Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija nuo 1981 m. kiekvienais metais spalio 16 d. mini Pasaulio maisto dieną. Ši data buvo pasirinkta todėl, kad 1945 m. būtent spalio 16 d. buvo įkurta Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija.
Šią dieną mininčios šalys siekia kovoti su badu pasaulyje bei plėsti žemės ūkį. Deja, šiuo metu pasaulyje dar yra apie 800 mln. badaujančių žmonių. Šalyse, kuriose yra daug badaujančiųjų, ypač kelia nerimą tai, kad dėl maisto nepritekliaus kenčia vaikai: jie užauga liesi ir psichiškai atsilikę; alkanam vaikui sunku susikoncentruoti ir mokytis. Dėl maisto stygiaus taip pat prastėja suaugusiųjų sveikata, darbo kokybė, o tai stabdo ir visos šalies ekonomikos plėtrą. Todėl Pasaulio maisto dieną rengiamos nemokamo maitinimo, paramos akcijos, visuomenė informuojama apie skurdžiai gyvenančius žmones, kuriuos būtų galima paremti. Pasaulio maisto dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir į sveiką bei tinkamą mitybą. Kiekvienais metais spalio 16 d. – Pasaulio maisto dieną – siekiama dar kartą priminti visuomenei apie pasaulio maisto problemas, stiprinti žmonių solidarumą kovojant su badu, nepakankama mityba bei skurdu.
Kiekvienų metų pradžioje oficialiai skelbiama Pasaulio maisto dienos tema arba devizas. 2014 m. Pasaulio maisto dienos tema – „Šeimos ūkininkavimas: pasaulio maitinimas, žemės tausojimas“ (angl. Family Farming: Feeding the world, Caring for the Earth).
2014 m. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja taip pat yra paskelbusi tarptautiniais šeimos ūkininkavimo metais. Tai parodo, kad tarptautinė bendruomenė šeimos ūkininkavimą pripažįsta svarbiu indėliu į pasaulio maitinimą ir maisto saugumą. Tarptautinių šeimos ūkininkavimo metų siekis – bendradarbiaujant su šalių vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, ūkininkų bei kitomis tarptautinėmis organizacijomis palengvinti šeimos ūkininkavimą; remti žemės ūkį, aplinkos plėtrą ir socialinę politiką užtikrinantį tvarų šeimos ūkininkavimą; didinti visuomenės informavimą ir pasiekti geresnį supratimą apie šeimos ūkininkavimo poreikius, potencialą ir suvaržymus; užtikrinti techninę paramą bei sukurti tvarumo sinergiją.
2014 m. Pasaulio maisto dienos tema „Šeimos ūkininkavimas: pasaulio maitinimas, žemės tausojimas“ buvo pasirinkta siekiant pagerinti šeimų ūkininkavimą smulkiuose ūkiuose, siekiant panaikinti badą ir skurdą, užtikrinti maisto saugą, tinkamai valdyti gamtos išteklius, saugoti aplinką, siekti tvarios plėtros, ypač kaimo vietovėse. Tiek besivystančiose, tiek išsivysčiusiose šalyse šeimos ūkininkavimas gali apimti visas šeimos vykdomas žemės ūkio veiklas ir būti dominuojančia žemės ūkio maisto produktų gamybos forma, todėl pasaulio aprūpinimas maistu yra neatsiejamas nuo šeimos ūkininkavimo.
Skaičiuojama, kad iš 570 milijonų ūkių pasaulyje 500 milijonų yra šeimos ūkiai. Šeimos ūkių, kuriuose šeimos nariai vykdo visas žemės ūkio veiklas ir valdo visą ūkį, yra labai įvairių: tai vaisių ir daržovių ūkiai, grūdų ūkiai, sodai, gyvulininkystės, žvejybos ir kiti ūkiai. Šeimos ūkininkai turi gerai pažinti savo žemę ir jos istoriją, poreikius ir gamybinius pajėgumus; suprasti vietos ekologijos ir žemės tausojimo galimybes; turi sugebėti išlaikyti aukštą gamybos produktyvumą bei saugoti augalų ir biologinę įvairovę, tvariai naudoti gamtos išteklius.
Šeimos ūkiai svarbūs ir tuo, kad jie suteikia vartotojui galimybę pasimėgauti tradiciniais ir ekologiškais maisto produktais bei maisto įvairove. Šeimos ūkiai kuria darbo vietas, ypač besivystančiose šalyse, tačiau jiems taip pat reikalinga parama, kad jie galėtų pagerinti vietos ekonomiką, siekdami socialinės gerovės ir apsaugos bendruomenėse.
Parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus
visuomenės sveikatos administratorius Vytenis Drungilas |