5 anti-senėjimo maisto produktai jaunatviškai odai po 40 metų

youthful skin after 40

Penki galingi senėjimą stabdantys maisto produktai gali atgaivinti odą po 40-ies: riebios žuvys suteikia omega-3 rūgščių, užtikrinančių odos vientisumą, uogos – antioksidantų, kovojančių su ląstelių pažeidimais, avokadai – būtinų riebalų, drėkinančių odą, lapiniai žalumynai – vitamino K, mažinančio tamsius ratilus, o riešutai ir sėklos – mineralų, kovojančių su raukšlėmis. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šiuos maistinių medžiagų turinčius maisto produktus padidėja odos elastingumas, ji geriau išlaiko drėgmę ir yra apsaugota nuo fotosenėjimo. Šie įrodymais pagrįsti pasirinkimai sudaro veiksmingos odos maitinimo strategijos pagrindą.

Riebios žuvys: Kolageną stiprinantis gamtos supermaistas

Lašiša, skumbrė ir sardinė yra kertinis odos sveikatą stabdančios mitybos akmuo. Šiose riebių žuvų rūšyse gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimus ir palaiko odos struktūros vientisumą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad šie nepakeičiamieji riebalai stiprina ląstelių membranas ir apsaugo nuo UV spinduliuotės sukeliamo fotosenėjimo.

Riebios žuvys suteikia aukštos kokybės baltymų, būtinų kolageno ir elastino gamybai– dviejų baltymų, atsakingų už odos stangrumą ir elastingumą, kurie natūraliai mažėja sulaukus 40 metų. Be to, jose yra vitamino E, stipraus antioksidanto, neutralizuojančio laisvuosius radikalus, ir seleno, kuris aktyvina apsauginius odos fermentus.

Reguliarus riebios žuvies vartojimas (2-3 porcijos per savaitę) kliniškai siejamas su geresniu odos drėkinimu, mažesniu raukšlių susidarymu ir didesniu odos storiu, todėl šios jūros gėrybės yra labai svarbios bet kokios įrodymais pagrįstos senėjimo stabdymo mitybos strategijos sudedamosios dalys.

Reklama

Uogos: antioksidantų galia odai atkurti

Uogos, garsėjančios išskirtiniu antioksidantų kiekiu, yra vienas veiksmingiausių maisto produktų, kovojančių su odos senėjimu ir skatinančių ląstelių atsinaujinimą.

Mėlynėse, braškėse, gervuogėse ir avietėse yra antocianinų ir elaginės rūgšties, neutralizuojančių laisvuosius radikalus, sukeliančius kolageno irimą ir ankstyvas raukšles.

Tyrimai rodo, kad didelis vitamino C kiekis uogose palaiko kolageno sintezę, o jų polifenoliai gerina odos ląstelių mikrocirkuliaciją.

Reklama

Reguliarus jų vartojimas susijęs su mažesne UV spindulių žala ir uždegimu. 2018 m. žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” paskelbtame tyrime įrodyta, kad uogų ekstraktai slopina matricos metaloproteinazes – fermentus, kurie ardo odos struktūrinę atramą.

Siekiant idealios naudos, mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti 0,25-0,5 l mišrių uogų, šviežių arba šaldytų, nes užšaldymas išsaugo daugumą antioksidacinių savybių.

Avokadai: Avokadai: svarbiausi odos drėkinimui ir elastingumui reikalingi riebalai

Uogos pasižymi stipria antioksidacine apsauga, tačiau avokadai yra dar viena odą puoselėjančių supermaisto produktų kategorija, pasižyminti ypatinga nauda jaunatviškai odai išlaikyti. Daug mononesočiųjų riebalų rūgščių, ypač oleino rūgšties, avokaduose yra esminių struktūrinių komponentų, palaikančių ląstelių membranų vientisumą ir užkertančių kelią transepiderminiam vandens netekimui.

Reklama

Tyrimais įrodyta, kad avokaduose yra daug vitaminų E ir C, kurie sinergiškai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir palaiko kolageno sintezę. Be to, avokaduose yra liuteino ir zeaksantino – karotinoidų, kurie padeda apsaugoti odą nuo UV spindulių daromos žalos ir fotosenėjimo.

Klinikiniai tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant avokadus pagerėja odos elastingumas ir sumažėja smulkių raukšlelių. Natūralūs vaisių aliejai giliai įsiskverbia į odos sluoksnius ir atkuria drėgmės barjerą, pažeistą dėl su amžiumi susijusių riebalų gamybos pokyčių ir aplinkos veiksnių.

Lapiniai žalumynai: Vitaminas K – tamsiųjų ratilų gynybos čempionai

Kovos su senėjimu priemonių arsenale esantys lapiniai žalumynai teikia išskirtinę naudą odai dėl juose esančio koncentruoto vitamino K, kuris konkrečiai veikia nuolatinius pakitimus po akimis.

Reklama

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad vitaminas K stiprina kapiliarų sieneles ir gerina kraujotaką, mažindamas kraujo nutekėjimą, dėl kurio formuojasi tamsūs ratilai.

Lapiniuose kopūstuose, špinatuose ir šveicariškuose lapiniuose kopūstuose yra ypač daug šios svarbios maistinės medžiagos, o lapiniuose kopūstuose jos yra 547 mikrogramai 240 ml – daugiau kaip 450 % rekomenduojamos paros normos.

Šiose daržovėse taip pat yra liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, kurie saugo odą nuo UV spindulių sukeliamo oksidacinio streso ir fotosenėjimo.

Reklama

Reguliariai vartojant lapinius žalumynus, per 3-4 savaites pastebimai pagerėja odos atspalvio tolygumas ir paakių ryškumas, todėl jie yra nepakeičiama bet kokio įrodymais pagrįsto mitybos metodo, skirto odai atjauninti, sudedamoji dalis.

Riešutai ir sėklos: Mineralinių medžiagų turtingi sąjungininkai kovoje su raukšlėmis

Daugybė riešutų ir sėklų pasižymi išskirtinėmis senėjimą stabdančiomis savybėmis dėl savo turtingo mineralų profilio, kuris tiesiogiai kovoja su raukšlių susidarymu ląstelių lygmeniu.

Migdoluose yra vitamino E, kuris apsaugo odą nuo oksidacinės pažaidos, o graikiniuose riešutuose yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios palaiko odos membranų vientisumą ir mažina uždegimus.

Reklama

Saulėgrąžų sėklose gausu seleno, būtino mineralo, kuris, aktyvindamas antioksidacinius fermentus, išsaugo odos elastingumą.

Linų sėmenyse yra lignanų – junginių, gerinančių odos drėkinimą ir ląstelių apykaitą.

Chia sėklos, kuriose yra omega-3 ir cinko, palaiko kolageno sintezę ir audinių atstatymą.

Reklama

Norint pasiekti idealią naudą, mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti saują (maždaug 28 g) mišrių riešutų ir sėklų, pageidautina žalių arba sausai skrudintų be pridėtinių aliejų ar druskos, kad maksimaliai išryškėtų jų odą jauninančios savybės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like