7 KASDIENIAI PRODUKTAI, KURIE TYLIAI ALINA MŪSŲ ORGANIZMĄ: CUKRUS, MILTAI IR JŲ SUKELTAS LĖTINIS UŽDEGIMAS

Ar žinojote, kad kiekvieną dieną jūsų lėkštėje gali slėptis produktai, kurie po truputį kenkia jūsų sveikatai? Nors jie atrodo nekalti ir dažnai vadinami „įprastais”, jų poveikis gali būti niokojantis. Šiandien atskleisime visą tiesą apie tuos kasdieninius maisto produktus, kurie sukelia lėtinį uždegimą ir tyliai alina jūsų organizmą.

Kodėl lėtinis uždegimas yra pavojingas?

Prieš analizuojant konkrečius produktus, svarbu suprasti, kas yra lėtinis uždegimas. Uždegimas iš prigimties yra natūrali organizmo gynybinė reakcija į infekcijas ar pažeidimus. Tačiau kai uždegimas tampa chroniškas ir nuolatinis, jis pradeda veikti prieš pačius organizmo audinius.

Reklama

Lėtinis uždegimas siejamas su daugybe sveikatos sutrikimų:

  • Širdies ir kraujagyslių ligos
  • 2 tipo diabetas
  • Autoimuninės ligos
  • Neurodegeneracinės ligos (Alzheimerio, Parkinsono)
  • Virškinimo sistemos sutrikimai
  • Nuovargis ir energijos trūkumas
  • Sąnarių skausmai
  • Odos problemos

O dabar pereikime prie didžiausių kaltininkų, kurie slypi mūsų kasdieniame racione.

1. Rafinuotas cukrus: saldus nuodas

Rafinuotas cukrus yra vienas didžiausių uždegimą skatinančių maisto produktų. Vartojamas perteklinius kiekius, jis:

Reklama

  • Sukelia staigų gliukozės kiekio kraujyje šuolį, kas skatina insulino išsiskyrimą
  • Didina oksidacinį stresą, kuris pažeidžia ląsteles
  • Mažina imuniteto efektyvumą kovojant su infekcijomis
  • Skatina nutukimą, kuris dar labiau didina uždegimą

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurių mityboje gausu cukraus, turi aukštesnius uždegimo žymenų kiekius kraujyje, tokius kaip C reaktyvusis baltymas (CRB).

Kur slepiasi: ne tik saldumynuose ar desertų skyriuje, bet ir gazuotuose gėrimuose, pramoniniu būdu pagamintuose padažuose, jogurtuose, ruoštuose pusryčių dribsniuose, net ir „sveikuose” batonėliuose.

2. Baltieji miltai: uždegimo kurstytojas

Baltieji miltai ir iš jų pagaminti produktai yra dar vienas pavojingas produktas, kuris:

Reklama

  • Greitai virsta gliukoze organizme, sukeldamas panašią reakciją kaip cukrus
  • Neturi maistinių medžiagų (priešingai nei viso grūdo produktai)
  • Skatina žarnyno disbiozę – naudingų bakterijų sumažėjimą ir kenksmingų padidėjimą
  • Didina vidurių užkietėjimo riziką, kas leidžia toksinams kauptis organizme

Kur slepiasi: baltoje duonoje, bandelėse, sausainiuose, picose, makaronuose iš rafinuotų miltų, įvairiuose kulinarijos gaminiuose.

3. Transriebalai: modernus sveikatos priešas

Transriebalai yra dirbtinai sukurti riebalai, kurie:

  • Didina „blogojo” cholesterolio (MTL) kiekį ir mažina „gerojo” (DTL) kiekį
  • Skatina endotelio (kraujagyslių sienelių vidinio sluoksnio) disfunkciją
  • Aktyvuoja uždegimines reakcijas per įvairius imuninio atsako kelius

Kur slepiasi: keptuose, gruzdintuose produktuose, margarinuose, sausainiuose, pyraguose, bulvių traškučiuose, užkandžiuose, greitame maiste.

Reklama

4. Perdirbta mėsa: ne tik baltymai

Perdirbta mėsa, tokia kaip dešros, kumpiai, rūkyti mėsos gaminiai, turi:

  • Aukštą sočiųjų riebalų kiekį, kuris gali didinti uždegimą
  • Daug pridėtinės druskos, kas neigiamai veikia kraujospūdį
  • Konservantus ir nitritus, kurie gali sukelti alergines reakcijas ir skatinti uždegimą
  • Heterociklinius aminus, kurie susidaro apdorojant mėsą aukštoje temperatūroje

2015 m. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) priskyrė perdirbtą mėsą kancerogeninėms medžiagoms, kurios didina vėžio riziką.

5. Pieno produktai: ne visiems draugiški

Nors pieno produktai turi svarbių maistinių medžiagų, kai kuriems žmonėms jie gali sukelti uždegimines reakcijas:

Reklama

  • A1 kazeinas (baltymas, randamas daugelyje pieno produktų) gali sukelti uždegimą jautriems asmenims
  • Laktozės netoleravimas gali sukelti virškinimo sutrikimus ir skatinti uždegimą žarnyne
  • Pridėtinis cukrus jogurtuose, ledų ir kitų pieno desertų sudėtyje didina bendrą uždegimo riziką

Alternatyvos: augalinės kilmės pienas (migdolų, kokosų, avižų), fermentuoti produktai be pridėtinio cukraus.

6. Rafinuoti augaliniai aliejai: netikėtas kaltininkas

Rafinuoti augaliniai aliejai, ypač saulėgrąžų, kukurūzų, sojų, yra labai nestabilūs ir lengvai oksiduojasi:

  • Turi daug omega-6 riebalų rūgščių, kurios pertekliuje skatina uždegimines reakcijas
  • Kaitinami išskiria laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląsteles
  • Sutrikdo omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių pusiausvyrą, kas yra kritiškai svarbu uždegimo kontrolei

Sveikesnės alternatyvos: aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus, avokadų aliejus, kokosų aliejus.

Reklama

7. Dirbtiniai saldikliai: saldumas su kaina

Nors dirbtiniai saldikliai neturi kalorijų, jie gali neigiamai veikti organizmą:

  • Keičia žarnyno mikrobiomą, mažindami naudingų bakterijų kiekį
  • Gali didinti gliukozės netoleravimą ir insulino atsparumą
  • Skatina potraukį saldiems produktams, netiesiogiai didindami cukraus suvartojimą

Kur slepiasi: dietiniuose gėrimuose, „be cukraus” produktuose, kramtomoje gumoje, dantų pastoje.

Kaip sumažinti lėtinį uždegimą per mitybą?

Gera naujiena ta, kad galite kontroliuoti uždegimą savo organizme keisdami mitybos įpročius:

Reklama

  1. Valgykite daugiau viso grūdo produktų vietoj rafinuotų
  2. Įtraukite daugiau šviežių vaisių ir daržovių, ypač tamsiai žalių lapinių daržovių
  3. Rinkitės omega-3 riebalų rūgštimis turtingus produktus: riebią žuvį, linų sėmenis, graikišką riešutus
  4. Naudokite priešuždegiminius prieskonius: imbierą, ciberžolę, cinamoną
  5. Gerkite žalią arbatą, kuri turi daug antioksidantų
  6. Palaikykite sveiką žarnyno mikrobiomą vartodami fermentuotus produktus

Išvados: mažais žingsniais link didesnių pokyčių

Lėtinis uždegimas yra „tylus žudikas”, kuris ilgainiui gali sukelti rimtas sveikatos problemas. Tačiau gera naujiena yra ta, kad per mitybą galime ženkliai sumažinti šį uždegimą.

Nereikia iš karto drastiškai keisti visų mitybos įpročių – pradėkite nuo mažų žingsnių. Palaipsniui mažinkite šių septynių produktų vartojimą ir stebėkite, kaip keičiasi jūsų savijauta. Daugelis žmonių pastebi teigiamus pokyčius jau po kelių savaičių – padidėjusią energiją, mažesnius skausmus, geresnį virškinimą ir aiškesnį mąstymą.

Atminkite, kad sveikata yra investicija, o ne išlaidos. Investuodami į kokybiškus produktus šiandien, taupote sveikatos priežiūros išlaidas ateityje ir, svarbiausia, užsitikrinate geresnę gyvenimo kokybę.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like