30 metų trukusio tyrimo duomenimis, paprastas mitybos pokytis gali prailginti gyvenimą

diet change extends lifespan

Vašingtono universitete atliktas dešimties metų longitudinis tyrimas parodė, kad paprasti mitybos pokyčiai labai pailgina gyvenimo trukmę. Tyrimai, kuriuose dalyvavo 12 842 dalyviai, atskleidė, kad kasdien suvartojant 30 g skaidulinių medžiagų mirtingumas dėl visų priežasčių sumažėjo 27 %. Perdirbtą mėsą pakeitus augaliniais baltymais, vėžio rizika sumažėjo 18 %. Suaugusiesiems iki 40 metų pagerėjo medžiagų apykaita, o vyresniems nei 65 metų – širdies ir kraujagyslių sistemos veikla. Įrodymai patvirtina pastebėjimus iš pasaulinių mėlynųjų zonų ir siūlo praktinius būdus, kaip įgyvendinti šiuos gyvenimą prailginančius mitybos pokyčius.

Svarbiausias tyrimas: Metodologija ir dalyvių demografiniai duomenys

Vašingtono universiteto tyrėjai atliko novatorišką dešimties metų longitudinį tyrimą, kuriame nagrinėjo ryšį tarp konkrečių mitybos pakeitimų ir ilgaamžiškumo.

Reklama

Tyrėjų komanda šešiuose didmiesčiuose įdarbino 12 842 35-70 metų amžiaus dalyvius iš įvairių socialinių ir ekonominių sluoksnių. Dalyviai atsitiktine tvarka buvo priskirti kontrolinei ir eksperimentinei grupėms. Eksperimentinė grupė 40 % sumažino perdirbtų maisto produktų vartojimą ir padidino augalinio maisto suvartojimą.

Tyrėjai kas ketvirtį rinko išsamius sveikatos rodiklius, įskaitant kraujo tyrimus, širdies ir kraujagyslių sistemos įvertinimą ir pažinimo funkcijų testus.

Kur įmanoma, buvo taikomi dvigubai akli protokolai, o dalyviai nežinojo, kokiems mitybos rodikliams tyrėjai teikia pirmenybę. Šis metodas sumažino patvirtinimo šališkumą ir sustiprino išvadų pagrįstumą.

Reklama

Pagrindiniai mitybos pokyčiai, susiję su ilgesniu ilgaamžiškumu

Išsami dešimties metų tyrimo duomenų analizė atskleidė penkias konkrečias mitybos modifikacijas, stipriai susijusias su ilgesniu ilgaamžiškumu.

Dalyvių, kurie kasdien suvalgydavo ne mažiau kaip 30 g skaidulinių medžiagų, mirtingumas dėl visų priežasčių sumažėjo 27 proc. Reguliariai vartojant omega-3 riebalų rūgštis, daugiausia iš du kartus per savaitę vartojamos žuvies, mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų sumažėjo 35 %.

Perdirbtą mėsą pakeitus augaliniais baltymais, vėžio rizika sumažėjo 18 %. Saikingas fermentuotų maisto produktų vartojimas pagerino žarnyno mikrobiomo įvairovę ir sustiprino imuninę funkciją.

Reklama

Galiausiai, nuoseklus valgymo laikolaikymasis, ypač vengimas valgyti vėlai vakare, reguliavo medžiagų apykaitos procesus, būtinus ląstelėms atkurti, o 12 valandų valgymo lango besilaikantys dalyviai pastebimai išsaugojo telomerus.

Mokslinis mechanizmas: kaip maisto pasirinkimas veikia ląstelių senėjimą

Ląstelių lygmeniu pasirenkama mityba daro tiesioginę įtaką molekuliniams procesams, kurie lemia senėjimo greitį ir ląstelių sveikatą. Tyrimai rodo, kad maistinių medžiagų turtingi maisto produktai aktyvina ilgaamžiškumo kelius, įskaitant AMPK ir SIRT1, kurie reguliuoja ląstelių medžiagų apykaitą ir DNR remontą.

Antioksidantų turtingi vaisiai ir daržovės neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia telomerus – apsauginius chromosomų dangtelius, kurie su amžiumi trumpėja. Tuo tarpu per didelis cukraus vartojimas sukelia pažangiuosius glikacijos galutinius produktus (AGE), kurie pagreitina ląstelių irimą.

Reklama

Tyrimo metu nustatyta, kad Viduržemio jūros regiono dietos sudedamosios dalys mažina uždegiminius žymenis, tokius kaip IL-6 ir C reaktyvusis baltymas, sukuria ląstelinę aplinką, palankią ilgaamžiškumui, ir kartu mažina oksidacinį stresą, kuris paprastai pagreitina senėjimą.

Skirtingų amžiaus grupių ir populiacijų rezultatų palyginimas

Svarbu tai, kad mitybos intervencijos duoda labai skirtingus rezultatus, priklausomai nuo amžiaus demografinių grupių ir kultūrinės aplinkos.

Trisdešimties metų tyrimas atskleidė, kad jaunesniems nei 40 metų suaugusiesiems labiau pagerėjo medžiagų apykaita, o vyresniems nei 65 metų žmonėms tie patys mitybos pokyčiai buvo naudingesni širdies ir kraujagyslių sistemai.

Reklama

Kaip svarbūs veiksniai išryškėjo geografiniai skirtumai.

Viduržemio jūros regiono gyventojų ilgaamžiškumas buvo 28 proc. ilgesnis, palyginti su Šiaurės Amerikos gyventojų kohortomis.

Azijos populiacijos, pasirinkusios augalinės mitybos modelius, pasižymėjo geresniu uždegimo žymenų sumažėjimu.

Reklama

Genetiniai polinkiai taip pat turėjo įtakos rezultatams, nes tam tikros populiacijos geriau išsaugojo telomerus– pagrindinį ilgaamžiškumo rodiklį – kai sumažino perdirbto maisto vartojimą, nepriklausomai nuo amžiaus ar kultūrinės kilmės.

Už gyvenimo trukmės ribų: Pastebėtas gyvenimo kokybės pagerėjimas

Nors gyvenimo trukmės ilginimas ir toliau išlieka pagrindiniu mitybos tyrimų objektu, mitybos modifikacijos pademonstravo, kad pastebimai pagerėjo bendri gyvenimo kokybės rodikliai. Dalyviai, kurie sumažino perdirbtų maisto produktų suvartojimą, pranešė apie pagerėjusias kognityvines funkcijas, padidėjusį energijos kiekį ir pagerėjusį nuotaikos stabilumą per 30 metų tyrimo laikotarpį.

Įvertinus fizinį judrumą paaiškėjo, kad vėlesniame amžiuje augalinę mitybą besilaikantys tiriamieji turėjo 42 % mažiau funkcinių apribojimų. Be to, gerokai sumažėjo uždegiminių biomarkerių, o tai susiję su mažesniu sąnarių skausmu ir geresne miego kokybe.

Reklama

Šie gyvenimo kokybės privalumai pasireiškė nepriklausomai nuo to, ar dalyviai pasiekė maksimalią gyvenimo trukmę, o tai rodo, kad mitybos intervencijos iš esmės pagerina savijautą nepriklausomai nuo jų poveikio gyvenimo trukmei.

Praktinis įgyvendinimas: Pokyčių įtraukimas į kasdienį maistą

Norint šiuos tyrimų rezultatus paversti kasdieniais mitybos įpročiais, reikia praktinių strategijų, kurios atitiktų įvairius gyvenimo būdus ir pomėgius.

Mitybos specialistai rekomenduoja laipsniškus mitybos pokyčius, o ne staigius pokyčius. Paprastais pakeitimais galima pakeisti apdorotus angliavandenius pilno grūdo produktais, du kartus per savaitę įtraukti ankštines daržoves kaip baltymų alternatyvą ir prie kiekvieno patiekalo pridėti papildomą porciją daržovių.

Reklama

Didelę reikšmę turi maisto ruošimo būdai. Daržoves verdant garuose išsaugoma daugiau maistingųjų medžiagų nei verdant, o naudojant prieskonines žoleles ir prieskonius sumažinama priklausomybė nuo druskos.

Praktiški metodai, pavyzdžiui, ilgaamžiškumą skatinančių maisto produktų ruošimas partijomis ir iš anksto supjaustytų daržovių laikymas, padeda išlaikyti pastovumą. Net ir nedideli mitybos pokyčiai, jei jie yra ilgalaikiai, reikšmingai prisideda prie ilgalaikių sveikatos rezultatų.

Dažniausiai pasitaikančios kliūtys, trukdančios keisti mitybą, ir kaip jas įveikti

Keturios svarbios kliūtys, nepaisant gerų ketinimų, dažnai trukdo žmonėms sėkmingai laikytis ilgaamžiškumą skatinančių dietų.

Reklama

Pirma, dėl patogumo daugelis renkasi perdirbtus maisto produktus, o ne sveikesnes alternatyvas.

Antra, dėl prieštaringos maistinės informacijos kyla painiava dėl idealios mitybos pasirinkimo.

Trečia, įsišakniję mitybos įpročiai priešinasi pokyčiams, ypač kai maisto pasirinkimas susijęs su kultūriniu identitetu ar emociniu komfortu.

Reklama

Ketvirta, socialinė aplinka dažnai kenkia mitybos tikslams dėl bendraamžių spaudimo ir ribotų sveikos mitybos galimybių.

Šioms kliūtims įveikti reikia strateginių metodų: ruošti maistą, kad būtų išspręstos patogumo problemos, konsultuotis su patikimais mitybos šaltiniais, palaipsniui keisti įpročius, o ne daryti staigius pokyčius, kurti socialinės paramos sistemas, kurios skatintų sveikesnius pasirinkimus.

Ilgaamžiškumą skatinančių dietų ekonominis ir aplinkosauginis poveikis

Ilgaamžiškumą skatinančių dietų ekonominiai ir aplinkosauginiai aspektai apima ne tik asmeninę naudą sveikatai.

Reklama

Augalinė mityba, susijusi su ilgesne gyvenimo trukme, paprastai reikalauja mažiau išteklių. Tyrimai rodo, kad, pakeitus pasaulinio vartojimo įpročius ir pasirinkus ilgaamžiškumą skatinančius maisto produktus, dėl sumažėjusio lėtinių ligų paplitimo sveikatos priežiūros išlaidos kasmet gali sumažėti milijardais.

Aplinkosauginiu požiūriu dėl tokių mitybos modelių išmetama gerokai mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, reikia mažiau žemės ir vandens ir mažiau teršiama aplinka nei dėl standartinės vakarietiškos mitybos.

Atlikus plataus masto mitybos pokyčius, remiantis poveikio aplinkai tyrimais, žemės ūkio išmetamo anglies dioksido kiekis galėtų sumažėti iki 70 %, o kartu pagerėtų visuomenės sveikatos rodikliai ir sumažėtų ekonominė našta sveikatos priežiūros sistemoms.

Reklama

Ekspertų reakcija ir tai, kaip šie tyrimai keičia mitybos gaires

Ekspertų reakcijos ir kaip šis tyrimas keičia mitybos rekomendacijas

Daugėjant įtikinamų įrodymų apie ilgaamžiškumą skatinančią mitybą, mitybos ekspertai visame pasaulyje pradėjo iš naujo vertinti nustatytas mitybos gaires. 30 metų trukusio tyrimo rezultatai paskatino tokias organizacijas kaip Amerikos širdies asociacija ir PSO atnaujinti rekomendacijas, pabrėžiant, kad augalinė mityba yra svarbesnėlabai perdirbtą maistą.

Dr. Valteris Longo, USC ilgaamžiškumo tyrėjas, pažymi: „Šis tyrimas patvirtina tai, ką pastebėjome visose mėlynosiose zonose visame pasaulyje – paprasti mitybos pokyčiai duoda didžiulę naudą.”

Reklama

Tuo tarpu Mitybos ir dietologijos akademija šias išvadas įtraukė į klinikinės praktikos protokolus, kuriuose rekomenduojama palaipsniui keisti mitybą, kurioje gausu augalų, o ne staiga keisti mitybą, kurią pacientams gali būti sunku išlaikyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like