Pistacijos pasižymi penkiomis sveikatai naudingomis savybėmis. Šie žali riešutai palaiko širdies sveikatą, nes mažina cholesterolio kiekį ir kraujospūdį. Jų sudėtyje esantys baltymai ir skaidulos padeda reguliuoti svorį, todėl jie suteikia sotumo jausmą. Pistacijos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje dėl mažo glikemijos indekso. Jų prebiotinės savybės gerina virškinamojo trakto sveikatą, skatindamos naudingas žarnyno bakterijas. Pistacijose esantys antioksidantai, B grupės vitaminai ir sveikieji riebalai gerina kognityvines funkcijas. Tolesniuose skyreliuose kiekviena nauda nagrinėjama išsamiau, pateikiant mokslinius įrodymus.
Širdies sveikatos čempionai: Kaip pistacijos palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą
Kodėl kardiologai vis dažniau pripažįsta, kad pistacijos yra naudingos širdies sveikatai? Šiuose riešutuose yra daug antioksidantų, nesočiųjų riebalų rūgščių ir fitosterolių, kurie padeda mažinti MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį ir kartu palaikyti DTL („gerojo”) cholesterolio kiekį.
Tyrimai rodo, kad reguliarus pistacijų vartojimas siejamas su kraujospūdžio mažėjimu ir geresniu arterijų elastingumu. Pistacijose esantis argininas skatina azoto oksido gamybą, todėl didėja kraujagyslių išsiplėtimas ir gerėja kraujotaka.
Be to, didelis kalio ir mažas natrio kiekis padeda reguliuoti kraujospūdį. Žurnale „Journal of Clinical Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad pistacijų įtraukimas į subalansuotą mitybą laikui bėgant gali 12-14 % sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Jų priešuždegiminės savybės dar labiau apsaugo nuo endotelio disfunkcijos, kuri yra aterosklerozės pirmtakė.
Svorio valdymo sąjungininkai: Pistacijų sotumo galia
Nepaisant to, kad pistacijos, kaip riešutai, yra gana kaloringos, jos pasižymi unikaliomis savybėmis, todėl yra vertingos svorio valdymo sąjungininkės. Tyrimai rodo, kad juose esantys baltymai, skaidulos ir riebalai sukuria stiprų sotumo efektą, todėl žmonės ilgiau jaučiasi sotūs.
Pistacijų pateikimas su lukštais suteikia papildomos naudos dėl to, ką mokslininkai vadina „pistacijų principu” – vizualiai matomas tuščias lukštas gali priminti apie vartojimą, todėl gali sumažėti bendras suvartojamų produktų kiekis. Tyrimai parodė, kad dalyviai, kurie valgė nelukštentas pistacijas, suvartojo mažiau kalorijų nei tie, kurie valgė nelukštentas pistacijas.
Be to, duomenys rodo, kad faktinis pistacijų kalorijų įsisavinimas gali būti mažesnis nei anksčiau apskaičiuotas, nes dalis riebalų lieka nesuvirškinti.
Dėl šio sotumą skatinančių veiksnių derinio pistacijos yra protingas pasirinkimas įgyvendinant sąmoningo valgymo strategijas.
Cukraus kiekio kraujyje balansavimas: Pistacijų vaidmuo kontroliuojant glikemiją
Pistacijos išsiskiria iš kitų riešutų savo ypatingu gebėjimu reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, todėl jos ypač vertingos asmenims, besirūpinantiems diabeto rizika ar medžiagų apykaitos sveikata. Jų unikali maistinė sudėtis – baltymai, sveikieji riebalai ir skaidulinės medžiagos – sudaro trigubą kompleksą, kuris lėtina angliavandenių įsisavinimą ir apsaugo nuo staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.
Tyrimai rodo, kad pistacijų vartojimas kartu su daug angliavandenių turinčiu maistu gerokai sumažina glikemijos poveikį maistui. Šis poveikis siejamas su mažu glikemijos indeksu ir dideliu antioksidantų, ypač liuteino ir zeaksantino, kiekiu, kuris gali pagerinti jautrumą insulinui.
Be to, pistacijose esantis chromas palaiko gliukozės apykaitą, gerindamas insulino poveikį. Reguliarus pistacijų vartojimas siejamas su geresne ilgalaike glikemijos kontrole, kurią įrodo sumažėjęs hemoglobino A1C kiekis tarp asmenų, sergančių prediabetu arba 2 tipo diabetu.
Žarnyno sveikatos herojai: prebiotikų nauda vartojant pistacijas
Pistacijų sudėtyje esančios skaidulinės medžiagos ne tik naudingos glikemijai, bet ir labai naudingos virškinamojo trakt o sveikatai, nes virškinamajame trakte veikia kaip prebiotikai.
Vienoje šių riešutų porcijoje yra apie 2,7 g skaidulų, daugiausia netirpių skaidulų, kurios priešinasi virškinimui ir skatina bakterinę fermentaciją storojoje žarnoje.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant pistacijas didėja naudingųjų žarnyno bakterijų, ypač Bifidobacteria ir Lactobacillus rūšių, populiacija. Šie mikroorganizmai gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis, kurios maitina storosios žarnos ląsteles ir stiprina žarnyno barjerą.
Be to, prebiotinis pistacijų poveikis gali sumažinti uždegimo žymenis ir pagerinti žarnyno reguliarumą.
Pistacijose esantys polifenolio junginiai dar labiau sustiprina prebiotikų savybes, nes selektyviai palaiko naudingų bakterijų augimą ir slopina patogeninius mikroorganizmus, taip sukurdami labiau subalansuotą mikrobiomą.
Smegenų funkciją gerinančios medžiagos: Pistacijos ir kognityvinė veikla
Dėl smegenų ir žarnyno ryšio pistacijos gali turėti įtakos ne tik virškinimo sveikatai, bet ir kognityvinėms funkcijoms. Tyrimai rodo, kad pistacijose yra daug smegenų sveikatą palaikančių junginių, įskaitant antioksidantus, B grupės vitaminus ir sveikus riebalus.
Didelė liuteino ir zeaksantino – karotenoidų, kurie kaupiasi smegenų audinyje, – koncentracija riešutuose siejama su geresniais kognityviniais gebėjimais, ypač atliekant atminties ir mokymosi užduotis.
Be to, pistacijose esantis vitaminas E padeda apsaugoti nervų membranas nuo oksidacinės pažaidos, todėl gali sulėtinti kognityvinių gebėjimų silpnėjimą.
Jų unikalus aminorūgščių, įskaitant argininą, profilis prisideda prie kraujagyslių išsiplėtimo ir geresnės smegenų kraujotakos. Ši geresnė kraujotaka gali prisidėti prie geresnio dėmesio sutelkimo, proto aiškumo ir ilgalaikės smegenų sveikatos, todėl pistacijos yra vertingas kognityvines funkcijas palaikančios mitybos priedas.