertenzija, ir tai yra natūralus įprastinės širdies ir kraujagyslių terapijos priedas.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like