Kai vargina vidurių užkietėjimas, gali padėti tam tikri maisto produktai. Slyvos, kuriose gausu skaidulų ir sorbitolio, natūraliai skatina tuštinimąsi. Chia sėklos pasižymi tankiomis skaidulomis, kurios sugeria vandenį ir skatina žarnyno motoriką.
Kiviuose yra fermento aktinidino, kuris pagreitina virškinimą. Špinatai suteikia magnio ir vandenyje tirpių skaidulų, kurios minkština išmatas. Linų sėmenys sukuria į gelį panašią medžiagą, kuri palengvina pasišalinimą per virškinamąjį traktą.
Kriaušės ir pupelės taip pat pasižymi dideliu skaidulų kiekiu, kuris gali įveikti virškinimo barjerus. Jūsų virškinamojo trakto sveikata priklauso nuo strateginių mitybos pasirinkimų, palaikančių sklandžią ir reguliarią žarnyno veiklą.
Slyvos: Gamtos virškinimo jėgainė

Nors į džiovintos slyvos dažnai pamirštamos, jos tapo stipria natūralia priemone nuo vidurių užkietėjimo. Šiose džiovintose slyvose yra daug maistinių skaidulų ir sorbitolio – natūralaus cukraus alkoholio, skatinančio žarnyno judėjimą. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kasdien suvalgant vos 100 g džiovintų slyvų, išmatų dažnumas ir konsistencija labai pagerėja.
Naudą virškinimui lemia unikali džiovintų slyvų sudėtis. Tirpios ir netirpios skaidulos veikia sinergiškai, skatindamos žarnyno reguliarumą. Sorbitolis veikia kaip lengvas osmosinis vidurius laisvinantis preparatas, pritraukiantis vandenį į žarnyną ir minkštinantis išmatas. Be to, džiovintose slyvose yra fenolinių junginių, palaikančių žarnyno mikrobiomo sveikatą ir dar labiau gerinančių virškinimo funkciją.
Įsitikinsite, kad džiovintų slyvų įtraukimas į savo mitybos racioną gali švelniai ir veiksmingai palengvinti vidurių užkietėjimo problemą, todėl jos yra natūralus ir maistingas sprendimas virškinimo sistemos gerovei užtikrinti.
Pastaba: šiame tekste nereikėjo atlikti jokių metrinių perskaičiavimų, nes originaliame tekste jau buvo naudojami metriniai vienetai (gramai), kurie yra standartiniai Europos matavimo sistemose.
Chia sėklos ir skaidulos
Nuo tada, kai senovės civilizacijos pradėjo jas auginti, ispaninio šalavijo sėklos tapo maistine jėgaine, pasižyminčia ypatinga nauda virškinimui. Šiose mažytėse sėklose yra įspūdingas skaidulų kiekis – 28 g jų yra apie 10,6 g, todėl jos yra išskirtinė natūrali priemonė nuo vidurių užkietėjimo. Vartojamos chia sėklos sugeria vandenį ir virškinamajame trakte išsiplečia, sudarydamos į gelį panašią medžiagą, kuri skatina tuštinimosi reguliarumą ir minkština išmatų konsistenciją.
Šias sėklas nesunkiai įtrauksite į savo mitybą gamindami kokteilius, jogurtą, avižinius dribsnius ar gardindami salotas. Didelis tirpių ir netirpių skaidulų kiekis šiose sėklose padeda skatinti žarnyno motoriką ir veiksmingai kovoti su vidurių užkietėjimu. Be to, ispaninio šalavijo sėklose yra nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių ir baltymų, todėl jos ne tik papildo virškinimo traktą skaidulinėmis medžiagomis, bet ir palaiko jo sveikatą.
Kiviai skatina reguliarumą

Remiantis chia sėklų nauda virškinimui, kiviai yra dar vienas galingas natūralus sprendimas, skatinantis žarnyno reguliarumą. Tyrimai rodo, kad kiviuose yra unikalių fermentų ir skaidulų, kurie veiksmingai skatina virškinimo judesius ir minkština išmatų konsistenciją.
Viename vidutinio dydžio kivyje yra maždaug 2,1 g maistinių skaidulų ir aktinidino – proteolitinio fermento, kuris pagreitina skrandžio išsituštinimą. Klinikiniai tyrimai rodo, kad suvalgant du kivius per dieną gali žymiai pagerėti žarnyno tranzito laikas ir sumažėti vidurių užkietėjimo simptomai. Didelis vandens kiekis vaisiuje taip pat palaiko hidrataciją, kuri būtina sklandžiai žarnyno veiklai palaikyti.
Špinatai palaiko sklandžius judesius
Du puodeliai špinatų (maždaug 480 mililitrų) gali būti stiprus sąjungininkas kovojant su vidurių užkietėjimu, nes juose yra daug maistinių medžiagų. Jums bus naudingas didelis skaidulų kiekis, kurio viename virtų špinatų puodelyje (240 mililitrų) yra maždaug 4 gramai, o tai palengvina virškinamojo trakto judėjimą ir išmatų formavimąsi.
Špinatuose esantis magnis taip pat palaiko žarnyno raumenų susitraukimus, skatindamas sklandesnį tuštinimąsi. Žaliuose lapuose esančios vandenyje tirpios skaidulos sugeria skystį, suminkština išmatas ir pagerina jų judėjimą virškinimo sistema. Tyrimai rodo, kad nuolatinis špinatų vartojimas gali labai pagerinti virškinamojo trakto reguliarumą.
Špinatus galima vartoti įvairiapusiškai – žalius salotose, troškintus kaip garnyrą arba įmaišytus į kokteilius. Jo maistinių medžiagų tankis patvirtina, kad ne tik sprendžiate vidurių užkietėjimo problemą, bet ir gaunate svarbiausių vitaminų ir mineralų, kurie palaiko bendrą virškinimo sistemos sveikatą.
Linų sėmenys virškinimo sveikatai

Nors linų sėmenys dažnai pamirštami, jie yra galinga natūrali virškinimo problemų, ypač vidurių užkietėjimo, sprendimo priemonė. Šiose mažytėse sėklose gausu tirpių ir netirpių skaidulų, kurios padeda stimuliuoti tuštinimąsi ir gerina bendrą virškinimo funkciją. Vos 30 gramų maltų linų sėmenų turi apie 4 gramus skaidulų, kurios palaiko reguliarų žarnyno judėjimą.
Vartojant linų sėmenis, juose esantis didelis gleivių kiekis virškinimo trakte sukuria į gelį panašią medžiagą, kuri suminkština išmatas ir palengvina pasišalinimą. Tyrimai rodo, kad linų sėmenyse esančios omega-3 riebalų rūgštys ir lignanai dar labiau gerina žarnyno sveikatą, nes mažina uždegimą ir skatina sklandžius raumenų susitraukimus žarnyne.
Norint gauti geriausią naudą, reikia vartoti maltus linų sėmenis, nes visos sėklos gali būti nesuvirškintos.
Kriaušės: Drėkinimas ir ląsteliena
Kriaušės yra puiki natūrali priemonė nuo vidurių užkietėjimo, nes jos pasižymi stipriu hidratacijos ir maistinių skaidulų deriniu, palaikančiu virškinimo sistemos sveikatą. Vienoje vidutinio dydžio kriaušėje yra maždaug 5,5 g maistinių skaidulų, kurios labai svarbios skatinant reguliarų tuštinimąsi ir užkertant kelią žarnyno sąstingiui.
Didelis vandens kiekis kriaušėse – apie 84 % kriaušių svorio – padeda suminkštinti išmatas ir palengvinti žarnyno tranzitą. Šis natūralus drėkinimo mechanizmas veikia kartu su vaisiuose esančiomis skaidulomis ir gerina virškinimą. Pektinas – kriaušių odelėje esanti tirpi skaidulinė medžiaga – veikia kaip prebiotikas, palaikantis naudingas žarnyno bakterijas ir dar labiau gerinantis virškinimo funkciją.
Vartojant kriaušes su nepažeista odele, padidėja jų maistinė vertė ir užtikrinamas optimalus skaidulinių medžiagų suvartojimas vidurių užkietėjimui mažinti.
Pupelės laužo virškinimo barjerus

Keli moksliniai tyrimai patvirtina, kad pupelės yra stiprus natūralus sprendimas kovojant su vidurių užkietėjimu. Jose gausu tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina virškinimo sveikatą ir reguliarumą. Įvairios pupelių rūšys – juodosios, inkstų, tamsiai mėlynosios ir pinto – pasižymi dideliu skaidulinių medžiagų kiekiu – nuo 7 iki 10 gramų 120 ml porcijoje.
Vartojant pupeles, didelis skaidulų kiekis jose skatina žarnyno judėjimą, minkština išmatas ir palengvina pasišalinimą. Pupelėse esantys oligosacharidai taip pat maitina naudingas žarnyno bakterijas, gerina mikrobiomo pusiausvyrą ir palaiko virškinimo funkciją. Pupeles į savo mitybą norėsite įtraukti palaipsniui, kad sumažintumėte galimą dujų kaupimąsi ir pilvo pūtimą ir leistumėte virškinimo sistemai prisitaikyti.