Visą vasarį Trakų rajono Lentvario seniūnija bendruomenę, o ypač šeimas, kvietė dalyvauti projekto „Sveika šeima – aktyvi šeima“ renginiuose. Savaitgaliais šeimos dalyvavo šiaurietiško ėjimo pamokose, paskaitose ir pokalbiuose apie sveiką gyvenseną, krepšinio 3 prieš 3 ir lengvosios atletikos varžybose, trikovėje, vaikų estafetėse „Drąsūs, stiprūs, vikrūs“ ir kt. Jauniausias renginių dalyvis – Lukas Čiras (7 metų), vyriausiajam Vytautui Skirkai – 63-eji metai. Šiemet surengtos ir varžybos Trakų rajono savivaldybės merės taurei laimėti „Šauniausias lengvaatletis“. Baigiamojoje sporto šventėje Lentvaryje dalyvavo Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, Lentvario miesto seniūnas Vytas Rukšėnas, Trakų kūno kultūros ir sporto centro direktorius Mindaugas Čiras. Jie sveikino šventės dalyvius, visiems lentvariškiams linkėjo kuo daugiau aktyvaus poilsio valandų, o sveikatinimo projekto organizatoriams, dalyviams ir nugalėtojams įteikė atminimo dovanas, medalius, padėkos raštus ir suvenyrus.
Vasaris Lentvaryje sveikatingumo mėnesiu skelbtas jau ketvirtą kartą. Šiemet, kaip pasakojo projekto „Sveika šeima – aktyvi šeima“ koordinatorė Trakų kūno kultūros ir sporto centro trenerė, sporto mokytoja Laima Sinkevičienė, vienas iš renginių buvo skirtas jaunimo traumų prevencijai. Jis įvyko Trakų r. Lentvario H. Senkevičiaus gimnazijoje. Čia vyko estafečių bei krepšinio varžybos, po jų moksleiviai kartu su pedagogėmis dalyvavo paskaitoje apie sužalojimų prevenciją. Ją, kaip ir paskaitą Trakų r. Lentvario M. Šimelionio gimnazijoje „Sveika mityba padeda saugoti ir stiprinti sveikatą. Sveikesnio maisto gaminimas“, skaitė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Virginija Rudaminienė.
Kalbėdama apie sveikesnę mitybą, V. Rudaminienė patarė skirti pakankamai laiko maisto gaminimui namuose, priminė maisto gaminimo higienos, indų ir įrankių, naudojamų maistui ruošti, kokybės svarbą, ragino rinktis šviežius produktus ir vengti konservuotų.
„Kartais šeimininkėms gaila atsisakyti ilgai naudotų ir jau nekokybiškų, įtrūkusiomis sienelėmis ar subraižytais paviršiais indų. Norėčiau patarti: nekokybiškų indų ar įrankių nenaudokime. Paviršių įtrūkimuose gali kauptis bakterijos, be to, kai kurios pažeistos dangos išskiria kenksmingas medžiagas. Indai su teflono danga, kaip įrodyta atlikus mokslinius tyrimus, nėra tinkami maistui gaminti: kaitinant teflonas išskiria kenksmingus žmogaus sveikatai cheminius junginius. Žinotina, kad geriausi yra aukštos kokybės plieno ar metalo keramika padengti virtuvės indai, – sakė V. Rudaminienė. – Svarbu, ar pagamintas maistas patiekiamas estetiškai, ar neskubame valgydami, ar padėkojame tiems, kurių dėka esame pakviesti prie stalo.“
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos administratorė Danguolė Andrijauskaitė |