Putpelių ar vištų kiaušiniai: kuo skiriasi ir kurie yra sveikesni

quail vs hen eggs

Kiaušiniai yra mitybos pagrindas viso pasaulio mitybos racionuose, tačiau vartotojai dažnai nepastebi standartinių vištų kiaušinių alternatyvų. Putpelių kiaušiniai, gerokai mažesni, bet vis dažniau parduodami įprastose rinkose, pasižymi išskirtinėmis kulinarinėmis ir maistinėmis savybėmis, į kurias verta atkreipti dėmesį. Jų subtilus lukštas gali būti naudingas sveikatai, pasižymėti kitokia baltymų koncentracija ir kulinariniu pritaikymu nei įprastesni kiaušiniai. Šių skirtumų supratimas suteikia svarbios informacijos tiems, kurie renkasi mitybą, nesvarbu, ar dėl sveikatos, ar dėl kulinarinių tyrinėjimų.

Dydis ir išvaizda: Kaip atpažinti putpelių ir vištų kiaušinius?

Vos pažvelgus į putpelių ir vištų kiaušinius matyti akivaizdžiausias jų skiriamasis bruožas: dydis. Putpelių kiaušiniai yra nedideli, paprastai 2-3 cm ilgio – maždaug penktadalis standartinių vištų kiaušinių dydžio. Dėl šio ryškaus dydžio skirtumo jie iš karto atpažįstami kulinarijoje.

Reklama

Spalva ir raštas dar labiau skiria šiuos kiaušinius. Putpelių kiaušiniai yra išskirtinės dėmėtos išvaizdos – kreminės spalvos lukštus puošia įvairaus dydžio rudos arba juodos dėmės. Šis raštas primena kamufliažą, atspindintį jų natūralios buveinės poreikius.

Tuo tarpu vištų kiaušiniai paprastai būna vienspalviai – nuo baltos iki įvairių rudų atspalvių, priklausomai nuo vištų veislės.

Skiriasi ir lukšto tekstūra. Putpelių kiaušinių lukštai yra šiek tiek švelnesni, nors jų lukštai proporcingai storesni, o vištų kiaušinių paviršius yra lygesnis ir tolygesnis.

Reklama

Maistingumo palyginimas: Kalorijos, baltymai ir mikroelementai

Nepaisant skirtingo dydžio, tiek putpelių, tiek vištų kiaušiniai pasižymi įspūdingomis maistinėmis savybėmis, kurias verta atidžiai išnagrinėti. Putpelių kiaušiniuose viename grame yra daugiau maistingųjų medžiagų nei vištų kiaušiniuose – juose yra maždaug 14 % baltymų, o vištų kiaušiniuose – 13 %.

Nors vienas putpelių kiaušinis turi mažiau kalorijų (14 kcal, palyginti su 70 kcal vištos kiaušinyje), penki putpelių kiaušiniai (pagal svorį lygiaverčiai vienam vištos kiaušiniui) yra panašiai kaloringi.

Putpelių kiaušiniuose yra daugiau geležies, B12 ir antioksidantų, pavyzdžiui, seleno. Juose taip pat yra daugiau cholesterolio viename grame, tačiau juose yra daugiau naudingojo DTL cholesterolio.

Reklama

Tačiau vištų kiaušiniuose yra daugiau vitamino A ir D. Abiejų rūšių kiaušiniai yra visaverčiai baltymai su visomis nepakeičiamomis aminorūgštimis, todėl jie yra puikus maistinių medžiagų šaltinis nepriklausomai nuo dydžio.

Skonio profiliai ir kulinarinis pritaikymas

Nors abu kiaušiniai populiarūs viso pasaulio virtuvėse, putpelių ir vištų kiaušiniai pasižymi skirtingais skoniais. Putpelių kiaušinių skonis yra švelnesnis, šiek tiek azartiškesnis, o trynio ir baltymo santykis didesnis, todėl, nepaisant mažo dydžio, jie yra sodresni. Dėl savo mažumo jie idealiai tinka kanapėms, garnyrams ir užkandžiams, kur svarbus vizualinis patrauklumas.

Švelnesnio skonio vištų kiaušiniai yra universalūs virtuvės reikmenys. Didesnio dydžio kiaušiniai tinka plakti, kepti, virti ir kepti. Virtuvės šefai vertina vištų kiaušinius dėl jų rišamųjų savybių tokiuose receptuose kaip mėsos kepsnys arba kaip kepinių raugą.

Reklama

Kultūriniai pasirinkimai taip pat turi įtakos naudojimui; putpelių kiaušiniai yra svarbūs Azijos ir Prancūzijos virtuvėse, o vištų kiaušiniai dominuoja vakarietiškoje kasdienėje virtuvėje ir kepimo tradicijose.

Nauda sveikatai ir galimi alergenai

Lyginant putpelių ir vištų kiaušinių maistingumą, išryškėja keletas svarbių skirtumų. Nepaisant to, kad putpelių kiaušiniai yra mažesni, juose yra daugiau tam tikrų maistinių medžiagų, ypač geležies, B12 ir antioksidantų. Juose taip pat yra daugiau baltymų viename grame nei vištų kiaušiniuose ir daugiau sveikųjų riebalų.

Alergiškiems žmonėms putpelių kiaušiniai yra perspektyvi alternatyva. Tyrimai rodo, kad apie 70 % asmenų, alergiškų vištų kiaušiniams, gali toleruoti putpelių kiaušinius be nepageidaujamų reakcijų. Taip yra dėl abiejų rūšių baltymų struktūros skirtumų.

Reklama

Tačiau kryžminis reaktyvumas išlieka galimas, todėl asmenys, turintys stiprią alergiją kiaušiniams, prieš keisdami juos kitais, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.

Abi kiaušinių rūšys turi svarbiausių maistinių medžiagų, tačiau putpelių kiaušiniai gali būti naudingesni tiems, kurie ieško maistinių medžiagų tankio arba alternatyvių variantų dėl alerginių priežasčių.

Aprūpinimas ir laikymas: Sandėliavimas ir saugojimas: prieinamumas, kaina ir galiojimo laikas

Vartotojams ieškant ne tik įprastų kiaušinių pasirinkimo galimybių, labai svarbu suprasti prieinamumą ir laikymą.

Reklama

Visoje šalyje prekybos centrų lentynose dominuoja vištų kiaušiniai, kurių kilogramo kaina paprastai svyruoja nuo 1,80 iki 4,50 EUR, o putpelių kiaušinių daugiausia galima įsigyti specializuotose parduotuvėse, ūkininkų turgeliuose ir Azijos maisto prekių parduotuvėse, kur kilogramas kainuoja nuo 2,70 iki 4,50 EUR, todėl jų gramas kainuoja brangiau.

Įvairių veislių kiaušinių laikymo rekomendacijos šiek tiek skiriasi. Šaldytuve laikomi vištų kiaušiniai išlieka švieži 4-5 savaites, o tinkamai laikomi putpelių kiaušiniai – 3-4 savaites.

Abiejų rūšių kiaušinius naudinga laikyti originaliose dėžutėse, kad jie neprarastų drėgmės ir nesugertų kvapų. Prieš laikymą nė vienos rūšies kiaušinių nereikėtų plauti, nes taip pašalinamas natūralus apsauginis sluoksnis, kuris išsaugo šviežumą.

Reklama

Kad kiaušiniai būtų kuo kokybiškesni, laikykite juos pagrindiniame šaldytuvo skyriuje, o ne durelėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like