5 maisto produktai, kuriuos valgo sveikuoliai – bet gydytojai nori, kad jūs atskleidžia tiesą

healthy eating warning signs

Skanu, gražu, sveika – ar tikrai? Kai kurie maisto produktai, laikomi sveikatos etalonu, slepia subtilių pavojų. Gydytojai vis dažniau kalba apie per didelį pasitikėjimą ‘supermaistu’. Ar tarp jų yra ir jūsų mėgstami kasdieniai užkandžiai?“.

Migdolai ir kiti riešutai

Kalbant apie sveiką mitybą, migdolų ir kitų riešutų įtraukimas į savo racioną gali būti lemiamas pokytis. Kupini būtinų maistinių medžiagų, migdolai yra puikus sveikų riebalų, baltymų ir skaidulų šaltinis. Jie žinomi dėl savo naudos širdies sveikatai, nes turi mononesočiųjų riebalų, kurie padeda mažinti blogojo cholesterolio lygį. Be to, migdoluose gausu vitamino E, antioksidanto, kuris palaiko odos sveikatą ir imuninę funkciją.

Reklama

Nors riešutai turi daug naudos sveikatai, svarbu jų nepervartoti dėl jų kaloringumo. Subalansuotas požiūris reiškia mėgautis nedidele sauja kasdien. Įtraukdami įvairius riešutus, tokius kaip graikiniai riešutai, anakardžiai ir pistacijos, jūs įvairinate savo maistinių medžiagų gavimą skirtingais vitaminais ir mineralais. Taigi, įtraukite įvairių riešutų į savo maistą, kad gautumėte maistingą pastiprinimą.

Špinatai ir lapinės daržovės

Nors dažnai nepastebimas, špinatai ir kitos lapinės daržovės yra maistinės vertės šaltiniai, kurie nusipelno vietos jūsų lėkštėje. Juose gausu būtinų vitaminų, tokių kaip A, C ir K, kartu su mineralais, tokiais kaip geležis ir kalcis. Šios maistinės medžiagos palaiko viską nuo jūsų imuninės sistemos iki kaulų sveikatos. Be to, lapinėse daržovėse gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir mažina uždegimą.

Tačiau svarbu kruopščiai nuplauti šias žalumynas, kad pašalintumėte galimus pesticidų likučius. Taip pat, vartojant juos žalius arba lengvai apdorotus, galima maksimaliai išsaugoti maistines medžiagas. Atminkite, jei turite inkstų problemų, gali reikėti stebėti suvartojamą kiekį dėl didelio oksalatų kiekio, kuris gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo. Įvairių žalumynų įtraukimas užtikrina subalansuotą maistinių medžiagų gavimą.

Reklama

Bolivinė balanda ir pilno grūdo kruopos

Lapinės daržovės gali būti pagrindinis sveikos mitybos elementas, tačiau grūdai, tokie kaip kvinoja ir pilno grūdo produktai, yra ne mažiau svarbūs, suteikiantys kitokį maistinių medžiagų rinkinį. Kvinoja, pilnavertis baltymas, turi visas devynias būtinas aminorūgštis, svarbias raumenų atsistatymui ir bendrai sveikatai. Ji turtinga magniu, kuris stiprina kaulų sveikatą, ir yra geras skaidulų šaltinis, padedantis virškinimui ir palaikantis stabilų cukraus kiekį kraujyje.

Pilno grūdo produktai, įskaitant rudus ryžius ir avižas, yra kupini B vitaminų ir antioksidantų. Jie padeda sumažinti širdies ligų riziką ir palaiko medžiagų apykaitos sveikatą. Nors šie grūdai teikia daug naudos, saikas yra svarbus. Per didelis vartojimas gali sukelti pūtimą ar trukdyti maistinių medžiagų įsisavinimui. Subalansuokite juos su įvairių maisto grupių produktais idealiai sveikatai.

Avokadas ir sveiki riebalai

Avokadas, dažnai giriamas kaip supermaistas, yra turtingas sveikais riebalais, būtinais subalansuotai mitybai. Šie kreminiai vaisiai yra pilni mononesočiųjų riebalų, kurie gali palaikyti širdies sveikatą mažindami blogojo cholesterolio lygį. Įtraukus avokadą į savo valgiaraštį, galite gauti esminių maistinių medžiagų kaip kalis, kuris padeda reguliuoti kraujo spaudimą, ir skaidulų, kurios skatina virškinimo sistemos sveikatą.

Reklama

Tačiau svarbu išlaikyti pusiausvyrą. Nors avokadai yra maistingų medžiagų šaltinis, jie taip pat turi daug kalorijų, todėl svarbi porcijų kontrolė. Pusės avokado valgymas per dieną gali suteikti jums naudos sveikatai be persivalgymo. Nepamirškite, kad įvairi mityba yra gyvybiškai svarbi. Derinkite avokadus su kitais maistingais produktais, kad maksimaliai išnaudotumėte jų naudą. Svarbiausia – priimti informuotus sprendimus, siekiant išlaikyti sveiką, visapusišką mitybą.

Kokteliai ir sultys

Kokteilis ir sultys, kai jie gaminami apgalvotai, gali būti skanus ir patogus būdas padidinti vaisių ir daržovių vartojimą. Juose gausu būtinų vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Tačiau būkite atsargūs dėl jų cukraus kiekio. Smulkinant vaisius išlieka skaidulos, kurios padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, o spaudžiant sultis dažnai jas pašalina, dėl to cukrus greitai absorbuojamas. Norint subalansuoti maistines medžiagas, įtraukite lapines daržoves, tokias kaip špinatai ar lapiniai kopūstai, ir sveikus riebalus, pavyzdžiui, avokadą ar čija sėklas. Baltymų šaltiniai, tokie kaip graikiškas jogurtas ar baltymų milteliai, gali padaryti jūsų kokteilį sotesnį. Saikas yra svarbiausias; net ir maistingųjų medžiagų turtingi gėrimai gali prisidėti prie perteklinio kalorijų suvartojimo. Klausykite savo kūno ir naudokite kokteilius ir sultis kaip papildą, o ne kaip pakaitalą maistui.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like