7 maisto produktai, kurių reikėtų vengti po 50 metų

maistas, kurio reikėtų vengti po 50 metų

Žmonėms senstant, mitybos pasirinkimai tampa vis svarbesni siekiant išlaikyti optimalią sveikatą ir išvengti lėtinių ligų. Mitybos reikalavimai dramatiškai keičiasi po 50 metų, kai tam tikri maisto produktai kelia reikšmingą riziką metabolinėms funkcijoms ir bendrai gerovei. Supratimas, kokie maisto produktai gali potencialiai pakenkti sveikatai, tampa labai svarbus tiems, kurie siekia gražiai senti ir sumažinti su amžiumi susijusias medicinines komplikacijas. Šis išsamus vadovas atskleidžia septynias strategines mitybos vengimo strategijas, kurios galėtų iš esmės pakeisti žmogaus ilgalaikės sveikatos trajektoriją.

Perdirbtos Mėsos ir Delikatesiniai Pjausniai

Kai žmonės artėja ir viršija 50 metų amžių, perdirbtos mėsos produktai ir delikatesiniai gaminiai tampa reikšmingais mitybos rūpesčiais su potencialiomis pasekmėmis sveikatai.

Reklama

Tyrimai nuosekliai rodo ryšius tarp didelio šių produktų vartojimo ir padidėjusios širdies ir kraujagyslių ligų, 2 tipo diabeto ir tam tikrų vėžio formų rizikos.

Perdirbtoje mėsoje paprastai yra padidėjęs natrio kiekis, sočiųjų riebalų ir konservantų, tokių kaip nitratai ir nitritai, kurie gali prisidėti prie uždegimo ir medžiagų apykaitos sutrikimų.

Epidemiologiniai tyrimai rodo, kad reguliarus tokių produktų vartojimas gali pagreitinti ląstelių senėjimą ir pabloginti imuninės sistemos funkcionalumą.

Reklama

Ekspertai rekomenduoja riboti perdirbtos mėsos, įskaitant bekoną, dešreles, dešrainius ir fasuotus delikatesinės mėsos gaminius, vartojimą, siekiant sumažinti potencialią ilgalaikę riziką sveikatai, susijusią su jų maistine sudėtimi ir cheminiais priedais.

Cukriniai Gazuoti Gėrimai

Panašiai kaip perdirbta mėsa, saldinti gazuoti gėrimai atstovauja kitą maisto produktų kategoriją, turinčią reikšmingų pavojų sveikatai asmenims, vyresniems nei 50 metų.

Šiuose gėrimuose yra per daug pridėtinio cukraus, kuris prisideda prie metabolinio sindromo, atsparumo insulinui ir padidėjusios širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. Reguliarus vartojimas gali paspartinti svorio augimą, padidinti gliukozės kiekį kraujyje ir potencialiai sukelti 2 tipo diabetą.

Reklama

Moksliniai tyrimai rodo, kad dažnas cukrumi saldintų gėrimų vartojimas siejamas su aukštesniais uždegimo žymenimis ir pagreitėjusiu ląstelių senėjimu.

Didelis kalorijų kiekis kartu su minimalia maistine verte daro šiuos gėrimus ypač žalingus brandaus amžiaus suaugusiems, kurių medžiagų apykaitos greitis lėtėja, o raumenų masė mažėja.

Mitybos ekspertai rekomenduoja pakeisti saldintus gazuotus gėrimus vandeniu, nesaldintu arbata arba neriebiu pienu, siekiant sumažinti galimas sveikatos komplikacijas ir palaikyti optimalų fiziologinį funkcionavimą po 50 metų.

Reklama

Užkandžiai Prisotinti Transriebalų

Daugybė perdirbtų užkandžių, kurių sudėtyje yra trans riebalų, kelia didelę riziką sveikatai asmenims, vyresniems nei 50 metų, potencialiai pagreitindami širdies ir kraujagyslių sistemos pablogėjimą ir sisteminį uždegimą.

Šie dirbtinai modifikuoti lipidai sutrikdo metabolinius procesus, padidindami mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį ir tuo pačiu metu sumažindami didelio tankio lipoproteinų cholesterolio lygį.

Įprastos kaltininkės yra supakuoti sausainiai, traškučiai, užšaldytos picos ir komerciniai kepiniai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad nuolatinis trans riebalų vartojimas siejamas su padidėjusia koronarinės širdies ligos, insulto ir 2 tipo diabeto rizika.

Trans riebalų molekulinė struktūra sukelia uždegiminius procesus, pažeidžia ląstelių vientisumą ir pagreitina su amžiumi susijusį fiziologinį nuosmukį.

Mitybos ekspertai rekomenduoja sistemingai pašalinti šiuos perdirbtus maisto produktus, pakeičiant juos vientisomis, maistingomis alternatyvomis, kurios palaiko metabolinę sveikatą ir ląstelių regeneraciją vėlesniais gyvenimo etapais.

Reklama

Natrio turintys produktai

Daug natrio turintys supakuoti patiekalai yra kritinis mitybos susirūpinimas vyresniems nei 50 metų asmenims, keliantis reikšmingą širdies ir kraujagyslių bei inkstų sveikatos riziką.

Šie patogumo maisto produktai paprastai turi pernelyg didelį natrio kiekį, dažnai gerokai viršijantį rekomenduojamas dienos suvartojimo normas. Medicinos tyrimai rodo, kad nuolatinis didelio natrio kiekio perdirbtų patiekalų vartojimas gali padidinti kraujospūdį, apkrauti inkstų funkciją ir padidinti insulto bei širdies ligų riziką.

Mikrobangų krosnelėje ruošiamos vakarienės, konservuotos sriubos, šaldyti patiekalai ir iš anksto paruošti makaronų patiekalai dažnai turi 1 000-2 000 miligramų natrio vienoje porcijoje – beveik visą rekomenduojamą dienos normą.

Reklama

Vyresnio amžiaus žmonės yra ypač jautrūs natrio žalingam fiziologiniam poveikiui, o sumažėjęs metabolinis efektyvumas ir sumažėjęs inkstų filtravimo pajėgumas dar labiau didina potencialias sveikatos komplikacijas, susijusias su ilgalaikiu didelio natrio kiekio mitybos modeliu.

Rafinuoti angliavandeniai ir balta duona

Nors daug natrio turintys perdirbti maisto produktai kenkia širdies ir kraujagyslių sveikatai, rafinuoti angliavandeniai ir balta duona kelia kitą reikšmingą mitybos iššūkį vyresniems nei 50 metų žmonėms.

Šie maisto produktai, netekę maistinių medžiagų, sukelia staigius cukraus kiekio kraujyje šuolius, didina atsparumą insulinui ir metabolinę riziką. Balta duona, iš kurios perdirbimo metu pašalinamos būtinos skaidulos ir maistinės medžiagos, prisideda prie pagreitinto ląstelių senėjimo ir uždegimo.

Reklama

Tyrimai rodo, kad nuolatinis rafinuotų angliavandenių vartojimas gali padidinti 2 tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų bei metabolinio sindromo išsivystymo tikimybę.

Baltos duonos glikeminis indeksas sukelia greitą gliukozės absorbciją, perkrauna metabolinius procesus ir gali pažeisti kasos funkciją.

Mitybos ekspertai rekomenduoja rafinuotus angliavandenius pakeisti viso grūdo alternatyvomis, kurios suteikia ilgalaikės energijos, kompleksinių maistinių medžiagų ir sumažina uždegiminius procesus suaugusiųjų organizme.

Reklama

Dirbtiniai saldikliai ir dietiniai produktai

Nors dirbtiniai saldikliai yra reklamuojami kaip sveikesnės alternatyvos cukrui, naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad šie dietiniai produktai gali kelti reikšmingą medžiagų apykaitos riziką asmenims, vyresniems nei 50 metų.

Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą, potencialiai sukeliant gliukozės netoleravimą ir padidėjusį atsparumą insulinui.

Kelių ilgalaikių tyrimų rezultatai rodo, kad reguliarus šių sintetinių junginių vartojimas gali sukelti metabolinio sindromo simptomus, įskaitant svorio padidėjimą ir padidėjusį cukraus kiekį kraujyje.

Reklama

Aspartamas, sukralozė ir sacharinas buvo konkrečiai susieti su neurologiniais pokyčiais ir galimu kognityviniu nuosmukiu vyresnio amžiaus suaugusiųjų tarpe.

Mitybos specialistai rekomenduoja vyresniems nei 50 metų asmenims sumažinti dirbtinių saldiklių vartojimą, vietoj jų renkantis natūralias, minimaliai perdirbtas alternatyvas, kurios palaiko medžiagų apykaitos sveikatą ir bendrą fiziologinę funkciją.

Perteklinis Pieno Produktų ir Riebių Pieno Produktų Vartojimas

Žmonėms, peržengiančius 50 metų ribą, metaboliniai pokyčiai reikalauja kruopščių mitybos svarstymų, ypač dėl pieno produktų vartojimo. Perteklinis pieno produktų vartojimas, ypač pilno riebumo, gali prisidėti prie padidėjusios širdies ir kraujagyslių rizikos ir galimų svorio valdymo iššūkių.

Reklama

Tyrimai rodo, kad didelis sočiųjų riebalų kiekis pilno riebumo pieno produktuose gali padidinti cholesterolio lygį ir potencialiai padidinti uždegimo žymenis. Mitybos ekspertai rekomenduoja riboti pilno riebumo pieno produktus ir teikti pirmenybę mažo riebumo ar neriebių alternatyvų.

Kalcis ir baltymai išlieka esminėmis maistinėmis medžiagomis, tačiau juos galima gauti strategiškiau per jogurtą, praturtintus augalinius pienus ir liesus pieno produktus. Laktozės netoleravimas tampa labiau paplitęs su amžiumi, toliau reikalaujantis sąmoningo pieno produktų vartojimo.

Saikingumas ir selektyvus pieno produktų pasirinkimas tampa kritiškai svarbūs siekiant išlaikyti optimalią sveikatą ir metabolinį efektyvumą po 50 metų.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like