Priešingai paplitusiai nuomonei, glitimas nėra kenksmingas visiems. Sužinosite, kad tik 1 % žmonių serga celiakija, o dauguma gali saugiai vartoti neskaldytus grūdus.
Nors kai kurie asmenys jaučia jautrumą glitimui, daugelis produktų be glitimo nebūtinai yra sveikesni. Juose dažnai būna daugiau kalorijų ir cukraus.
Ne visuose grūduose yra glitimo, o alergija kviečiams skiriasi nuo celiakijos. Šių niuansų supratimas gali padėti priimti pagrįstus mitybos sprendimus. Smalsu sužinoti visą istoriją?
Glitimas kenkia visiems

Nors glitimas įgijo dietinio piktadario reputaciją, mokslininkai sutaria, kad jis nėra kenksmingas visiems. Jei nesergate celiakija ar nesate jautrūs glitimui, paprastai galite vartoti glitimą be neigiamo poveikio sveikatai. Daugumai žmonių neskaldyti grūdai, kuriuose yra glitimo, suteikia pagrindinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, skaidulų, B grupės vitaminų ir mineralų.
Tik apie 1 % gyventojų serga celiakija – autoimunine liga, kai glitimas pažeidžia žarnyną. Kitas nedidelis procentas patiria neceliakinį jautrumą glitimui. Šiems asmenims būtina pašalinti glitimą. Tačiau didžioji dauguma žmonių neturi mokslinių įrodymų, kad dieta be glitimo yra naudinga sveikatai. Tiesą sakant, be reikalo atsisakius glitimo, gali atsirasti maistinių medžiagų trūkumas, jei mityba nėra kruopščiai suplanuota
Dieta be glitimo visada yra sveikesnė
Populiari klaidinga nuomonė, kad dieta be glitimo iš esmės yra sveikesnė, nėra pagrįsta moksliniais įrodymais. Jei nesergate celiakija arba nesate jautrūs glitimui, atsisakydami glitimo iš tikrųjų galite mažiau suvartoti esminių maistinių medžiagų, esančių neskaldytuose grūduose. Daugelyje produktų be glitimo dažnai būna daugiau cukraus, riebalų ir kalorijų, kad būtų kompensuota tekstūra ir skonis, todėl gali neplanuotai padidėti svoris.
Mitybos specialistai įspėja, kad subalansuotoje mityboje pirmenybė turėtų būti teikiama visaverčiam maistui, o ne perdirbtoms alternatyvoms. Jei neturite medicininių priežasčių vengti glitimo, tikriausiai jums bus naudingiau vartoti įvairią mitybą, kurioje gausu neskaldytų grūdų, vaisių, daržovių ir liesų baltymų. Savavališkas glitimo atsisakymas be profesionalių rekomendacijų gali sukelti mitybos trūkumų ir nereikalingų mitybos apribojimų.
Tik sergantiems celiakija reikia vengti glitimo

Nors celiakija yra sunkiausia glitimo netoleravimo forma, tai ne vienintelė būklė, kai žmonėms gali tekti vengti glitimo. Neceliakinis jautrumas glitimui (angl. non-celiac gluten sensitivity, NCGS) pasireiškia žmonėms, kurie, suvalgę glitimo, jaučia virškinimo diskomfortą, galvos skausmus ir nuovargį, nors celiakijos tyrimo rezultatai neigiami. Be to, alergija kviečiams gali sukelti tiesioginę imuninę reakciją, kuri skiriasi nuo celiakijos autoimuninės reakcijos. Kai kurie asmenys, sergantys dirgliosios žarnos sindromu (DŽS) arba autoimuniniais sutrikimais, taip pat praneša, kad pašalinus glitimą iš mitybos pagerėja jų būklė. Tyrimai rodo, kad maždaug 6 proc. gyventojų gali būti jautrūs neceliakiniam glitimui, o tai rodo, kad glitimo vengimas nėra skirtas tik sergantiesiems celiakija. Pasikonsultavę su sveikatos priežiūros specialistu galite nustatyti, ar dieta be glitimo gali būti naudinga jūsų konkretiems sveikatos poreikiams.
Produktai be glitimo turi mažai kalorijų
Kadangi daugelis žmonių mano, kad produktai be glitimo yra sveikesni, vartotojai dažnai klaidingai mano, kad jie automatiškai turi mažiau kalorijų. Iš tikrųjų maisto produktai be glitimo gali būti tokie pat kaloringi, o kartais net kaloringesni už glitimo turinčius produktus. Daugelis gamintojų prideda papildomų riebalų, cukraus ir alternatyvių miltų, kad kompensuotų tekstūros ir skonio praradimą pašalinus glitimą.
Palyginus maistingumo etiketes matyti, kad duonos, sausainių ir kepinių be glitimo kalorijų kiekis dažnai būna panašus arba didesnis nei tradicinių gaminių. Jei stebite savo svorį, turite atidžiai išnagrinėti maistingumo informaciją ir porcijų dydžius. Nemanykite, kad „be glitimo” automatiškai reiškia „mažai kalorijų”. Geriausia skaityti etiketes, suprasti ingredientų sąrašus ir priimti pagrįstus mitybos sprendimus, pagrįstus išsamiais mitybos duomenimis.
Visuose grūduose yra glitimo

Nepaisant paplitusios klaidingos nuomonės, ne visuose grūduose yra glitimo, kuris yra baltymas, randamas kviečiuose, miežiuose ir rugiuose. Kai kuriuose grūduose natūraliai nėra glitimo, todėl jie yra saugi alternatyva sergantiems celiakija arba jautriems glitimui. Ryžiai, kvinoja, soros, amarantas ir grikiai – puikūs grūdų, kuriuose nėra šio probleminio baltymo, pavyzdžiai. Tačiau norėsite būti atsargūs dėl kryžminės taršos perdirbimo metu, dėl kurios į kitaip glitimo neturinčius grūdus gali patekti glitimo. Pirkdami šiuos grūdus, ieškokite etikečių, kuriose aiškiai nurodyta „be glitimo”, kad užtikrintumėte visišką saugumą. Suprasdami, kuo skiriasi glitimo turintys ir jo neturintys grūdai, galėsite priimti pagrįstus mitybos sprendimus ir palaikyti subalansuotą, maistingą mitybą nepažeisdami savo sveikatos ar mitybos apribojimų.
[Pastaba: šiuo atveju nereikėjo perskaičiuoti metrinių vienetų, nes tekste nėra amerikietiškų metrinių vienetų].Dėl glitimo didėja svoris
Daugelis žmonių klaidingai mano, kad glitimas pats savaime didina svorį, tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad ryšys tarp glitimo ir svorio didėjimo yra kur kas niuansuotesnis. Jūsų svoriui įtakos turi daugybė veiksnių, įskaitant bendrą suvartojamų kalorijų kiekį, fizinį aktyvumą ir medžiagų apykaitos sveikatą.
Svarbiausi dalykai, susiję su glitimu ir svoriu, yra šie:
- Glitimo turintys maisto produktai nėra iš esmės kaloringesni už alternatyvius produktus be glitimo.
- Svoris dažnai didėja dėl perdirbtų maisto produktų, o ne dėl glitimo.
- Kai kuriuose produktuose be glitimo gali būti daugiau kalorijų ir cukraus
- Individualios medžiagų apykaitos reakcijos į glitimą labai skiriasi
Jei jums rūpi svorio kontrolė, sutelkite dėmesį į subalansuotą mitybą, porcijų kontrolę ir reguliarius fizinius pratimus. Nors kai kuriems celiakija sergantiems asmenims pašalinus glitimą gali pakisti svoris, daugumai žmonių glitimas nėra tiesioginė svorio didėjimo priežastis. Pasikonsultuokite su registruotu dietologu dėl individualių mitybos rekomendacijų.
Jautrumas glitimui yra tik tendencija

Nors svorio reguliavimas apima sudėtingus mitybos aspektus, jautrumo glitimui supratimas reikalauja ne mažiau kruopštaus mokslinio tyrimo. Medicininiai tyrimai rodo, kad jautrumas glitimui yra ne tik praeinanti tendencija, bet ir tikra fiziologinė reakcija, turinti įtakos kai kuriems žmonėms. Sužinosite, kad neceliakinis jautrumas glitimui (angl. non-celiac gluten sensitivity, NCGS) yra pripažinta būklė, kai žmonės jaučia tikrus simptomus ir neserga celiakija.
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad maždaug 3,6 kg gyventojų gali jausti tikrą su glitimu susijusį diskomfortą. Šie simptomai gali apimti virškinimo problemas, nuovargį ir galvos skausmus. Tačiau savarankiškai diagnozuoti nerekomenduojama. Profesionalus medicininis įvertinimas tebėra labai svarbus norint tiksliai nustatyti, ar jūs iš tiesų jautrūs gliutenui, ar reaguojate į platesnius mitybos veiksnius.
Svarbiausia atskirti populiarią klaidingą nuomonę nuo mokslinių įrodymų.