12 maisto produktų, kurie, mokslo teigimu, gydo kepenis po alkoholio vartojimo

liver healing foods post alcohol

Mokslas nustatė keletą maisto produktų, kurie palaiko kepenų gijimą po alkoholio vartojimo. Ciberžolė ir česnakas mažina uždegimą dėl kurkumino ir alicino junginių. Kryžmažiedės daržovės aktyvina detoksikacijos fermentus, o burokėliai skatina tulžies gamybą. Riebi žuvis, turinti omega-3, mažina kepenų riebalų kaupimąsi. Kava slopina kepenų geltonkūnio ląstelių aktyvavimą, todėl gali sumažėti kepenų cirozės rizika. Graikiniai riešutai, avokadai ir lapiniai žalumynai didina glutationo kiekį. Šie įrodymais pagrįsti pasirinkimai yra praktinis būdas pagerinti kepenų atsigavimą ir funkciją.

Ciberžolė: Priešuždegiminis auksinis prieskonis

Ciberžolė: Priešuždegiminis auksinis prieskonis

Reklama

Nors daugelis prieskonių yra naudingi sveikatai, ciberžolė ypač naudinga kepenims atsigauti po alkoholio vartojimo. Jos aktyvusis junginys kurkuminas pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios tiesiogiai palaiko kepenų atstatymo mechanizmus.

Žurnale „Journal of Ethnopharmacology” paskelbti tyrimai rodo, kad ciberžolė gali slopinti prouždegiminius citokinus ir skatinti glutationo – pagrindinės kepenų antioksidacinės apsaugos sistemos – gamybą. Šis dvigubas poveikis padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, susidarančius alkoholio apykaitos metu, ir kartu mažina uždegimo sukeltą ląstelių pažeidimą.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant ciberžolę pacientams, sergantiems alkoholio sukeltomis kepenų ligomis, padidėjęs kepenų fermentų kiekis gali sumažėti iki 29 %.

Reklama

Kad ciberžolė būtų maksimaliai įsisavinama, ciberžolės derinimas su juodaisiais pipirais (kurių sudėtyje yra piperino) padidina kurkumino biologinį įsisavinamumą 2000 %. Šis sinergetinis poveikis maksimaliai padidina ciberžolės hepatoprotekcinę naudą ir pagreitina atsigavimą po alkoholio sukelto oksidacinio streso.

Kryžmažiedės daržovės: Sieros junginiai detoksikacijai

Be priešuždegiminės ciberžolės naudos, detoksikacijos procesui reikalingi specializuoti junginiai, kurių gausu kryžmažiedėse daržovėse.

Brokoliuose, Briuselio kopūstuose, kopūstuose ir lapiniuose kopūstuose yra gliukozinolatų, kurie virškinimo metu virsta sulforafanu ir suaktyvina II fazės detoksikacijos fermentus kepenyse.

Reklama

Šie fermentai, ypač glutationo S-transferazės, neutralizuoja alkoholio metabolitus, pavyzdžiui, acetaldehidą, sujungdami juos su glutationu ir taip palengvindami jų pašalinimą.

Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad sulforafanas iki 50 % padidina kepenų glutationo kiekį alkoholio veikiamose kepenų ląstelėse ir labai sumažina oksidacinę žalą.

Be to, kryžmažiedžių daržovių sudėtyje yra indol-3-karbinolio, kuris slopina prouždegiminius citokinus, stiprinančius alkoholio sukeltą kepenų uždegimą.

Reklama

Reguliarus jų vartojimas (3-5 porcijos per savaitę) palaiko natūralius kepenų regeneracijos procesus ir, gerindamas hepatocitų mitochondrijų funkciją, padeda pakeisti ankstyvosios stadijos alkoholinę steatozę.

Burokėliai: Burokėliai: gamtos kraujo valiklis ir kepenų apsauga

Burokėliai: Burokėliai: gamtos kraujo valiklis ir kepenų apsauga

Šimtmečius garsėję kaip stiprus kraujo valiklis, burokėliai dėl savo unikalių biocheminių savybių yra labai svarbūs kepenims atsigauti po alkoholio vartojimo. Didelė betaino koncentracija stimuliuoja kepenų ląstelių funkciją ir skatina sveikos tulžies gamybą, būtiną po alkoholio vartojimo susidariusiems toksinams pašalinti.

Reklama

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad burokėliai pasižymi reikšmingu hepatoprotekciniu poveikiu dėl juose esančių betalaino pigmentų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, susidarančius alkoholio apykaitos metu. Šie natūralūs junginiai mažina oksidacinį stresą hepatocituose ir kartu mažina uždegimą, susijusį su alkoholiniu kepenų pažeidimu.

Burokėliai taip pat palaiko detoksikacijos kelius aktyvindami glutationo gamybą – pagrindinio antioksidanto, kurio kiekis sumažėja vartojant alkoholį. Jo sudėtyje esantys nitratai gerina kraujotaką kepenyse, didina deguonies patekimą į pažeistus audinius ir spartina kepenų ląstelių, pažeistų dėl etanolio poveikio, regeneraciją.

Riebios žuvys: Omega-3 mažina uždegimą

Lašiša, skumbrė, sardinės ir kitos riebios žuvys, kuriose gausu omega-3 riebalų rūgščių, ypač eikozapentaeno rūgšties (EPA) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHA), yra stiprūs hepatoprotektoriai.

Reklama

Šios nepakeičiamosios riebalų rūgštys aktyviai mažina kepenų uždegimą, slopindamos prouždegiminių citokinų gamybą ir skatindamos priešuždegiminių mediatorių gamybą.

Tyrimai rodo, kad omega-3 mažina kepenų riebalų kaupimąsi ir švelnina oksidacinį stresą– du pagrindinius alkoholio sukelto kepenų pažeidimo mechanizmus.

Žurnale „Journal of Hepatology” paskelbti tyrimai atskleidė, kad reguliariai vartojant riebią žuvį gali sumažėti serumo ALT ir AST, fermentų, rodančių kepenų pažeidimą, koncentracija.

Reklama

Be to, DHA padeda sustiprinti mitochondrijų funkciją kepenų ląstelėse, todėl pagerėja detoksikacijos gebėjimas.

Klinikiniais tyrimais nustatyta, kad 2-3 porcijos per savaitę idealiai apsaugo kepenis tiems, kurie sveiksta po alkoholio vartojimo.

Česnakai: Alicino vaidmuo kepenų ląstelių regeneracijoje

Omega-3 rūgštys apsaugo kepenis priešuždegiminiu būdu, o česnakas, turėdamas biologiškai aktyvių organinių sieros junginių, siūlo papildomus gydomuosius mechanizmus.

Reklama

Tyrimai rodo, kad alicinas, pagrindinis aktyvusis česnako komponentas, skatina kepenų ląstelių regeneraciją aktyvindamas specifinius augimo veiksnius, būtinus kepenų atstatymui po alkoholio sukeltos žalos.

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad česnakas gali sumažinti kepenų riebalų kaupimąsi, gerindamas lipidų apykaitą ir mažindamas oksidacinį stresą – pagrindinę alkoholinės kepenų ligos priežastį.

Alicinas taip pat slopina CYP2E1 – fermentą, dalyvaujantį alkoholio metabolizme į hepatotoksiškus junginius. Dėl šio dvigubo poveikio, skatinančio regeneraciją ir kartu mažinančio kepenų pažeidimus, česnakai yra ypač vertingi atsigavimui.

Reklama

Vos dvi skiltelės per dieną suteikia pakankamai alicino šiems apsauginiams mechanizmams inicijuoti, o didžiausia nauda pastebima vartojant žalią, kad būtų išsaugotas fermentas alicinazė, būtinas alicinui susidaryti.

Uogos: Antioksidantai – ląstelės atstatymo šaltinis.

Antocianinai – junginiai, lemiantys ryškias uogų spalvas, yra stiprūs hepatoprotektoriai po alkoholio poveikio. Šie polifenoliniai junginiai neutralizuoja laisvuosiusradikalus ir mažina lipidų peroksidaciją kepenų audinyje.

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad reguliariai vartojant uogas, ypač mėlynes, braškes ir gervuoges, padidėja glutationo, pagrindinio endogeninio kepenų antioksidanto, gamyba.

Reklama

2018 m. žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” paskelbtame tyrime nustatyta, kad uogų vartojimas iki 35 % padidino kepenų antioksidacinių fermentų aktyvumą asmenims, patiriantiems su alkoholiu susijusį kepenų stresą.

Be to, didelis vitamino C kiekis uogose palaiko kolageno sintezę, būtiną kepenų struktūros atstatymui.

Kad kepenys atsigautų po alkoholio vartojimo, mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti 1-2 porcijas mišrių uogų.

Reklama

Žalioji arbata:  katechinai, kovojantys su oksidaciniu stresu

Žaliojoje arbatoje yra stiprių katechinų, ypač epigalokatechino galato (EGCG), kurie tiesiogiai padeda kepenims atsigauti po alkoholio sukeltos žalos. Šie polifenoliniai junginiai neutralizuoja laisvuosius radikalus, susidarančius etanolio apykaitos metu, mažindami oksidacinį hepatocitų stresą.

Tyrimai rodo, kad EGCG slopina lipidų peroksidaciją ir stiprina endogeninę kepenų antioksidacinę apsaugą, įskaitant glutationo gamybą. Reguliarus žaliosios arbatos vartojimas siejamas su sumažėjusiu kepenų fermentų kiekiu daug geriantiems žmonėms, o tai rodo geresnę kepenų funkciją.

Žaliojoje arbatoje esantys katechinai taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, mažina citokinų gamybą, kuri prisideda prie alkoholinio hepatito. Be to, atrodo, kad šie junginiai mažina profibrozinius kelius ir gali užkirsti kelią kepenų cirozės progresavimui.

Reklama

Kad būtų pasiektas idealus hepatoprotekcinis poveikis, kasdien suvartojant 0,7-1,2 litro, gaunama terapinė katechinų koncentracija, kartu sumažinant su kofeinu susijusį šalutinį poveikį.

Greipfrutai: Naringeninas gerina alkoholio metabolizmą

Greipfrutuose yra naringenino, stipraus flavonoido, kuris gerokai sustiprina kepenų gebėjimą efektyviai metabolizuoti alkoholį. Tyrimai rodo, kad šis junginys suaktyvina fermentus, atsakingus už alkoholio skaidymą, ypač alkoholio dehidrogenazę (ADH) ir acetaldehido dehidrogenazę (ALDH), ir taip pagreitina etanolio pasišalinimą iš kraujotakos.

Žurnale „Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad naringeninas taip pat mažina kepenų uždegimą slopindamas prouždegiminius citokinus.

Reklama

Be to, šis biologiškai aktyvus junginys stiprina antioksidacinį kepenų ląstelių aktyvumą, apsaugodamas jas nuo alkoholio sukeltos oksidacinės pažaidos. Flavonoidas stimuliuoja glutationo, labai svarbaus endogeninio antioksidanto, kurio kiekis sumažėja vartojant alkoholį, gamybą.

Idealią naudą duoda šviežių greipfrutų arba jų sulčių vartojimas likus kelioms valandoms iki gėrimo arba po jo, kai kepenys gauna apsauginių junginių, kurie sušvelnina žalingą alkoholio poveikį.

Graikiniai riešutai: Gliutationo stiprintojai kepenų atsistatymui: Gliutationo stiprintojai kepenų atsistatymui

Graikiniai riešutai, kuriuose yra nepakeičiamųjų aminorūgščių ir daug l-arginino, yra stiprūs glutationo pirmtakai, gerokai sustiprinantys kepenų detoksikacijos galimybes po alkoholio vartojimo.

Reklama

Šiuose medžių riešutuose yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina kepenų uždegimą, o juose esantys polifenoliai kovoja su oksidacinio streso žala, kurią sukelia etanolio apykaita.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant graikinius riešutus maždaug 19 % padidėja glutationo gamyba, todėl kepenys geriau neutralizuoja acetaldehidą – toksišką alkoholio metabolitą.

Gausus riešutų antioksidantų, įskaitant melatoniną ir elago rūgštį, profilis dar labiau apsaugo hepatocitus nuo lipidų peroksidacijos, būdingos alkoholio perdirbimo metu.

Reklama

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad vartojant vos 28 g graikinių riešutų per dieną, gali gerokai sumažėti kepenų fermentų kiekis alkoholio paveiktose kepenyse, o tai rodo pagerėjusią organų funkciją ir greitesnį atsistatymą dėl sustiprėjusių II fazės detoksikacijos procesų.

Avokadai: sveiki riebalai kepenų funkcijai gerinti

Avokaduose gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, ypač oleino rūgšties, todėl avokaduose yra svarbių lipidų junginių, kurie skatina kepenų atsigavimo mechanizmus po alkoholio poveikio. Šie sveiki riebalai padeda mažinti kepenų uždegimą ir kartu stiprina organo gebėjimą apdoroti ir šalinti toksinus.

Avokaduose yra glutationo pirmtakų, kurie palaiko endogeninių kepenų antioksidantų gamybą, būtiną alkoholio sukeltam oksidaciniam stresui neutralizuoti. Be to, juose esantis didelis vitamino E kiekis dar labiau apsaugo nuo kepenų ląstelių pažeidimo.

Reklama

Tyrimai rodo, kad unikalus avokadų skaidulų ir fitosterolių derinys taip pat gali padėti sumažinti lipidų kiekį kraujyje ir sumažinti riebalų kaupimąsi kepenų audinyje.

Vaisiuose esantis kalis padeda palaikyti tinkamą ląstelių skysčių pusiausvyrą visoje kepenų ir tulžies sistemoje, optimizuodamas fermentines reakcijas, būtinas alkoholio apykaitai ir vėlesniems detoksikacijos procesams. Dėl šio išsamaus maistinių medžiagų profilio avokadai yra įrodymais pagrįstas priedas prie kepenų atstatymo mitybos protokolų.

Lapiniai žalumynai: Chlorofilas ir kepenų valymas

Detoksikacijos stiprintojai, lapiniai žalumynai yra labai svarbūs maisto produktai kepenims atsigauti po alkoholio vartojimo. Didelis chlorofilo kiekis tokiose daržovėse kaip špinatai, lapiniai kopūstai, rukola ir šveicariški mangoldai aktyviai jungiasi su galimais kancerogenais ir palengvina jų pasišalinimą iš organizmo.

Reklama

Tyrimai rodo, kad lapiniuose žalumynuose esantys junginiai stimuliuoja II fazės detoksikacijos fermentus kepenyse, didindami organo gebėjimą neutralizuoti alkoholio metabolitus, pavyzdžiui, acetaldehidą.

Kryžmažiedžiuose žalumynuose yra gliukozinolatų, kurie virsta izotiocianatais, reguliuojančiais fermentinius kelius, svarbius alkoholio detoksikacijai.

Be to, šiose daržovėse gausu folio rūgšties, kuri padeda sumažinti homocisteino kiekį, dažnai padidėjusį dėl nuolatinio alkoholio vartojimo.

Reklama

Lapinių žalumynų antioksidacinės savybės dar labiau sušvelnina etanolio apykaitos sukeltą oksidacinį stresą ir padeda kepenų ląstelėms atsinaujinti ir funkcijoms atsistatyti.

Kava: Apsauginiai junginiai nuo alkoholinės kepenų ligos

Nors anksčiau kava buvo laikoma tik rytiniu stimuliatoriumi, dabar ji tapo svarbiu hepatoprotekciniu gėrimu, pagrįstu svariais klinikiniais įrodymais.

Keli kohortiniai tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant kavą sumažėja kepenų fermentų kiekis asmenims, kurių kepenys pažeistos alkoholio.

Reklama

Apsauginiai mechanizmai atsiranda dėl kavos biologiškai aktyvių junginių, ypač chlorogeninių rūgščių ir kahveolio, kurie pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Šie junginiai slopina kepenų žvaigždinių ląstelių aktyvaciją– svarbų procesą alkoholio sukeltos fibrozės vystymuisi. Be to, kavos vartojimas didina adiponektino, hormono, kuris švelnina alkoholinį steatohepatitą, gerindamas jautrumą insulinui ir mažindamas riebalų kaupimąsi hepatocituose, kiekį.

Tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant 2-3 decilitrus kavos užtikrinama ideali apsauga, galinti 44 % sumažinti kepenų cirozės riziką alkoholio vartotojams, todėl kava yra praktiškas kepenų atstatymo protokolų priedas.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like