Vyno vartojimas kelia didelį pavojų tam tikrų gyventojų grupių sveikatai, priešingai nei jo kultūrinis populiarumas. Medikai išskiria kelias pažeidžiamas grupes, kurios turėtų visiškai nevartoti alkoholio. Tyrimai rodo, kad nėščioms moterims, asmenims, turintiems tam tikrų genetinių mutacijų, vartojantiems tam tikrus vaistus, ir žmonėms, sergantiems kepenų ligomis, net ir minimalus alkoholio vartojimas turi sunkių pasekmių. Alkoholio vartojimo sutrikimų šeimoje taip pat yra daugiau. Nors daugeliui suaugusiųjų saikingas alkoholio vartojimas yra priimtinas, šių kontraindikacijų supratimas padeda išvengti gyvybei pavojingų komplikacijų jautriems asmenims.
Nėščios moterys ir paslėpta „tik vienos stiklinės” rizika
Nors kai kurios kultūrinės tradicijos rodo, kad retkarčiais vartoti vyną nėštumo metu yra nekenksminga, medicininiai duomenys rodo, kad joks alkoholio kiekis negali būti laikomas saugiu besivystančiam vaisiui.
Alkoholis prasiskverbia pro placentos barjerą, tiesiogiai veikia vaisiaus vystymąsi ir gali sukelti vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimus (FASD).
Tyrimai rodo, kad net ir nedidelis alkoholio vartojimas kritiniais raidos laikotarpiais gali sutrikdyti neurologijos formavimąsi. Pirmasis nėštumo trimestras yra ypač pažeidžiamas, tačiau rizika išlieka visą nėštumą.
Dėl prenatalinio alkoholio poveikio gali atsirasti pažintinių funkcijų sutrikimų, veido anomalijų, augimo trūkumų ir elgesio problemų.
Medicinos institucijos, įskaitant Amerikos akušerių ir ginekologų koledžą ir Ligų kontrolės centrą, visuotinai rekomenduoja visiškai susilaikyti nuo alkoholio nėštumo metu ir bandant pastoti.
Galimos „tik vienos stiklinės” pasekmės gerokai nusveria bet kokią tariamą naudą ar laikiną malonumą.
Žmonės, turintys alkoholį metabolizuojančių genetinių mutacijų
Genetiniai skirtumai daro didelę įtaką alkoholio metabolizmui, todėl asmenims, turintiems tam tikrų mutacijų, kyla didelis pavojus sveikatai. Maždaug 8 % pasaulio gyventojų turi ALDH2 geno mutacijų, daugiausia tarp Rytų Azijos gyventojų, dėl kurių sutrinka acetaldehido perdirbimas.
Šiems asmenims po minimalaus alkoholio kiekio vartojimo pasireiškia „alkoholio pliūpsnio reakcija”, kuriai būdingas veido paraudimas, tachikardija, pykinimas ir galvos skausmas. Dar svarbiau yra tai, kad acetaldehido kaupimasis gerokai padidina vėžio, ypač stemplės piktybinių navikų, riziką, kuri yra 6-10 kartų didesnė nei bendroje populiacijoje.
Kiti genetiniai variantai, turintys įtakos alkoholio dehidrogenazės fermentams, taip pat pažeidžia etanolio apykaitą. Medikai rekomenduoja atlikti genetinius tyrimus tiems, kurių šeimoje buvo neįprastų reakcijų į alkoholį atvejų.
Šių mutacijų nešiotojai turėtų visiškai susilaikyti nuo vyno vartojimo, nes net saikingas alkoholio vartojimas kelia neproporcingai didelį pavojų sveikatai, palyginti su bendra populiacija.
Sąveika su vaistais: Kai vynas tampa toksiškas
Šimtai dažniausiai išrašomų ir be recepto parduodamų vaistų pavojingai sąveikauja su alkoholiu ir gali sukelti gyvybei pavojingų komplikacijų, kai kartu vartojamas vynas.
Antibiotikai, tokie kaip metronidazolas, antidepresantai, antipsichotikai ir kraują skystinantys vaistai, tokie kaip varfarinas, sumaišyti su alkoholiu gali sukelti toksinių reakcijų – nuo stipraus pykinimo iki vidinio kraujavimo.
Skausmą malšinantys vaistai, įskaitant paracetamolį, metabolizuojami kartu su alkoholiu, tampa hepatotoksiški, todėl net ir gydomosios dozės gali pakenkti kepenims.
Vaistai nuo diabeto gali sukelti hipoglikemiją, o raminamieji ir migdomieji vaistai pasižymi stiprinamuoju poveikiu, pavojingai didinančiu kvėpavimo slopinimo riziką.
Pacientai, vartojantys MAO inhibitorius, tam tikrus vaistus nuo kraujospūdžio ar podagros, turėtų griežtai vengti vyno, nes šie deriniai gali pagreitinti hipertenzines krizes ar ūminį inkstų pažeidimą.
Gydytojai pabrėžia, kad vaistų etiketės, kuriose įspėjama nevartoti alkoholio, nėra tik atsargumo priemonė – jose nurodomas dokumentais patvirtintas fiziologinis nesuderinamumas.
Asmenys, sergantys kepenų ligomis arba sutrikusia kepenų funkcija
Kepenys, kurios yra pagrindinė alkoholio apykaitos grandis, negali saugiai perdirbti vyno, jei jų veikla sutrikusi dėl ligos ar disfunkcijos. Pacientai, sergantys hepatitu, kepenų ciroze, kepenų suriebėjimu ar genetiniais sutrikimais, tokiais kaip hemochromatozė, turi griežtai vengti vartoti alkoholį, įskaitant vyną.
Kai kepenys yra pažeistos, alkoholis sustiprina esamą žalą keliais mechanizmais: pagreitina fibrozę, skatina uždegimines kaskadas ir didina hepatotoksiškumą. Net ir minimalus vyno vartojimas gali pagreitinti kepenų dekompensaciją pažeidžiamiems asmenims.
Gydytojai atkreipia dėmesį, kad pacientams, kuriems yra subklinikinis kepenų funkcijos sutrikimas, jis dažnai nediagnozuojamas, kol įprastiniais tyrimais nenustatomas padidėjęs kepenų fermentų kiekis. Kad liga neprogresuotų, šie pacientai turi visiškai nevartoti alkoholio.
Dėl klaidingo įsitikinimo, kad raudonasis vynas naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, kepenų ligomis sergantys pacientai dažnai klaidingai mano, kad retkarčiais vartoti alkoholį yra saugu – pavojinga prielaida, kuriai prieštarauja hepatologiniai tyrimai.
Asmenys, kurių šeimoje yra alkoholio vartojimo sutrikimų
Asmenys, kurių šeimoje yra buvę alkoholio vartojimo sutrikimų, vartodami vyną ar kitus alkoholinius gėrimus susiduria su gerokai didesne rizika. Tyrimai rodo, kad genetiniai veiksniai lemia apie 50-60 % alkoholizmo rizikos, todėl galima daryti prielaidą, kad paveldimumas yra labai svarbus.
Asmenys, kurių pirmos eilės giminaičiams (tėvams ar broliams ir seserims) nustatyta priklausomybė nuo alkoholio, turi 4-7 kartus didesnę tikimybę patys pradėti problemiškai vartoti alkoholį. Šis genetinis polinkis gali pasireikšti padidėjusiu jautrumu alkoholio atlygio poveikiui, sumažėjusiu jautrumu neigiamoms alkoholio pasekmėms arba pakitusiu medžiagų apykaitos procesu.
Be to, šeimyninė aplinka dažnai normalizuoja alkoholio vartojimą, todėl atsiranda ir genetinis, ir aplinkos pažeidžiamumas.
Medikai rekomenduoja šiems asmenims ypač atsargiai vartoti alkoholį ir, siekiant sumažinti riziką, visiškai susilaikyti nuo alkoholio vartojimo. Prevencinis konsultavimas ir ankstyvųjų įspėjamųjų požymių žinojimas tebėra esminės apsaugos priemonės šiai jautriai demografinei grupei.
Žmonės, sergantys tam tikromis psichikos sveikatos būklėmis
Vyno vartojimas kelia didelį pavojų įvairiomis psichikos ligomis sergantiems žmonėms, nes alkoholis gali sustiprinti simptomus ir trukdyti gydymo veiksmingumui.
Depresija sergantiems asmenims gali sustiprėti liūdesio ir beviltiškumo jausmas, nes alkoholis veikia kaip centrinės nervų sistemos depresantas. Asmenims, sergantiems nerimo sutrikimais, pradinis raminamasis alkoholio poveikis dažnai keičiasi į padidėjusį nerimą abstinencijos metu.
Bipoliniu sutrikimu sergantiems pacientams kyla ypatingas pavojus, nes alkoholis gali sukelti manijos epizodus ir pagilinti depresijos fazes. Be to, vyno vartojimas dažnai mažina psichotropinių vaistų veiksmingumą ir didina jų šalutinį poveikį.
Sergantieji potrauminio streso sutrikimu gali vartoti alkoholį kaip savigydos priemonę, galinčią sustiprinti reakciją į traumą ir trukdyti gydymo pažangai.
Psichikos sveikatos specialistai šiomis ligomis sergantiems pacientams paprastai pataria visiškai nevartoti alkoholio arba griežtai apriboti jo vartojimą prižiūrint gydytojui.