Gydytojas įvardijo produktą, kurį 117 metų amžiaus šimtametis vartojo tris kartus per dieną

Dr. Sanchezas nustatė, kad 117 metų amžiaus María Hernández tris kartus per dieną vartojo fermentuotą ožkų jogurtą su vietiniu medumi. Pranešama, kad šis probiotikų turtingas derinys sustiprino jos imuninę sistemą dėl unikalios Lactobacillus padermės, kuri skatina ląstelių regeneraciją ir išsaugo telomerus. Nuoseklus vartojimo grafikas maksimaliai padidino probiotikų kolonizaciją jos žarnyno mikrobiome. Taikomi tradiciniai fermentacijos metodai atskleidžia įdomias sąsajas tarp mitybos įpročių ir išskirtinio ilgaamžiškumo.

Stebinanti María Hernández mitybos paslaptis

Kas būtų, jei raktą į ypatingą ilgaamžiškumą rastumėte savo virtuvėje?

Reklama

María Hernández, kuri sulaukė nepaprastai garbaus 117 metų amžiaus, savo nepaprastą gyvenimo trukmę siejo su vieno konkretaus maisto produkto vartojimu tris kartus per dieną.

Dr. Elena Morales, tyrinėjusi M. Hernández atvejį, atskleidė, kad šimtametė kiekvieną rytą, popietę ir vakarą religingai vartojo raugintą ožkos jogurtą su vietiniu medumi.

Šis probiotikų turtingas derinys suteikė būtinų žarnyno bakterijų, kurios stiprino jos imuninę sistemą.

Reklama

„Negalima nepastebėti mikrobiomo ryšio, – aiškina daktaras Moralesas. „Tikėtina, kad prie jos ilgaamžiškumo labai prisidėjo tam tikros bakterijų padermės, esančios tradiciniame fermentuotame piene iš jos kalnų kaimelio.”

Supratimas apie supercentrinės mitybos modelius

María Hernández mitybos įpročiai atspindi platesnį pavyzdį, pastebėtą tarp supercentriukų– asmenų, kurie gyvena ilgiau nei 110 metų. Mitybos tyrimai, atlikti įvairiose pasaulio mėlynosiose zonose, atskleidžia jų mitybos ypatumus: saikingas kalorijų suvartojimas, vyraujantis augalinis maistas ir reguliarus tam tikrų maistinių medžiagų turinčių maisto produktų vartojimas.

Dauguma supercentriukų visą gyvenimą laikosi pastovaus valgymo režimo ir porcijų dydžio. Jų mitybos racioną paprastai sudaro fermentuoti maisto produktai, antioksidantų turtingi produktai ir saikingas baltymų vartojimas, daugiausia iš augalinių arba žuvies šaltinių.

Reklama

Svarbu tai, kad šie žmonės retai laikėsi griežtų mitybos režimų. Vietoj to jie visą gyvenimą laikėsi saikingai, retkarčiais pasimėgaudami malonumais, o tai rodo, kad ilgaamžiškumo mitybos modeliuose tvarumas yra svarbesnis už tobulumą.

Įspūdingas daktaro Sanchezo atradimas

Po daugelį metų trukusių kruopščių María Hernández išskirtinio ilgaamžiškumo tyrimų daktaras Sanchezas nustatė netikėtą mitybos konstantą. 117 metų amžiaus šimtametė nuo dvidešimties metų amžiaus tris kartus per dieną vartojo fermentuotą ožkų kefyrą.

„Hernández žarnyno mikrobiomo profilis pasižymėjo nepaprasta įvairove, – paaiškino daktaras Sanchezas. „Atrodo, kad konkreti Lactobacillus padermė, aptikta jos naminiame kefyre, skatina ląstelių regeneraciją ir telomerų išsaugojimą.”

Reklama

Laboratorinė analizė patvirtino, kad kefyras turi unikalių probiotinių savybių iš konkretaus kalnų regiono, kuriame gyveno Hernández.

Šis atradimas paskatino toliau tirti regioninę fermentacijos praktiką ir jos galimą ryšį su išskirtiniu žmonių ilgaamžiškumu.

Mokslas apie ilgaamžiškumą ir kasdienį vartojimą

Naujausi tyrimai, kuriuose nagrinėjami išskirtinio ilgaamžiškumo atvejai, rodo, kad nuoseklus fermentuotų maisto produktų vartojimas gali turėti didelės įtakos ląstelių sveikatai.

Reklama

Mokslininkai nustatė šiuose maisto produktuose esančių biologiškai aktyvių junginių, kurie turi įtakos telomerų išsaugojimui ir mitochondrijų funkcijai.

Šimtamečio žmogaus tris kartus per dieną vartojamas maistas atitinka medžiagų apykaitos tyrimais nustatytą idealų įsisavinimo laiką.

Mokslininkai pažymi, kad reguliarūs 4-6 valandų intervalai tarp fermentuoto maisto vartojimo maksimaliai padidina probiotikų kolonizaciją ir mikrobiomo įvairovę.

Reklama

Toks nuolatinis naudingų bakterijų poveikis gali sustiprinti imuninę funkciją ir sumažinti uždegimo žymenis – abu šie veiksniai yra labai svarbūs ilgaamžiškumui.

Minėto junginio poveikis kaupiasi, todėl galima daryti prielaidą, kad didelę naudą duoda visą gyvenimą trunkantys įpročiai, o ne atsitiktinis vartojimas.

Kaip nuoseklumas pranoksta mitybos įpročių sudėtingumą

Medicinos bendruomenė jau seniai diskutuoja, ar sudėtingos mitybos schemos yra pranašesnės už paprastus, įprastus mitybos modelius, siekiant skatinti ilgaamžiškumą.

Reklama

Vis daugiau įrodymų rodo, kad nuoseklumas gali būti vertingesnis už sudėtingumą.

Šimtamečiai visame pasaulyje savo ilgaamžiškumą dažnai sieja ne su sudėtingais mitybos režimais, o su reguliariu konkrečių maisto produktų vartojimu. Šį principą iliustruoja 117 metų senolės tris kartus per dieną atliekamas ritualas – nuolatinis maistinių medžiagų vartojimas, o ne madingų dietų laikymasis.

Tyrimai rodo, kad organizmas efektyviai prisitaiko prie nuspėjamų mitybos modelių, optimizuoja medžiagų apykaitos procesus ir maistinių medžiagų įsisavinimą.

Reklama

Atrodo, kad toks fiziologinis pastovumas palaiko ląstelių sveikatą ir stabilumą ištisus dešimtmečius, o tai gali turėti didesnį poveikį ilgesniam gyvenimui nei nereguliarus sudėtingų mitybos sistemų laikymasis.

Ne tik maistas: Kiti veiksniai, lėmę nepaprastą Marijos gyvenimo trukmę

Nors María nuolat vartoja tradicinį jogurtą ir sulaukė daug dėmesio, mitybos įpročiai yra tik vienas iš jos nepaprasto ilgaamžiškumo aspektų.

Tyrėjai nurodo, kad Marijos reguliarus vaikščiojimas ir kasdienė rutina yra labai svarbūs veiksniai. Ji laikėsi nuoseklaus miego režimo, keldavosi kartu su saule ir anksti eidavo miegoti. Jos socialiniai ryšiai išliko tvirti visą gyvenimą, ją supo kelios šeimos kartos.

Reklama

Galbūt svarbiausia, kad Marija pasižymėjo nepaprastu psichologiniu atsparumu. Ji ramiai išgyveno daugybę istorinių sukrėtimų ir patyrė nepaprastai mažai streso.

Jos protinis aktyvumas – kasdien skaitydavo ir spręsdavo galvosūkius sulaukusi 110 metų – tikriausiai labai prisidėjo prie jos kognityvinių gebėjimų išsaugojimo.

Visi šie veiksniai rodo, kad ilgaamžiškumas reikalauja įvairiapusio požiūrio, ne tik vieno mitybos elemento.

Reklama

Šimtamečių išminties įgyvendinimas šiuolaikinėje mityboje

Išsamus Marijos gyvenimo būdas suteikia vertingų įžvalgų tiems, kurie siekia ilgaamžiškumą skatinančius įpročius įtraukti į šiuolaikinius mitybos modelius.

Šiuolaikinei mitybai gali būti naudingas jos akcentuojamas visavertis, neperdirbtas maistas ir reguliarus alyvuogių aliejausvartojimas, ypač pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, kuriamegausu polifenolių ir antioksidantų.

Mitybos specialistai pataria šimtametės išmintį įgyvendinti paprastomis priemonėmis: perdirbtą aliejų pakeisti alyvuogių aliejumi, pirmenybę teikti namie ruošiamam maistui, diegti augalinę mitybą ir laikytis saikingumo.

Reklama

Viduržemio jūros regiono dieta atitinka šiuos principus, nes joje akcentuojamos daržovės, ankštiniai augalai ir sveiki riebalai, o perdirbtų maisto produktų ir mėsos vartojimas ribojamas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like