Gydytojai atskleidė pusryčių klaidą, kuri kenkia jūsų širdžiai

Gydytojai atskleidė pusryčių klaidą, kuri  kenkia jūsų širdžiai

Medicinos ekspertai įspėja, kad pusryčiams vartojant saldžius dribsnius, pyragaičius ir vaisių sultis pavojingai padidėja gliukozės kiekis, kuris pažeidžia arterijų sieneles. Tokie kasdieniai cukraus antplūdžiai sukelia uždegimą ir oksidacinį stresą, todėl spartėja aterosklerozė ir pažeidžiama endotelio funkcija. Laikui bėgant ši tyli žala smarkiai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Sveikesnės alternatyvos – plieniniai avižiniai dribsniai su uogomis, graikiškas jogurtas su riešutais arba avokadas ant pilno grūdo skrebučio. Paprasti rytiniai pokyčiai labai saugo ilgalaikę širdies sveikatą.

Reklama

Tylusis kaltininkas: kaip rytinis cukraus antplūdis veikia arterijų sveikatą

Kada paskutinį kartą susimąstėte, kaip jūsų pusryčių pasirinkimas veikia jūsų širdies ir kraujagyslių sistemą? Saldūs dribsniai, pyragaičiai ir vaisių sultys, kuriuos daugelis žmonių vartoja kiekvieną rytą, sukelia greitus gliukozės šuolius, kurie ilgainiui gali pažeisti arterijų sieneles.

Tyrimai rodo, kad šie pasikartojantys cukraus antplūdžiai skatina uždegimą ir oksidacinį stresą, o tai kenkia endotelio funkcijai. Šis procesas pagreitina aterosklerozę – arterijų sukietėjimą ir susiaurėjimą, kuris prasideda prieš širdies priepuolius ir insultus.

Tyrimai rodo, kad didelį glikemijos kiekį turinčius pusryčius pakeitus baltymais, sveikaisiais riebalais ir sudėtiniais angliavandeniais, stabilizuojasi cukraus kiekis kraujyje ir sumažėja uždegimo žymenų.

Reklama

Šis paprastas mitybos pakeitimas labai apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi.

Kas vyksta organizmo viduje po saldžių pusryčių

Praėjus kelioms minutėms po pusryčių su cukrumi, organizme prasideda fiziologinių reakcijų kaskada. Gliukozės kiekis kraujyje staigiai pakyla, todėl kasa, norėdama suvaldyti šį antplūdį, iššaukia insulino antplūdį.

Ši metabolinė reakcija skatina kraujagyslių sienelių uždegimą, oksidacinį stresą ir padidėjusį trigliceridų kiekį. Kasdien pasikartojantys šie reiškiniai lemia endotelio disfunkciją– mažina arterijų gleivinės gebėjimą tinkamai išsiplėsti ir susitraukti.

Reklama

Be to, cukraus perteklius virsta riebalais, ypač aplink svarbiausius organus. Šie visceraliniai riebalai gamina uždegiminius junginius, kurie pažeidžia arterijų sieneles ir sukuria palankią terpę apnašoms formuotis, o galiausiai ir aterosklerozei– pagrindiniam daugumos širdies priepuolių ir insultų mechanizmui.

Uždegimo ryšys: Kodėl kardiologai kelia nerimą?

Kodėl kardiologai vis labiau nerimauja dėl pusryčių pasirinkimo? Atsakymas slypi uždegiminėje reakcijoje, kurią sukelia daug cukraus ir rafinuotų angliavandenių turintis maistas.

Naujausi tyrimai atskleidė, kad pusryčiai su cukrumi iš karto sukelia uždegiminę kaskadą visoje kraujagyslių sistemoje. Šis uždegimas pažeidžia arterijų sieneles, pagreitina plokštelių formavimąsi ir ilgainiui padidina aterosklerozės riziką.

Reklama

Dr. Sarah Chen, Universiteto medicinos centro prevencinės kardiologijos direktorė, aiškina: „Mes matome įtikinamų įrodymų, kad lėtinis mažo laipsnio uždegimas dėl netinkamos mitybos labai prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo.”

Po daug cukraus turinčių pusryčių kraujyje nuolat padidėja uždegimo žymenys, įskaitant C reaktyvųjį baltymą ir interleukiną-6. Tai akivaizdus šio žalingo proceso įrodymas.

Ciklo nutraukimas: Širdžiai sveikų pusryčių alternatyvos

Laimei, tiems, kurie rūpinasi savo širdies ir kraujagyslių sveikata, yra daugybė skanių alternatyvų, galinčių pakeisti uždegimą sukeliančius pusryčius.

Reklama

Kardiologai rekomenduoja plieninius avižinius dribsnius su uogomis, kuriuose yra tirpių skaidulų, padedančių mažinti cholesterolio kiekį.

Graikiškas jogurtas su graikiškais riešutais ir šviežiais vaisiais suteikia baltymų ir širdį saugančių omega-3 riebalų rūgščių.

Avokadų skrebučiai ant pilno grūdo duonos – tai sveiki mononesotieji riebalai ir skaidulinės medžiagos.

Reklama

Ieškantiems pikantiškų patiekalų, daržovių omletas su alyvuogių aliejumi suteikia antioksidantų ir sveikųjų riebalų, o kokteiliai su lapiniais žalumynais, uogomis ir chia sėklomis – būtinų maistinių medžiagų be pridėtinio cukraus.

Paprasti rytiniai pokyčiai, kurie gali išgelbėti jūsų širdies ir kraujagyslių sistemą

Norint atlikti šiuos širdžiai palankius pokyčius, nebūtina iš pagrindų pertvarkyti pusryčių. Mitybos specialistai rekomenduoja paprastus pakeitimus, kurie daro didelę įtaką širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Perdirbtą baltą duoną pakeiskite pilno grūdo alternatyvomis, kuriose gausu skaidulų. Sviestą keiskite širdžiai naudingais avokadų ar riešutų sviestais, kuriuose yra naudingų mononesočiųjų riebalų. Rinkitės plieninius avižinius dribsnius, o ne saldžias greito paruošimo avižas.

Reklama

Kiaušinių baltymai gali būti saikingai vartojami, tačiau apsvarstykite galimybę juos keisti augalinės kilmės produktais, pavyzdžiui, tofu kiaušiniene. Šoninę ir dešrą pakeiskite omega-3 turtinga žuvimi, pavyzdžiui, lašiša. Nesaldintas augalinis pienas, praturtintas kalciu, yra pranašesnis už nenugriebtą pieną.

Šie nedideli pakeitimai sumažina sočiųjų riebalų, natrio ir pridėtinio cukraus kiekį ir kartu padidina maistinių medžiagų tankį.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like