Naujausi mitybos tyrimai rodo, kad strateginis baltymų vartojimas gali paspartinti pilvo riebalų nykimą veiksmingiau nei vien fiziniai pratimai. Tam tikri daug baltymų turintys maisto produktai sukelia medžiagų apykaitos reakcijas, nukreiptas į visceralinį riebalinį audinį – pavojingus riebalus, supančius vidaus organus. Tyrimai rodo, kad šie maisto produktai optimizuoja hormonų pusiausvyrą, mažina uždegimą ir stiprina termogenezę. Biocheminė tam tikrų baltymų ir organizmo riebalų deginimo mechanizmų sąveika suteikia mokslinį požiūrį į užsispyrusių pilvo riebalų problemą. Toliau pateiktos penkios įrodymais pagrįstos galimybės siūlo praktinius sprendimus tiems, kurie ieško efektyvesnių svorio valdymo strategijų.
Laukinėje gamtoje sugauta riebi žuvis: Omega-3 – visceralinių riebalų mažinimo šaltinis
Laukinėje gamtoje sužvejota riebi žuvis yra vienas veiksmingiausių baltymų šaltinių kovojant su užsispyrusiais pilvo riebalais, ypač visceraliniais riebalais, kurie supa vidaus organus.
Tokios rūšys kaip lašiša, skumbrė, sardinė ir upėtakis teikia aukštos kokybės baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, ypač EPA ir DHA, kurios aktyvina riebalų deginimo procesus organizme.
Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad omega-3 didina adiponektino – hormono, gerinančio medžiagų apykaitą ir mažinančio uždegimą – kiekį.
Šis procesas konkrečiai nukreiptas prieš visceralinį riebalinį audinį – metaboliškai aktyvius riebalus, kurie kelia didelį pavojų sveikatai. Be to, šios riebalų rūgštys pagerina jautrumą insulinui, neleisdamos gliukozės pertekliui virsti sukauptais riebalais.
Riebioje žuvyje esantys baltymai taip pat didina termogenezę ir sotumą, todėl mažėja bendras suvartojamų kalorijų kiekis, kartu išlaikant liesą raumenų masę – veiksniai, labai svarbūs ilgalaikiam visceralinių riebalų kiekio mažinimui.
Graikiškas jogurtas: Probiotikų ir baltymų derinys, padedantis sumažinti pilvo pūtimą
Graikiškas jogurtas išsiskiria iš kitų pieno produktų kaip dvejopo poveikio sprendimas pilvo riebalų problemai spręsti dėl unikalaus didelio baltymų kiekio ir naudingų probiotikų derinio.
Jame esanti baltymų koncentracija – paprastai 15-20 g vienoje porcijoje – skatina sotumą ir išsaugo liesąją raumenų masę lieknėjant, todėl pagerėja medžiagų apykaita.
Graikiškame jogurte esančios gyvosios kultūros, ypač Lactobacillus ir Bifidobacterium padermės, gerina žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą, kuri, kaip rodo moksliniai tyrimai, mažina uždegimą ir visceralinių riebalų kaupimąsi.
Šie probiotikai padeda normalizuoti virškinimo funkciją ir sumažinti pilvo pūtimą, dėl kurio gali padidėti pilvo pūtimas.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant graikišką jogurtą, kuris yra kontroliuojamo kaloringumo dietos dalis, gali labiau sumažėti liemens apimtis, palyginti su panašiomis dietomis be fermentuotų pieno produktų.
Norėdami gauti geriausią naudą, rinkitės paprastą, nesaldintą jogurtą, kad išvengtumėte pridėtinio cukraus, kuris trukdo mažinti riebalų kiekį.
Žole šeriama jautiena: CLA turtingi baltymai, keičiantys kūno sudėtį
Žole šeriama jautiena yra puikus baltymų šaltinis asmenims, siekiantiems sumažinti pilvo riebalų kiekį, visų pirma dėl didesnio konjuguotos linolo rūgšties (CLA) kiekio – iki 500 proc. didesnio nei įprastoje grūdine jautienoje.
Tyrimai rodo, kad CLA gali aktyviai slopinti riebalų kaupimo mechanizmus ir kartu skatinti riebalų oksidaciją, ypač pilvo srityje.
Be CLA, žole šeriamoje jautienoje yra ne tik CLA, bet ir aminorūgščių, reikalingų raumenų baltymų sintezei ir medžiagų apykaitai.
Šiame baltymingame maiste yra maždaug 85 g baltymų 85 gramų porcijoje, kurie padeda palaikyti liesus raumenis kalorijų ribojimo etapais.
Be to, žole šertoje jautienoje yra omega-3 riebalų rūgščių ir vitaminų A ir E, kurių trūksta įprastinėje jautienoje.
Norint pasiekti idealių kūno sudėties rezultatų, 115-170 g žole šeriamos jautienos 2-3 kartus per savaitę suvalgoma pakankamai KLA, o kalorijų suvartojama nedaug.
Ekologiški kiaušiniai: Visaverčiai baltymai su riebalus deginančiu cholinu
Ekologiški kiaušiniai yra maistinė jėgainė pilvo riebalų kiekiui mažinti, nes viename kiaušinyje yra maždaug 6-7 gramai visaverčių baltymų ir labai svarbus cholinas – maistinė medžiaga, tiesiogiai palaikanti riebalų apykaitą.
Tyrimai rodo, kad cholinas padeda išvengti riebalų kaupimosi kepenyse, o sukauptus kūno riebalus mobilizuoja energijos panaudojimui.
Tarptautiniame žurnale „International Journal of Obesity” paskelbti tyrimai rodo, kad kiaušinių vartojimas per pusryčius padidina sotumo jausmą ir sumažina kalorijų suvartojimą per dieną, palyginti su angliavandenių pusryčiais.
Kiaušinių baltymų biologinė vertė viršija 90 %, todėl jie yra itin biologiškai prieinami raumenims palaikyti lieknėjant.
Be to, ekologiškuose kiaušiniuose yra didesnė omega-3 riebalų rūgščių koncentracija nei įprastuose kiaušiniuose, o tai dar labiau palaiko priešuždegiminius procesus, galinčius sumažinti pilvo riebalų kaupimąsi.
Kiaušinio trynyje yra didžioji dalis kiaušinio maistinių medžiagų, todėl sveiki kiaušiniai yra pranašesni už baltymus.
Augalinės kilmės energijos šaltinis: Kaip ankštinės daržovės atakuoja užsispyrusius pilvo riebalus?
Ankštinės daržovės nuolat pasirodo kaip grėsmingi sąjungininkai kovoje su pilvo riebalais, nes turi išskirtinį baltymų kiekį ir unikalų skaidulų profilį, kuris yra specialiai nukreiptas prieš visceralinį riebalinį sluoksnį.
Tyrimai rodo, kad pupelėse, lęšiuose ir avinžirniuose yra atsparaus krakmolo, kuris maitina naudingas žarnyno bakterijas ir mažina uždegimą, susijusį su centriniu nutukimu.
Ankštinėse daržovėse esančios tirpios skaidulos lėtina virškinimą, stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje ir užkerta kelią insulino šuoliams, skatinantiems riebalų kaupimąsi ties vidurine kūno dalimi. Viename puodelyje lęšių yra maždaug 230 g baltymų, o glikemija išlieka maža.
Tyrimai rodo, kad keturis kartus per savaitę ankštinių daržovių vartojančių asmenų liemens apimtis sumažėjo 23 %, palyginti su jų nevartojančiais asmenimis.
Be to, didelis arginino kiekis ankštinėse daržovėse didina augimo hormono gamybą ir skatina riebalinio audinio mobilizaciją, ypač pilvo srityje, kartu išsaugant liesą raumenų masę.