Geltonos arba žalios spalvos: Kokie bananai yra sveikiausi?

Rinkdamiesi geltonus ar žalius bananus, atsižvelkite į savo sveikatos prioritetus.

Geltonieji bananai, kuriuose yra natūralių cukrų ir maistingųjų medžiagų, pavyzdžiui, kalio, suteikia greitos energijos ir yra lengvai virškinami.

Reklama

Žalieji bananai, kuriuose yra atsparaus krakmolo ir mažiau cukraus, palaiko žarnyno sveikatą ir cukraus kiekio kraujyje kontrolę.

Įvertinkite savo virškinimo poreikius; geltoni bananai tinka lengvam virškinimui, o žali – prebiotikams.

Kiekviena rūšis pasižymi unikaliais privalumais, todėl kviečiame pasidomėti savo konkrečiais sveikatos tikslais ir mitybos ypatumais, kad juos geriau suprastumėte.

Reklama

Geltonųjų bananų maistingumas

Geltonieji bananai, kurie dažnai sudaro pagrindinę daugelio dietų dalį, pasižymi turtinga maistine sudėtimi, palaikančia bendrą sveikatos būklę. Jie yra puikus angliavandenių šaltinis, daugiausia natūralių cukrų, tokių kaip gliukozė, fruktozė ir sacharozė, pavidalu. Šis angliavandenių kiekis greitai suteikia energijos. Vidutinio dydžio geltoname banane yra apie 105 kalorijos ir maždaug 27 g angliavandenių. Be to, juose gausu svarbiausių mikroelementų. Gausite apie 9 % rekomenduojamos paros kalio normos, būtinos tinkamai širdies ir raumenų funkcijai palaikyti. Geltonieji bananai taip pat turi vitamino C, vitamino B6 ir maistinių skaidulų, kurios prisideda prie įvairių medžiagų apykaitos procesų. Skaidulinės medžiagos, kurių vienoje porcijoje yra apie 3 g, palengvina virškinimą ir padeda palaikyti pastovų gliukozės kiekį kraujyje.

Geltonųjų bananų nauda sveikatai

Nors geltonųjų bananų nauda sveikatai dažnai nepastebima, jų nauda sveikatai yra didelė ir reikšminga. Valgydami prinokusius bananus gaunate gausų maistinių skaidulų šaltinį, daugiausia pektino pavidalu, kuris palaiko virškinimo sistemos sveikatą. Geltonuose bananuose taip pat yra nemažai kalio, labai svarbaus širdies ir kraujagyslių funkcijai palaikyti ir kraujospūdžiui reguliuoti. Šiuose bananuose gausu vitamino B6, padedančio neurotransmiterių sintezei ir imuninės sistemos veiklai. Paprasti cukrūs, tokie kaip fruktozė ir gliukozė, akimirksniu suteikia energijos pliūpsnį, todėl puikiai tinka sportininkams. Be to, geltonųjų bananų glikemijos indeksas yra vidutinis, o tai padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Juose esantys antioksidantai, įskaitant dopaminą ir vitaminą C, prisideda prie oksidacinio streso mažinimo ir bendros savijautos palaikymo.

Žaliųjų bananų maistingumas

Nors prinokę geltoni bananai yra naudingi sveikatai, žalieji bananai turi savo unikalų maistinį profilį, kurį verta ištirti. Valgydami žalius bananus pirmiausia vartojate atsparųjį krakmolą, kuris lemia jų tvirtą tekstūrą. Šio tipo krakmolas plonojoje žarnoje nesuvirškinamas, jis labiau primena maistines skaidulas. Žaliuose bananuose, palyginti su prinokusiais bananais, taip pat yra mažiau cukraus, todėl jie yra geresnis pasirinkimas, jei kontroliuojate suvartojamų angliavandenių kiekį.

Reklama

Kalbant apie mikroelementus, žali bananai yra geras vitamino B6, kuris palaiko fermentų funkciją ir baltymų apykaitą, šaltinis. Juose taip pat yra vitamino C, pasižyminčio antioksidacinėmis savybėmis. Be to, žaliuose bananuose yra mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir magnio, būtinų elektrolitų pusiausvyrai ir raumenų funkcijai palaikyti.

Žaliųjų bananų nauda sveikatai

Nepaisant to, kad žali bananai yra mažiau populiarūs, palyginti su prinokusiais bananais, jie pasižymi keliomis sveikatai naudingomis savybėmis, todėl yra vertingas jūsų mitybos raciono priedas. Juose gausu atsparaus krakmolo, todėl jie veikia kaip prebiotikai, gerinantys žarnyno sveikatą ir skatinantys naudingų bakterijų augimą. Tai gali pagerinti virškinimo sistemą ir pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą. Be to, žali bananai turi mažesnį glikemijos indeksą, o tai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl jie tinka sergantiesiems diabetu. Jie taip pat yra geras pektino – skaidulinių medžiagų, kurios gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir palaikyti širdies sveikatą – šaltinis. Žalieji bananai turi svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C ir kalio, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą ir palaikyti elektrolitų pusiausvyrą. Jų įtraukimas į savo mitybą gali būti labai naudingas sveikatai.

Geltonų ir žalių bananų virškinamumo palyginimas

Nagrinėjant geltonųjų ir žaliųjų bananų virškinamumą, būtina atsižvelgti į skirtingą jų krakmolo sudėtį. Žaliuose bananuose gausu atsparaus krakmolo, kuris yra atsparus virškinimui plonojoje žarnoje. Šis krakmolo tipas veikia panašiai kaip skaidulinės medžiagos, gerindamas žarnyno sveikatą, tačiau gali sukelti diskomfortą, jei jūsų virškinimo sistema nėra prie jo pripratusi. Kita vertus, geltonuose bananuose yra daugiau cukraus, nes nokstant juose atsparus krakmolas skyla į paprastesnius cukrus. Ši transformacija pagerina virškinamumą ir užtikrina greitesnį energijos šaltinį.

Reklama

Jei siekiate švelnaus virškinimo, jums labiau tinka geltonieji bananai, o žalieji bananai pasižymi prebiotinėmis savybėmis. Pasirinkimas tarp jų priklauso nuo jūsų virškinimo sveikatos ir mitybos poreikių, atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip atsparumas krakmolui ir cukraus kiekis.

Tinkamo banano pasirinkimas jūsų sveikatos tikslams pasiekti

Ar kada nors susimąstėte, kokios rūšies bananai geriausiai atitinka jūsų sveikatos tikslus? Jei siekiate reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, rinkitės žalius bananus. Juose yra atsparaus krakmolo, kuris lėtina gliukozės įsisavinimą ir mažina insulino šuolius. Žali bananai yra naudingi virškinimo sistemai, nes juose yra daug ląstelienos. Tačiau jei jums svarbiausia energija, idealiai tinka geltonieji bananai. Juose daugiau paprastųjų cukrų, todėl jie greitai suteikia energijos po fizinio krūvio. Geltonuose bananuose taip pat yra daugiau antioksidantų, galinčių kovoti su oksidaciniu stresu. Jei siekiate subalansuotos mitybos, apsvarstykite galimybę įtraukti abiejų rūšių bananus. Jų maistinių medžiagų profilis papildo vienas kitą ir užtikrina įvairiapusę naudą. Galiausiai jūsų pasirinkimas turėtų priklausyti nuo konkrečių sveikatos tikslų, nesvarbu, ar tai būtų gliukozės kiekio valdymas, virškinimo palaikymas, ar energijos papildymas.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like