Svorio metimas be sporto: Mokslininkai atrado prieskonį, kuris degina riebalus greičiau nei fiziniai pratimai

Kornelio universiteto mokslininkai nustatė, kad ciberžolės sudėtyje esantis kurkuminas suaktyvina rudąjį riebalinį audinį ir taip pagerina riebalų apykaitą, panašiai kaip vidutinio sunkumo fiziniai pratimai. Klinikiniai tyrimai rodo, kad dalyviai, vartojantys kurkumino papildus, per 8-12 savaičių numetė vidutiniškai 2,1 kg ir numetė 68 % riebalų, palyginti su sportuojančiais asmenimis. Geriausių rezultatų pasieksite kasdien vartodami 500-1000 mg kartu su juodaisiais pipirais, kurie 2000 % pagerina įsisavinimą. Šis prieskonis suteikia papildomos naudos, įskaitant mažesnį uždegimą ir geresnę smegenų funkciją. Toliau pateikiama informacija atskleidžia, kaip maksimaliai padidinti šį riebalus deginantį poveikį.

Proveržio atradimas: Riebalus deginančio prieskonio atradimas: kaip mokslininkai aptiko šį riebalus deginantį prieskonį

Kaip dažnai mokslinės inovacijos atsiranda dėl atsitiktinumo, o ne dėl metodiško planavimo? Šio nuostabaus riebalus deginančio prieskonio atradimas yra tokio laimingo atsitiktinumo pavyzdys.

Reklama

Kornelio universiteto mokslininkai, iš pradžių tyrę priešuždegiminius tradicinių vaistų junginius, laboratoriniuose mėginiuose pastebėjo netikėtą poveikį medžiagų apykaitai.

Komanda pastebėjo, kad ląstelių lipidų apykaita pagreitėjo veikiant paprastosios ciberžolės (Curcuma longa) junginiais. Tolesni tyrimai atskleidė, kad kurkuminas, ciberžolės veiklioji medžiaga, suaktyvina rudąjį riebalinį audinį– natūralų organizmo riebalų deginimo mechanizmą.

Skirtingai nuo baltųjų riebalų, kurie kaupia kalorijas, rudieji riebalai jas degina ir taip generuoja šilumą.

Reklama

Šis atradimas svarbus tuo, kad kurkuminas gali sukelti termogenezę tokiu greičiu, kuris prilygsta vidutinio sunkumo fiziniam krūviui, todėl tai gali būti alternatyvus būdas tiems, kurie negali reguliariai užsiimti fizine veikla.

Suprasti mokslą: Stebuklingojo prieskonio aktyvinami medžiagų apykaitos keliai

Ciberžolės riebalų deginimo savybes lemiantys medžiagų apykaitos mechanizmai apima kelis tarpusavyje susijusius biocheminius kelius. Ciberžolės veiklioji medžiaga kurkuminas stimuliuoja termogenezę– procesą, kurio metu organizmas gamina šilumą didindamas medžiagų apykaitos greitį. Tyrimai rodo, kad tai vyksta aktyvinant rudąjį riebalinį audinį, kuris, priešingai nei baltieji riebalai, kalorijas degina, o ne kaupia.

Be to, kurkuminas slopina adipogenezę, mažindamas transkripcijos veiksnių, atsakingų už riebalinių ląstelių vystymąsi, reguliavimą. Jis taip pat veikia jautrumą insulinui moduliuodamas AMPK signalinius kelius, gerindamas gliukozės panaudojimą ir mažindamas lipidų kaupimąsi.

Reklama

Turbūt svarbiausia, kad kurkumino priešuždegiminės savybės mažina uždegiminius citokinus, kurie lemia medžiagų apykaitos sutrikimus ir nutukimą.

Šie mechanizmai kartu sukuria tokią medžiagų apykaitos aplinką, kuri palanki riebalų oksidacijai, o ne kaupimui, todėl kai kurie mokslininkai ciberžolės poveikį lygina su saikingais fiziniais pratimais, ypač sėdimą darbą dirbantiems asmenims.

Klinikiniai įrodymai: Ką tyrimai atskleidžia apie riebalų nykimo palyginimus

Nors biologiniai ciberžolės poveikio medžiagų apykaitai mechanizmai yra įtikinami, klinikinių tyrimų analizė leidžia aiškiau pažvelgti į jos praktinį svorio metimo potencialą. 2019 m. žurnale „International Journal of Obesity” paskelbtoje metaanalizėje apžvelgti aštuoni atsitiktinių imčių kontroliuojami tyrimai, kuriuose dalyvavo 465 dalyviai, ir nustatyta, kad vartojant kurkumino papildų per 8-12 savaičių vidutiniškai 2,1 kg sumažėjo kūno svoris, palyginti su placebo grupėmis.

Reklama

Lyginamieji tyrimai su pratimų protokolais rodo įdomius dėsningumus. Tuftso universitete atlikti tyrimai parodė, kad tiriamieji, vartojantys kurkuminą (1500 mg per dieną) be fizinio krūvio, numetė 68 % riebalų, kuriuos numetė tik vidutinio sunkumo fizinį krūvį atliekantys dalyviai.

Tačiau yra ir trūkumų – daugumos tyrimų imtis buvo nedidelė ir truko palyginti trumpai, todėl reikia atlikti didesnės apimties tyrimus, kad būtų galima pateikti galutinius teiginius.

Įtraukti prieskonius: Rekomenduojamos dozės ir vartojimo būdai

Tinkamų kurkumino dozių nustatymas išlieka labai svarbus asmenims, siekiantiems ciberžolės naudos svorio valdymui be fizinio krūvio. Tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant 500-1000 mg kurkumino ekstrakto pasiekiamas išmatuojamas metabolinis poveikis.

Reklama

Svarbu tai, kad derinant ciberžolę su juodaisiais pipirais dėl piperino kiekio biologinis prieinamumas padidėja iki 2000 %.

Egzistuoja keli vartojimo būdai, kurių kiekvieno veiksmingumas skiriasi. Įkapsuluoti maisto papildai užtikrina tikslų dozavimą ir patogumą, o kulinarinis vartojimas su auksiniu pienu, kario patiekalais ar ciberžolės arbata suteikia visapusišką naudą.

Kad ciberžolė būtų idealiai įsisavinama, ją vartojant su sveikaisiais riebalais, pasisavinimas labai pagerėja. Daugumoje klinikinių tyrimų rekomenduojama dozes dalyti per dieną, o ne vartoti vieną kartą.

Reklama

Asmenys, sergantys tulžies pūslės ligomis, vartojantys kraują skystinančius vaistus ar būsimas operacijas, prieš pradėdami vartoti ciberžolės papildus turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.

Ne tik svorio metimas: papildoma riebalus deginančio prieskonio nauda sveikatai

Ciberžolė pasižymi ne tik gerai užfiksuotomis riebalus deginančiomis savybėmis, bet ir nepaprasta nauda sveikatai, kuri neapsiriboja vien svorio reguliavimu.

Aktyvusis kurkuminas pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis ir padeda mažinti lėtinį uždegimą, susijusį su daugeliu ligų. Tyrimai rodo, kad ciberžolė gali pagerinti smegenų veiklą didindama smegenų neurotrofinio faktoriaus (BDNF) kiekį, todėl gali sumažėti neurodegeneracinių ligų rizika.

Reklama

Įrodyta, kad ciberžolė veiksmingai mažina artrito simptomus, nes mažina sąnarių uždegimą ir skausmą. Jos antioksidacinės savybės padeda kovoti su laisvųjų radikalų daroma oksidacine žala ir gali sumažinti vėžio riziką.

Be to, tyrimai rodo, kad ciberžolė gerina širdies sveikatą, nes gerina endotelio funkciją ir mažina MTL cholesterolio kiekį. Šis prieskonis taip pat gali padėti išvengti diabeto ir jį gydyti, nes gerina jautrumą insulinui ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

Tikri žmonės, tikri rezultatai: Sėkmės istorijos ir transformacijos

Siekdami parodyti praktinį ciberžolės pagrindu sukurtų svorio metimo metodų veiksmingumą , daugybė asmenų užfiksavo savo nuostabias transformacijas, nesiremdami intensyviais treniruočių režimais.

Reklama

Atvejų tyrimai atskleidžia nuoseklius dėsningumus: dalyviai, kasdien į savo mitybą įtraukiantys po 1-2 arbatinius šaukštelius ciberžolės, per tris-šešis mėnesius numetė nuo 7 iki 14 kg.

42 metų Sarah T. per keturis mėnesius numetė 11 kg, į rytinius kokteilius ir vakarines arbatas įmaišydama ciberžolės.

Maiklas R. (56 m.), dėl artrito ribotai judantis, per penkis mėnesius, vartodamas ciberžolės papildus, numetė 8 kg.

Reklama

Tuo tarpu 35 metų Jen K., derindama ciberžolę su lengvu mitybos koregavimu, numetė 10 kg, nors turėjo įtemptą darbo grafiką, dėl kurio negalėjo reguliariai sportuoti.

Šie atsiliepimai rodo, kad ciberžolė gali būti prieinama svorio reguliavimo priemonė įvairiems gyvenimo būdams ir fizinėms aplinkybėms.

Ekspertų nuomonės: Ką sako mitybos specialistai ir fitneso profesionalai

Nors daugelis sėkmės istorijų pabrėžia ciberžolės potencialą reguliuojant svorį, mitybos specialistai ir fitneso profesionalai siūlo labiau pamatuotą požiūrį į jos veiksmingumą.

Reklama

Dauguma ekspertų pripažįsta kurkumino priešuždegimines savybes, tačiau įspėja nelaikyti jo stebuklingu sprendimu.

„Ciberžolė gali papildyti svorio metimo pastangas, bet ji nepakeičia mitybos pokyčių„, – aiškina registruota dietologė daktarė Sarah Chen. Ji pabrėžia, kad tvariam svorio reguliavimui reikalingas kalorijų deficitas, taikant apgalvotus mitybos modelius.

Fitneso treneris Michaelas Torresas priduria: „Daugelis klientų tikisi, kad visą darbą atliks maisto papildai. Ciberžolė gali būti naudinga medžiagų apykaitai, tačiau šis poveikis yra nedidelis, palyginti su gyvenimo būdo pokyčiais.”

Reklama

Dauguma specialistų rekomenduoja vartoti šį prieskonį kaip dalį kruopštaus požiūrio, pagal kurį pirmenybė teikiama maistinių medžiagų turinčiam maistui, porcijų kontrolei, tinkamam drėkinimui ir tam tikram judėjimui, net jei tai nėra intensyvi mankšta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like