3 maisto produktai, kurie pagreitina odos senėjimą

accelerate skin aging foods

Odos senėjimas pagreitėja, kai mitybos racione vyrauja tam tikri maisto produktai. Moksliniais įrodymais pagrįsti trys konkretūs mitybos elementai, kurie, vartojami kartu, sukuria puikią audrą priešlaikiniam odos senėjimui. Rafinuotas cukrus, perdirbta mėsa ir alkoholis kenkia odai skirtingais biocheminiais keliais, tačiau jų bendras poveikis dar labiau padidina žalą. Šie maisto produktai sukelia uždegimines kaskadas, sutrikdo kolageno sintezę ir skatina ląstelių dehidrataciją. Supratus šias sąveikas paaiškėja, kodėl, nepaisant reguliarios odos priežiūros, kai kurių žmonių veidas greičiau sensta.

Cukraus apibrėžtas angliavandenių duetas: Blogiausias kolageno priešas

Dauguma mitybos veiksnių, spartinančių odos senėjimą, veikia per glikacijos procesą, kurio pagrindiniai kaltininkai yra rafinuotas cukrus ir paprasti angliavandeniai.

Reklama

Glikacijos metu cukraus molekulės jungiasi su baltymais, ypač kolagenu ir elastinu, ir susidaro pažengusios glikacijos galutiniai produktai (AGE). Šie AGE pažeidžia odos baltymų struktūrinį vientisumą, mažina odos elastingumą ir skatina raukšlių formavimąsi.

Daug glikemijos turintys maisto produktai – balta duona, pyragaičiai ir saldūs gėrimai – sukelia insulino šuolius, kurie sustiprina uždegimą ir oksidacinį stresą.

Ši uždegiminė kaskada dar labiau ardo esamą kolageną ir sutrikdo naujo kolageno sintezę. Tyrimai rodo, kad asmenys, vartojantys daug rafinuotų angliavandenių, pasižymi ankstyvu veido odos senėjimu, palyginti su tais, kurie laikosi mažai glikemijos turinčio režimo.

Reklama

Šio cukraus ir angliavandenių derinio sukeltas kolageno nykimas pasireiškia padidėjusiu odos glebumu, ryškiomis smulkiomis raukšlėmis ir sumažėjusiu odos storiu – poveikis, kuris tampa vis akivaizdesnis, jei maistas vartojamas nuolat.

Perdirbta mėsa ir aukštos temperatūros kepimo aliejai: Senėjimą sukeliantis derinys

Be su maistu gaunamų cukrų, pažangiosios glikacijos galutiniai produktai (AGE) susidaro išoriškai, naudojant tam tikrus maisto gaminimo būdus ir pasirenkant maisto produktus.

Perdirbtoje mėsoje yra daug iš anksto susidariusių AGEs dėl pramoninio paruošimo būdų, kai naudojama aukšta temperatūra ir konservantai. Reguliariai vartojami šie junginiai pagreitina kolageno irimą.

Reklama

Kepant aliejų, ypač polinesočiąsias rūšis, kaitinant aukštoje temperatūroje susidaro kenksmingi aldehidai ir papildomi AGEs.

Perkaitintuose aliejuose kepamos apdorotos mėsos derinys sukuria sinergetinį poveikį, kuris sustiprina oksidacinį stresą ir uždegimą odos audiniuose. Tyrimai rodo, kad šis derinys gerokai padidina odos matricos suirimą.

Norėdami sumažinti AGE suvartojimą, ekspertai rekomenduoja vietoj kepimo aukštoje temperatūroje naudoti troškinimo, virimo garuose ar lėto kepimo būdus, o apdorotą mėsą keisti šviežia.

Reklama

Šie pokyčiai gali pastebimai sumažinti egzogeninių AGE naštą odos struktūroms.

Alkoholis ir druska: Dvigubas dehidratacijos pavojus odos elastingumui

Besaikis alkoholio vartojimas ir didelis druskos kiekis maiste smarkiai prisideda prie ankstyvo odos senėjimo, nes stipriai dehidratuoja odos audinius.

Alkoholis veikia kaip diuretikas, mažinantis organizmo vandens atsargas ir kartu mažinantis vitamino A – itin svarbaus antioksidanto odos regeneracijai – kiekį. Tyrimai rodo, kad nuolatinis alkoholio vartojimas sutrikdo odos matricą, nes sumažėja kolageno sintezė ir padaugėja uždegiminių žymenų.

Reklama

Druska sustiprina šią dehidratacijos kaskadą dėl osmosinio slėgio mechanizmų, ištraukdama drėgmę iš odos ląstelių, kai jos suvartojama daugiau kaip 2300 mg (2,3 g) per dieną.

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad vartojant daug natrio turinčią mitybą sumažėja hialurono rūgšties gamyba, todėl sumažėja natūrali odos drėgmės sulaikymo geba.

Šių mitybos elementų derinys sukelia ypač žalingą poveikį: alkoholis silpnina ląstelių apsaugą, o druskos ištraukimas iš viduląstelinio skysčio pažeidžia struktūrinį vientisumą, todėl greičiau formuojasi smulkios raukšlelės ir prarandamas elastingumas.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like