Nuovargis po pietų dažnai atsiranda dėl tariamai „sveiko” maisto pasirinkimo. Pilno grūdo apkepuose yra 35-45 g angliavandenių, todėl gliukozės kiekis greitai pakyla, o po to krenta. Komerciniai jogurto kokteiliai turi 30-40 g cukraus ir sukelia panašų energijos išsekimą. Dėl neriebių salotų padažų organizmas netenka nepakeičiamų riebalų rūgščių, reikalingų kognityvinėms funkcijoms ir ilgalaikei energijai. Šie įprasti pietų patiekalai sutrikdo cukraus pusiausvyrą kraujyje ir medžiagų apykaitos funkciją. Paprasti pakaitalai gali visiškai panaikinti popietinius energijos nuosmukius.
Pilno grūdo apkepai: Paslėptos angliavandenių bombos
Daugelis sveikata besirūpinančių vartotojų renkasi viso grūdo vyniotinius kaip iš pirmo žvilgsnio maistingą duonos alternatyvą, nežinodami, kad juose yra daug angliavandenių. Vienoje porcijoje paprastai būna 35-45 g angliavandenių, o tai prilygsta 3-4 duonos riekelėms.
Šiuos angliavandenius organizmas greitai paverčia gliukoze ir skatina insulino gamybą. Šis procesas dažnai sukelia energijos kritimą viduryje popietės, nes cukraus kiekis kraujyje smarkiai svyruoja.
Be to, komerciniuose apkepuose dažnai būna rafinuotų miltų, nors ant jų būna užrašas „viso grūdo”, o tai dar labiau padidina cukraus kiekio kraujyje šuolį.
Tiems, kurie po pietų jaučia nuovargį, apkepai gali padėti išlaikyti stabilų energijos lygį, jei juos pakeisite mažiau angliavandenių turinčiomis alternatyvomis, tokiomis kaip salotų apkepai ar lapiniai kopūstai.
Jogurto užkandžiai: Energijos užtaisai su cukrumi
Jogurto užkandžiai: Energijos užtaisai su cukrumi
Jogurto kokteiliai yra dar vienas klaidinantis pietų pasirinkimas, kuris prisideda prie popietinio nuovargio. Nors reklamuojami kaip maistingi, komerciniai užkandžiai dažnai turi daug pridėtinio cukraus – saldinto jogurto, aromatizuotos granolos ir vaisių konservų.
Įprastame parduotuvėje nupirktame parfė gali būti 30-40 g cukraus – tai atitinka 7-10 arbatinių šaukštelių. Toks cukraus kiekis sukelia greitą insulino reakciją, todėl susidaro klasikinis cukraus kiekio kraujyje pakilimo ir kritimo ciklas, dėl kurio viduryje popietės ima trūkti energijos.
Jei norite geresnės alternatyvos, rinkitės paprastą graikišką jogurtą su šviežiomis uogomis ir nesaldintais riešutais, apribokite saldiklius, kad išvengtumėte energijos nuosmukio po pietų.
Salotos su neriebiu padažu: Trūksta gerųjų riebalų, kurių reikia jūsų smegenims
Ironiška, bet salotų su neriebiu padažu pasirinkimas gali labai prisidėti prie popietinio nuovargio, nepaisant to, kad tai iš pažiūros sveikas pietų pasirinkimas. Smegenims reikalingos nepakeičiamosios riebalų rūgštys, kad būtų užtikrinta ideali kognityvinė funkcija ir energijos reguliavimas.
Neriebūs padažai atima iš organizmo šias būtinas maistines medžiagas ir dažnai kompensuojami pridėtiniu cukrumi ir natriu. Be pakankamo kiekio riebalų labai pablogėja riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K pasisavinimas iš daržovių.
Be to, maistas, kuriame nėra pakankamai riebalų, nesuteikia ilgalaikės energijos, todėl maistas greičiau virškinamas ir anksčiau jaučiamas alkis.
Kad po pietų gautumėte daugiau energijos, mitybos specialistai rekomenduoja į maistą įtraukti saikingą sveikųjų riebalų kiekį, pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus, avokadų ar riešutų padažų.