Šeši maisto produktai dažnai sutrikdo moterų hormonų pusiausvyrą: Įprastinių pieno produktų sudėtyje yra rBGH ir estrogenų; itin perdirbtoje sojoje yra koncentruotų izoflavonų, imituojančių estrogenus; rafinuotas cukrus blogina insulino signalus ir didina kortizolio kiekį; uždegimą sukeliantys sėklų aliejai didina estrogenų dominavimą ir blogina skydliaukės funkciją; dirbtiniai saldikliai sutrikdo gliukozės homeostazę; neekologiškoje kavoje yra endokrininę sistemą ardančių pesticidų. Dėl šių kasdienių mitybos pasirinkimų susikaupia hormonų disbalansas, turintis įtakos medžiagų apykaitai, nuotaikai ir reprodukcinei sveikatai. Kiekvieno trikdytojo ypatumai atskleidžia fiziologinius mechanizmus.
Įprastiniai pieno produktai: Paslėpti hormoniniai trikdytojai
Įprastiniai pieno produktai šiuolaikinėje mityboje yra svarbūs egzogeninių hormonų šaltiniai. Komercinės paskirties pieninės karvės dažnai gauna rekombinantinio galvijų augimo hormono (rBGH), kad padidintų pieno gamybą, todėl piene padidėja į insuliną panašaus augimo faktoriaus-1 (IGF-1) kiekis. Šis junginys po vartojimo žmonėms išlieka biologiškai aktyvus, galimai skatindamas ląstelių proliferaciją ir sutrikdydamas endokrininę pusiausvyrą.
Be to, įprastiniuose pieno produktuose yra natūralių estrogenų, progesterono ir jų metabolitų, kurių didesnė koncentracija susikaupia taikant komercinius gamybos metodus. Šie hormonai gali jungtis su žmogaus receptoriais, galimai trikdydami pagumburio ir hipofizės reguliavimą ir hormonų homeostazę.
Moterys gali būti jautresnės šiems sutrikimams, pasireiškiantiems menstruacijų nereguliarumu, estrogenų dominavimu arba skydliaukės funkcijos sutrikimais. Ekologiškuose pieno produktuose paprastai būna mažesnė hormonų koncentracija, todėl jų poveikis endokrininei sistemai gali būti mažesnis.
Itin perdirbti sojų maisto produktai, imituojantys estrogenus
Kaip stipriai itin perdirbti sojų produktai gali paveikti žmogaus endokrininę funkciją?
Tyrimai rodo, kad itin perdirbtuose sojų dariniuose yra koncentruotų izoflavonų (genisteino ir daidzeino) , kurie struktūriškai panašūs į estrogenus ir gali prisijungti prie estrogenų receptorių. Šie fitoestrogenai gali sutrikdyti normalius hormoninių signalų perdavimo kelius.
Ypač didelį susirūpinimą kelia sojų baltymų izoliatas, tekstūruoti augaliniai baltymai ir hidrolizuoti sojų baltymai – įprasti mėsos pakaitalų, baltyminių batonėlių ir supakuotų maisto produktų ingredientai.
Skirtingai nuo tradicinių fermentuotų sojų maisto produktų (tempeh, miso), šiuose perdirbtuose variantuose yra pakitę izoflavonų profiliai ir trūksta naudingo fermentinio aktyvumo, kuris moduliuoja hormonų sąveiką.
Moterys, sergančios estrogenams jautriomis ligomis, įskaitant tam tikrą krūties vėžį, endometriozę ir fibrocistinę krūties ligą, turėtų būti atsargesnės.
Hormonų poveikis priklauso nuo dozės, todėl kasdien vartojant daugybę itin apdorotų sojų produktų gali pasireikšti kumuliacinis poveikis endokrininei sistemai.
Rafinuotas cukrus: Saldus hormonų sveikatos sabotažas
Reguliariai vartojamas rafinuotas cukrus trikdo daugybę endokrininių procesų, nes daro tiesioginį poveikį insulino sekrecijai ir ilgalaikį poveikį sisteminiam uždegimui.
Šis medžiagų apykaitos sutrikimas sukelia hormonų pusiausvyros sutrikimų kaskadą , ypač paveikia estrogenų, kortizolio ir skydliaukės funkcijas.
Perteklinis cukraus vartojimas verčia kasą išskirti nenatūraliai daug insulino, o tai galiausiai sukelia atsparumą insulinui.
Ši būklė susijusi su padidėjusia testosterono gamyba moterims, kuri gali pasireikšti kaip policistinių kiaušidžių sindromas (PCOS).
Tyrimai rodo, kad daug glikemijos turinčios dietos didina kortizolio kiekį, todėl sutrinka reakcija į stresą ir miego reguliavimas.
Be to, nuolatinis cukraus vartojimas mažina hormonų gamybai ir medžiagų apykaitai būtinų mikroelementų, ypač magnio ir B grupės vitaminų, kiekį, todėl mažėja organizmo gebėjimas palaikyti hormonų pusiausvyrą.
Endokrininę funkciją pažeidžiantys uždegiminiai sėklų aliejai
Dėl plačiai paplitusio pramoninių sėklų aliejų,įskaitant sojų, rapsų, kukurūzų ir dygminų aliejų, vartojimo šiuolaikinėje mityboje atsirado precedento neturintis omega-6 polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekis, dėl kurio smarkiai sutrinka endokrininių signalų veikimas.
Perdirbant šiuos aliejus aukštoje temperatūroje susidaro oksiduoti junginiai, kurie sukelia sisteminį uždegimą ir tiesiogiai trikdo hormonų receptorių jautrumą.
Tyrimai rodo, kad per didelis sėklų aliejaus vartojimas susijęs su padidėjusiu estrogenų dominavimu moterims ir sumažėjusia testosterono gamyba abiem lytims.
Lipidų peroksidacijos produktai, susidarantys metabolizuojant šiuos aliejus, pažeidžia pagumburio ir hipofizės ašį, todėl sutrinka organizmo hormonų grįžtamojo ryšio mechanizmai.
Be to, šie aliejai gali sutrikdyti skydliaukės funkciją, nes slopina T4 virsmą aktyviuoju T3 hormonu, o tai gali pasireikšti nepaaiškinamu nuovargiu, svorio didėjimu ir medžiagų apykaitos sutrikimais.
Dirbtiniai saldikliai, sukeliantys metabolinį hormoninį chaosą
Dirbtiniai saldikliai, kadaise skelbti kaip medžiagų apykaitai palankios cukraus alternatyvos, pasirodė esantys reikšmingi insulino signalų ir gliukozės homeostazės sutrikdytojai visoje endokrininėje sistemoje.
Tyrimai rodo, kad tokios medžiagos kaip aspartamas, sukralozė ir sacharinas keičia žarnyno mikrobiotos sudėtį ir sukelia uždegimines kaskadas, dėl kurių sutrinka hipotalaminis metabolinių hormonų reguliavimas.
Šie nemaistiniai saldikliai paradoksaliai didina atsparumą insulinui, nes stimuliuoja saldaus skonio receptorius, nesuteikdami atitinkamos gliukozės, taip sukurdami neurohormoninį neatitikimą.
Dėl to sutrinka ne tik insulino, bet ir leptino jautrumas, grelino gamyba ir GLP-1 sekrecija – pagrindiniai hormonai, reguliuojantys alkį ir sotumą.
Būtent moterims šie medžiagų apykaitos sutrikimai gali sustiprinti estrogenų ir insulino sąveiką, todėl gali pablogėti tokios būklės kaip PCOS ir perimenopauzė.
Įrodymai rodo, kad dirbtiniai saldikliai prisideda prie tų pačių medžiagų apykaitos sutrikimų, kurių buvo siekiama išvengti.
Neorganinė kava: Daugiau nei tik susirūpinimas dėl kofeino
Be gerai užfiksuoto kofeino poveikio kortizoliui ir antinksčių funkcijai, neekologiškoje kavoje yra daug endokrininę sistemą ardančių junginių, kurie tiesiogiai trikdo hormonų homeostazę.
Auginant įprastinę kavą naudojami sintetiniai pesticidai, įskaitant chlorpirifosą ir atraziną, kurie pažeidžia skydliaukės veiklą ir trikdo T3 virsmą į T4. Šie junginiai išlieka taikant standartinius perdirbimo ir virimo metodus.
Be to, dėl netinkamo laikymo atsiradę mikotoksinai, konkuruodami su receptoriais, veikia estrogenų apykaitą.
Moterys neproporcingai jautriai reaguoja į šiuos sutrikimus, ypač liuteininės fazės metu, kai detoksikacijos keliai jau veikia visu pajėgumu. Tyrimai rodo, kad kasdienis neekologiškos kavos vartojimas koreliuoja su 18 % dažnesniais estrogenų dominavimo simptomais ir nereguliariu menstruacijų ciklu.
Pereinant prie sertifikuotos ekologiškos kavos išvengiama šių ksenoestrogenų poveikio ir išsaugomi naudingi polifenoliai, skatinantys endogeninių hormonų išsivalymą kepenyse.