Kaip atsikratyti potraukio saldumynams ir miltams – tai tikrai išlaisvina

overcoming sweet and flour cravings

Atsikratyti potraukio saldumynams ir miltams yra vienas iš labiausiai permainingų mitybos pokyčių, kuriuos patiria daugelis žmonių. Ši kelionė reikalauja daugiau nei tik valios pastangų – reikia suprasti, kokius biocheminius kabliukus šios medžiagos užkabina mūsų smegenų chemijoje. Dauguma tų, kurie sėkmingai pašalina potraukį šioms medžiagoms, praneša ne tik apie pasikeitusį svorį, bet ir apie tai, kad labai pagerėjo protinis aiškumas, energijos lygis ir nuotaikos stabilumas. Šį išsilaisvinimą pagrindžiantys moksliniai tyrimai suteikia netikėtų įžvalgų apie tai, kaip mūsų kūnai reaguoja, kai pagaliau išsivaduoja iš priklausomybės nuo cukraus rato.

Mokslas apie potraukį saldumynams ir miltams

Kai žmogus trokšta sausainių, pyragaičių ar duonos, po paviršiumi veikia galingi biologiniai mechanizmai.

Reklama

Šis potraukis pirmiausia kyla dėl cukraus kiekio kraujyje svyravimų, kurie sukelia hormonines organizmo reakcijas.

Rafinuoti angliavandeniai, esantys saldumynuose ir miltiniuose gaminiuose, greitai virsta gliukoze ir sukelia insulino šuolius, po kurių seka nuosmukis. Šis amerikietiškų kalnelių efektas skatina smegenis ieškoti greitų energijos šaltinių ir sukuria priklausomybės ciklą.

Be to, šie maisto produktai skatina dopamino išsiskyrimą smegenyse esančiame atlygio centre, panašiai kaip priklausomybę sukeliančios medžiagos.

Reklama

Miltų ir cukraus vartojimas taip pat daro įtaką žarnyno bakterijų sudėčiai, o tai gali dar labiau skatinti potraukį per žarnyno ir smegenų ašį.

Supratus šiuos biologinius kelius paaiškėja, kodėl vien valios pastangomis dažnai nepavyksta įveikti potraukio – jis kyla dėl sudėtingų neurocheminių ir metabolinių procesų, o ne dėl paprasto noro.

Kodėl vien valios pastangų nepakanka

Apsisprendimas dažnai žlunga susidūrus su biologiniais imperatyvais. Žmogaus organizme išsivystė sudėtingos sistemos, kurios sukelia potraukį maistui kaip išgyvenimo mechanizmą, ypač kaloringam maistui, pavyzdžiui, saldumynams ir rafinuotiems miltams, kurie mūsų protėviams suteikė evoliucinį pranašumą.

Reklama

Kai sumažėja cukraus kiekis kraujyje arba padaugėja streso hormonų, biocheminės kaskados pakeičia racionalų sprendimų priėmimą. Neurovaizdavimo tyrimai rodo, kad cukrus suaktyvina tuos pačius atlygio kelius kaip ir priklausomybę sukeliančios medžiagos, todėl pasipriešinimas ypač sudėtingas.

Be to, miego trūkumas, mitybos trūkumai ir žarnyno mikrobiomo disbalansas gali sustiprinti potraukį daugiau, nei įmanoma kontroliuoti valios pastangomis.

Svarbiausia, kad pasikliaujant vien tik valios pastangomis išeikvojami riboti kognityviniai ištekliai. Šis išsekimas paaiškina, kodėl daugelis žmonių sėkmingai atsispiria pagundai dienos pradžioje, bet vakare, kai valios jėgos ištekliai jau būna išsekę, pasiduoda potraukiui.

Reklama

Paslėptas cukraus poveikis smegenų chemijai

Cukrus stebėtinai veiksmingai užgrobia smegenų atlygio sistemą. Suvartotas jis sukelia dopamino išsiskyrimą branduolyje accumbens – toje pačioje smegenų srityje, kurią aktyvuoja priklausomybę sukeliantys narkotikai. Ši neurocheminė reakcija sukuria malonumo ir atlygio kilpą, kuri sustiprina vartojimo įpročius.

Reguliarus cukraus vartojimas palaipsniui desensibilizuoja dopamino receptorius, todėl tam pačiam maloniam poveikiui pasiekti reikia vis didesnio cukraus kiekio. Ši neuroadaptacija paaiškina, kodėl cukraus atsisakymas dažnai sukelia abstinencijos simptomus, tokius kaip dirglumas ir stiprus potraukis.

Be to, cukrus sutrikdo hormonų grelino ir leptino, kurie reguliuoja alkio ir sotumo signalus, veiklą. Dėl šio hormonų disbalanso gali atsirasti nuolatinis potraukis maistui, nesusijęs su realiais mitybos poreikiais.

Reklama

Šių neurocheminių mechanizmų supratimas padeda paaiškinti, kodėl vien tik valios pastangos paprastai nepadeda įveikti biologinių priklausomybės nuo cukraus priežasčių.

Strateginiai mitybos pokyčiai, atstatantys skonio receptorius

Nors laipsniškas diegimas yra veiksmingiausias, norint iš naujo nustatyti skonio receptorius, reikia sistemingai keisti mitybą, kad būtų atkurtas gomurio jautrumas saldumui.

Sėkmingi metodai apima laipsnišką pridėtinio cukraus kiekio mažinimą gėrimuose ir maisto produktuose, pakeičiant natūraliomis alternatyvomis, pavyzdžiui, cinamonu ar vanile.

Reklama

Be to, vartojant daugiau karčiųjų daržovių ir fermentuotų maisto produktų, atsveriamas potraukis saldumynams. Tyrimai rodo, kad maždaug po 10-14 dienų, kai sumažinamas cukraus vartojimas, skonio receptoriai pradeda fiksuoti subtilesnius saldumo lygius, kurių anksčiau nebuvo galima aptikti.

Baltymų, riebalų ir skaidulų triada valgant stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje ir dar labiau sumažina rafinuotų angliavandenių poreikį.

Svarbiausia, kad svarbu pastovumas– retkarčiais vartojant labai saldų maistą gali atsinaujinti miegantis potraukis. Asmenys, kurie 30 dienų iš eilės laikosi šių mitybos korekcijų, paprastai praneša apie pastebimai pasikeitusį skonio suvokimą ir sumažėjusį potraukį perdirbtiems saldumynams.

Reklama

Ciklo nutraukimas: 14 dienų planas į laisvę.

Norint išsivaduoti iš priklausomybės nuo cukraus ir miltų, reikia struktūrizuoto požiūrio, kuris sistemingai griautų įsišaknijusius valgymo įpročius. 14 dienų atstatomasis protokolas suteikia pakankamai laiko neurocheminiam persitvarkymui ir išlieka psichologiškai įmanomas.

Planą sudaro trys etapai:

1-3 dienomis daugiausia dėmesio skiriama pašalinimui, kai abstinencijos simptomai būna didžiausi, bet greitai išnyksta.

Reklama

4-10 dienomis daugiausia dėmesio skiriama adaptacijai, kai organizmas pereina prie riebalų, o ne gliukozės naudojimo energijai gauti.

11-14 dienomis daugiausia dėmesio skiriama integracijai, naujų įpročių įtvirtinimui ir kontroliuojamam lankstumui.

Visą šį laikotarpį dalyviai turėtų vesti išsamius maisto dienoraščius, praktikuoti sąmoningą valgymą ir parengti nenumatytų atvejų strategijas socialinėms situacijoms.

Reklama

Svarbiausiais sėkmės veiksniais tampa tinkama hidratacija ir miegas, nes abu šie veiksniai daro tiesioginę įtaką potraukio intensyvumui ir valios atsargoms.

Socialinių situacijų valdymas nepasiduodant

Kaip dažnai geriausiai parengtas planas žlunga, kai tenka susidurti su netikėtais skanėstais darbo susitikime arba draugo atkakliu pasiūlymu pasidalyti desertu? Socialinis spaudimas gali greitai sužlugdyti priklausomybės nuo cukraus ir miltų mažinimo procesą.

Sėkmingos strategijos apima valgymą prieš renginius, leidžiamų užkandžių nešiojimąsi su savimi ir mandagių atsisakymo frazių parengimą. Paprasta frazė „Ne, ačiū, dabar man viskas gerai” dažnai veikia geriau nei išsamūs paaiškinimai apie mitybos pasirinkimą.

Reklama

Jei po ranka turite nealkoholinio gėrimo be cukraus, tai ir užima, ir drėkina.

Atminkite, kad dauguma žmonių dėmesį sutelkia į savo pačių pasirinkimus, o ne į kitų tikrinimą. Priimdami svečius, paruoškite alternatyvius variantus, kurie atitiktų asmeninius tikslus.

Įgijus praktikos, manevravimas socialinėse maisto situacijose tampa antraeiliu dalyku, o išsilaisvinimas nuo potraukio galiausiai teikia didesnį pasitenkinimą nei trumpalaikis pasimėgavimas.

Reklama

Ne tik svorio metimas: netikėta nauda atsisakius cukraus

Nors įveikti socialines situacijas yra svarbus iššūkis, cukraus ir miltų vartojimo mažinimo nauda neapsiriboja vien tik potraukio viešose vietose įveikimu.

Tyrimai rodo, kad asmenys, atsisakę arba labai sumažinę cukraus vartojimą, dažnai praneša apie geresnį proto aiškumą, didesnį energijos lygį ir stabilesnę nuotaiką visą dieną.

Stabilizuojantis cukraus kiekiui kraujyje, paprastai pagerėja miego kokybė, o tai padeda geriau pailsėti. Daugeliui sumažėja uždegimas, todėl gali sumažėti sąnarių skausmas ir pagerėti odos būklė.

Reklama

Sumažinus cukraus vartojimą, natūraliai pagerėja ir dantų sveikata: mažiau dantų ėduonies ir dantenų dirginimo.

Galbūt labiausiai stebina kognityvinių funkcijų pagerėjimas: geresnis dėmesio sutelkimas, geresnis atminties išlaikymas ir mažesnis smegenų rūkas.

Šie privalumai kartu prisideda prie didesnio kontrolės jausmo ir geresnės gyvenimo kokybės ne tik pagal skalę.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like