7 grilio klaidos, kurios kenkia sveikatai ir gadina skonį – daug kas jas daro be sąmoningumo

Screenshot

Vasaros vakarai ir grilis – neišskiriama pora, kuri suvedė ne vieną kompaniją. Bet ar esate tikri, kad grilinant nedarote klaidų, kurios ne tik gadina maisto skonį, bet ir kenkia jūsų sveikatai? Nustebsite, kiek daug grilio entuziastų nesąmoningai kartoja tas pačias klaidas. Štai 7 dažniausios griliavimo klaidos ir patarimai, kaip jų išvengti.

1. Mėsos marinatas su cukrumi – degimo receptas

Ar žinojote, kad populiarūs marinatai su medumi, klevų sirupu ar ruduoju cukrumi gali virsti tikra sveikatos problema? Aukštoje temperatūroje cukrus dega ir sudaro kancerogeninius junginius. O jūsų gardžioji šonkauliukų glazūra? Ji ne tik nudega, bet ir prisideda prie vėžinių ligų rizikos didinimo.

Reklama

„Visada stebiu, kaip draugai užpila marinatus su cukrumi ir iškart meta mėsą ant įkaitusių grotelių,” – pasakoja Jonas, kepsnių mėgėjas su 15 metų patirtimi. „Geriau cukrų pridėkite paskutinėmis kepimo minutėmis arba naudokite jį tik po gaminimo.”

2. Skubėjimas įkaitinti grilį – nevienodo iškepimo paslaptis

Pripažinkime, visi esame kalti dėl šios nuodėmės. Svečiai jau atvyko, pilvas gurgia, tad uždegame grilį ir po 5 minučių jau metame maistą. Rezultatas? Išorėje sudegęs, viduje žalias maistas. Ir taip – jūsų dešrelės turi tų bjaurių juodų dėmių, kurios ne tik negražios, bet ir nesveikos.

Profesionalai rekomenduoja grilį įkaitinti mažiausiai 15-20 minučių. Anglinis grilis turėtų įkaisti, kol anglis pasidengia pelenų sluoksniu. Dujinis grilis turi pasiekti reikiamą temperatūrą, kad maistas keptų tolygiai.

Reklama

3. Nuolatinis maisto vartymas – sulčių praradimo menas

Štai klasikinė scena: grilio šefas stovi prie kepsnių su žnyplėmis rankoje ir kas 30 sekundžių varto mėsą. Atrodo įspūdingai, tiesa? Tačiau taip elgiantis prarandamos visos sultys, o rezultatas – sausa ir kieta mėsa.

„Geras kepsnys reikalauja kantrybės,” – aiškina kulinarijos ekspertė Rūta. „Vartykite mėsą tik vieną ar du kartus viso kepimo metu. Kai mėsa lengvai atsiskiria nuo grotelių, ji pasirengusi būti apversta.”

4. Kepimas ant per didelės ugnies – angliukų menas

Didžiulės liepsnos atrodo įspūdingai, bet jos – tiesiausias kelias į sveikatai pavojingą maistą. Aukštoje temperatūroje degantys riebalai sukuria policiklinius aromatinius angliavandenilius (PAA), kurie siejami su vėžiu. Be to, sudegęs maistas tiesiog neskanus.

Reklama

Naudokite netiesioginę kaitrą: įkaitinkite vieną grilio pusę, o maistą dėkite ant kitos. Taip išvengsite staigių temperatūros šuolių ir suteiksite maistui galimybę išsikepti tolygiai.

5. Grilio nevalymas – bakterijų rojus

Po smagaus vakarėlio paskutinis dalykas, kurį norite daryti – valyti grilį. Taip, visi suprantame. Bet paliktos maisto dalelės ir riebalai ne tik pritraukia skruzdėles ir kitus vabzdžius, bet ir tampa puikia terpe bakterijoms daugintis. Be to, seni likučiai prideda kartaus prieskonio naujam maistui.

Išvalyti grilį nėra taip sudėtinga, kaip atrodo. Kol grotelės dar šiltos, nuvalykite jas vieliniu šepečiu. Kas kelis kepimus išvalykite riebalų surinktuvą ir kartkartėmis išplaukite grilį muiluotu vandeniu.

Reklama

6. Mėsos tikrinimas pjaunant – sulčių nubėgimo metodas

Įsivaizduokite: jūs nekantraujate sužinoti, ar tas puikus jautienos kepsnys jau iškepęs. Taigi paimame peilį ir įpjauname vidurį. Opa! Visos tos nuostabios sultys išteka ant žarijų, o jūsų tobulas kepsnys tampa sausu mėsos gabalu.

Vietoj to įsigykite gerą mėsos termometrą. Įdūrę jį į storiausią mėsos dalį, galėsite tiksliai nustatyti, ar ji pasiekė reikiamą temperatūrą, neprarandant brangių sulčių.

7. Vietos trūkumas ant grotelių – garavimo efektas

Kai bandote sutalpinti visą maistą ant grotelių vienu metu, nutinka du dalykai: maistas praranda traškumą ir prasčiau iškepa. Kai produktai sudėti per tankiai, jie garuoja, užuot kepę, nes tarp jų kaupiasi drėgmė.

Reklama

„Maistui reikia erdvės kvėpuoti,” – pataria virtuvės šefas Marius. „Palikite bent centimetrą tarp maisto gabalų. Taip užtikrinsite, kad karštis cirkuliuos tolygiai ir kiekvienas kąsnis bus tobulai iškepęs.”


Grilinimas – tai ne tik maisto gaminimo būdas, bet ir menas, reikalaujantis šiek tiek žinių ir kantrybės. Išvengę šių septynių klaidų, ne tik paruošite skanesnį maistą, bet ir apsaugosite savo ir artimųjų sveikatą. Taigi kitą kartą, kai užkursite grilį, prisiminkite šiuos patarimus – jūsų skrandis ir kviestiniai svečiai bus dėkingi.

O dabar – sėkmės griliavimo sezono metu ir gardaus maisto!

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like