5 kasdieniai gėrimai, kurie gali pakenkti jūsų atminčiai ir smegenų funkcijai

everyday drinks harm memory brain function

Kasdien vartodami gėrimus nesąmoningai kenkiate savo kognityvinei sveikatai. Daug cukraus turintys gaivieji gėrimai, alkoholiniai gėrimai, energiniai gėrimai, dirbtinai saldinti gėrimai ir per didelis kofeino kiekis sukelia neurouždegimines reakcijas, dėl kurių sutrinka neuronų signalizacija, pablogėja hipokampo funkcija ir pagreitėja pažinimo funkcijų silpnėjimas.

Šie neurotoksiniai junginiai mažina sinapsinį plastiškumą, pažeidžia baltosios medžiagos vientisumą ir didina oksidacinį stresą. Įdomu, kokie sudėtingi neurologiniai mechanizmai kelia grėsmę jūsų smegenų atsparumui?

Reklama

Daug cukraus turintys gaivieji gėrimai: Neurologinė uždelsto veikimo bomba

Nors gaivieji gėrimai gali atrodyti nekenksmingas malonumas, jie gali tyliai pakenkti jūsų kognityvinei sveikatai. Per didelis cukraus vartojimas sukelia neurouždegimines reakcijas, sutrikdo neuronų signalinius kelius ir gali pagreitinti kognityvinių funkcijų silpnėjimą. Šiuose gėrimuose vyraujantis kukurūzų sirupas su dideliu fruktozės kiekiu blogina hipokampo neurogenezę ir sinapsinį plastiškumą, t. y. atminties formavimuisi ir mokymuisi svarbius mechanizmus.

Neurovaizdiniai tyrimai rodo, kad dažnas gaiviųjų gėrimų vartojimas susijęs su sumažėjusiu smegenų tūriu ir pažeistu baltosios medžiagos vientisumu. Neurologinės pasekmės neapsiriboja tiesioginiais medžiagų apykaitos sutrikimais ir gali padidinti neurodegeneracinių ligų rizikos veiksnius. Lėtinis padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje, susijęs su šiais gėrimais, gali sukelti oksidacinį stresą, mitochondrijų disfunkciją ir pagreitinti neuronų senėjimą.

Subtili smegenų neurocheminė pusiausvyra tampa vis labiau pažeidžiama su kiekvienu išgertu saldžiu gėrimu.

Reklama

Alkoholiniai gėrimai ir kognityvinių gebėjimų silpnėjimas

Lėtinis alkoholio vartojimas smarkiai sutrikdo neurologinę infrastruktūrą, todėl prasideda kaskadinės neurocheminės ir struktūrinės transformacijos, kurios palaipsniui pažeidžia kognityvines funkcijas. Sutrinka neuromediatorių reguliacija, ypač glutamaterginėje ir GABAerginėje sistemose, todėl sutrinka sinapsinis plastiškumas.

Pakartotinis alkoholio poveikis sukelia neurouždegimines reakcijas, dėl kurių sumažėja hipokampo tūris ir pagreitėja neuronų atrofija. Prefrontalinė smegenų žievė tampa vis labiau pažeidžiama, todėl mažėja vykdomojo funkcionavimo gebėjimai. Neurovaizdiniai tyrimai rodo, kad ilgai vartojant alkoholį smarkiai nyksta baltosios medžiagos vientisumas ir plonėja žievė.

Atlikus neuropsichologinį vertinimą paaiškėjo, kad pastebimai sumažėjo duomenų apdorojimo greitis, darbinė atmintis ir sudėtingi mąstymo įgūdžiai. Stebimas laipsniškas pažinimo sričių blogėjimas, o alkoholio sukeliami neurodegeneraciniai mechanizmai gali lemti spartesnį neurologinį senėjimą ir didesnę demencijos riziką.

Reklama

Energiniai gėrimai: Smegenis sausinantis stimuliatorius

Jei alkoholio sukeliamas neurologinis niokojimas yra viena iš kognityvinių grėsmių, tai energiniai gėrimai yra dar vienas neurometabolinis trikdytojas, galintis turėti klastingų pasekmių. Jūs vartojate neurocheminį kokteilį, kuris dėl per didelės kofeino ir cukraus koncentracijos sukelia ūmų neurologinį stresą. Šie gėrimai sukelia greitą neurotransmiterių moduliaciją, galinčią pakenkti sinapsiniam plastiškumui ir kognityviniam atsparumui.

Lėtinis gėrimų vartojimas gali pagreitinti neurouždegimines kaskadas, sutrikdyti hipokampo neurogenezę ir pakenkti atminties konsolidavimo procesams. Šių stimuliatorių sukeltas simpatinės nervų sistemos suaktyvėjimas gali chroniškai padidinti kortizolio kiekį, o tai gali pagreitinti neuronų oksidacinį stresą ir mitochondrijų disfunkciją. Neurologiniai tyrimai rodo, kad pasikartojantis poveikis gali sukelti neuroadaptyvius pokyčius, galinčius pakenkti ilgalaikiam kognityviniam darbingumui ir neuroplastiškumui, todėl jūsų smegenys gali būti jautresnės neurodegeneracinei rizikai.

Dirbtinai saldinti gėrimai: Paslėptas pavojus

Nepaisant didėjančio vartotojų sąmoningumo, dirbtinai saldinti gėrimai yra neurometabolinė mįslė, galinti turėti rimtų kognityvinių pasekmių. Gali būti, kad nesąmoningai vartojate neurotoksinius junginius su nulinio kaloringumo gėrimais, kurie sutrikdo neurologinių signalų kelius ir sinapsinį plastiškumą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas ir sukralozė, gali sukelti neurouždegimines reakcijas, galinčias pakenkti hipokampo funkcijai ir neurogenezei. Jie siejami su padidėjusia kognityvinių gebėjimų silpnėjimo rizika, galimai spartina neurodegeneracinius procesus.

Epidemiologiniai tyrimai parodė statistiškai reikšmingas sąsajas tarp didelio dirbtinių saldiklių suvartojimo ir pablogėjusių pažintinių gebėjimų. Neurovaizdavimo metodai atskleidė, kad asmenims, vartojantiems daug dirbtinių saldiklių, pakito smegenų medžiagų apykaita, o tai rodo galimus ilgalaikius neurologinius pokyčius.

Jūsų kasdienis dietinis gėrimas gali būti sudėtingesnis ir potencialiai žalingesnis, nei iki šiol supratote.

Reklama

Per didelis kofeino kiekis: Kada kasdienis gėrimas tampa kenksmingas?

Kai pradedate suprasti dirbtinių saldiklių keliamą neurologinę riziką, kofeinas tampa dar vienu potencialiu kognityvinių funkcijų trikdytoju. Per didelis kofeino vartojimas gali per daug stimuliuoti nervų takus ir sukelti neurocheminį disbalansą, dėl kurio sutrinka atminties konsolidavimas ir kognityvinis apdorojimas.

Lėtinis didelių kofeino dozių vartojimas sutrikdo adenozino receptorių veikimą, o tai gali turėti įtakos sinapsiniam plastiškumui ir neurogenezei. Nors saikingas kofeino vartojimas pasižymi neuroprotekcinėmis savybėmis, nuolatinis padidėjęs jo kiekis sukelia kortizolio sekreciją, kuri gali pagreitinti neuronų uždegimą ir pabloginti hipokampo funkciją.

Neurovaizdavimo tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant daugiau nei 300 mg – maždaug tris standartines kavos porcijas – gali laipsniškai mažėti kognityvinis rezervas, ypač asmenims, turintiems polinkį į neurodegeneracinį pažeidžiamumą. Tam, kad jūsų smegenų neurocheminė pusiausvyra būtų subtili, reikia tikslaus saikingumo, kad būtų išlaikytas optimalus kognityvinis našumas.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like