Suaugusių Lietuvos gyventojų žinios apie mitybą: 2022 m. tyrimo rezultatai

healthy air conditioning tips summer

Tyrimo metodika

Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Savivaldybių visuomenės sveikatos biurais 2021 m. lapkričio – 2022 m. balandžio mėnesiais vykdė suaugusių ir pagyvenusių Lietuvos gyventojų žinių apie mitybą tyrimą. Tyrime dalyvavo 1268 respondentai:

  • 76,7% moterų ir 22,1% vyrų
  • 56,3% respondentų priklausė 35-65 m. amžiaus grupei
  • 35,9% respondentų buvo 18-34 m.
  • 69,2% respondentų buvo įgiję aukštąjį išsilavinimą

Bendrieji rezultatai

  • Vidutinis žinių apie mitybą įvertinimas: 73,4 balai iš 100
  • Mažiausias surinktas balų skaičius: 45
  • Didžiausias surinktas balų skaičius: 99

Žinios apie rekomenduojamus maisto produktus

  • 99,1% respondentų žino, kad specialistai rekomenduoja vartoti daugiau daržovių
  • 66,2% žino, kad rekomenduojama vartoti daugiau vaisių
  • 54,3% žino, kad rekomenduojama vartoti mažiau mėsos
  • 44,6% žino, kad daržoves, vaisius ir uogas rekomenduojama vartoti kiekvieno valgio metu
  • 98,7% žino, kad rekomenduojama vartoti mažiau saldžių produktų
  • 90,5% žino, kad rekomenduojama vartoti mažiau sūraus maisto
  • 89,7% žino, kad rekomenduojama vartoti mažiau riebaus maisto
  • 48,3% žino, kad rekomenduojama vartoti mažiau riebalų turinčius pieno produktus

Žinios apie cukraus vartojimą

  • 97,6% žino, kad leduose yra daug cukraus
  • 99,0% žino, kad gaiviuosiuose gėrimuose ir limonade yra daug cukraus
  • 94,2% žino, kad konservuotuose vaisiuose yra daug cukraus
  • 91,0% žino, kad jogurtuose be priedų yra mažai cukraus
  • 75,0% respondentų rinktųsi liesą nesaldintą jogurtą su bananu kaip sveikesnį pasirinkimą mažiau cukraus norintiems gauti asmenims

Žinios apie riebalų vartojimą

  • 53,7% žino, kad mažiausiai rekomenduojama vartoti sočiųjų riebalų
  • 40,6% žino, kad sotieji riebalai randami ir augaliniuose, ir pieno produktuose
  • 40,7% žino, kad kietuosiuose riebaluose daugiausiai yra sočiųjų riebalų rūgščių
  • 96,7% žino, kad margarine yra daug riebalų
  • 88,5% žino, kad picoje yra daug riebalų
  • 75,1% žino, kad riešutuose yra daug riebalų
  • 36,1% žino, kad tepus margarinas turi mažiau sočiųjų riebalų nei sviestas
  • 66,7% žino, kad kai kurie riebūs maisto produktai turi mažai cholesterolio
  • 35,8% respondentų, norinčių gauti mažiau riebalų, rekomenduotų javainius

Žinios apie skaidulines medžiagas

  • 91,6% žino, kad viso grūdo miltuose yra daug skaidulinių medžiagų
  • 87,9% žino, kad brokoliuose yra daug skaidulinių medžiagų
  • 76,8% žino, kad pupelėse yra daug skaidulinių medžiagų
  • 69,5% žino, kad riešutuose yra daug skaidulinių medžiagų
  • 83,8% žino, kad mėsoje yra mažai skaidulinių medžiagų
  • 86,0% žino, kad kiaušiniuose yra mažai skaidulinių medžiagų
  • 50,3% žino, kad bananuose yra mažai skaidulinių medžiagų

Žinios apie druskos vartojimą

  • 97,0% žino, kad šaldytose daržovėse yra mažai druskos
  • 93,5% žino, kad mėsos kumpeliuose (vakuumuotuose) yra daug druskos
  • 96,8% žino, kad rūkytoje žuvyje yra daug druskos
  • 92,2% žino, kad dešrelėse yra daug druskos
  • 71,4% žino, kad sūryje yra daug druskos
  • 54,1% respondentų rinktųsi omletą su grybais kaip mažiau druskos turintį pasirinkimą

Žinios apie baltymus

  • 93,8% žino, kad pupelėse yra daug baltymų
  • 95,2% žino, kad vištienoje yra daug baltymų
  • 95,8% žino, kad vaisiuose yra mažai baltymų
  • 64,2% žino, kad svieste yra mažai baltymų
  • 44,3% žino, kad daugiau baltymų nėra nenugriebto pieno stiklinėje nei lieso pieno stiklinėje

Žinios apie sveikatai palankius maisto produktus

  • 97,6% žino, kad viso grūdo duonoje yra daugiausiai vitaminų ir mineralų
  • 35,8% žino, kad sviestas turi daugiau kalorijų nei margarinas
  • 44,6% žino, kad stiklinėje lieso pieno yra daugiau kalcio nei stiklinėje nenugriebto pieno
  • 86,0% respondentų keptą obuolį laiko sveikiausiu desertu

Žinios apie „Rakto skylutės” simbolį

  • 54,0% žino, kad „Rakto skylutės” simbolis žymi sveikatai palankius maisto produktus, kuriuose yra mažiau cukraus, druskos, riebalų, lyginant su kitais tos pačios maisto produktų grupės produktais
  • 31,2% klaidingai mano, kad šis simbolis žymi ekologiškus produktus

Žinios apie maisto produktų įtaką sveikatai

  • 90,8% žino, kad vėžio riziką gali sumažinti didesnis vaisių ir daržovių vartojimas
  • 87,9% žino, kad vėžio riziką gali sumažinti mažesnis druskos vartojimas
  • 94,9% žino, kad vėžio riziką gali sumažinti mažesnis cukraus vartojimas
  • 95,0% žino, kad vėžio riziką gali sumažinti didesnis skaidulų vartojimas
  • 89,8% klaidingai mano, kad širdies ir kraujagyslių ligų riziką mažina mažesnis maisto priedų/konservantų vartojimas
  • 61,7% žino, kad cholesterolio kiekį kraujyje didina sotieji riebalai
  • 79,4% žino, kad antioksidacinį poveikį turi vitaminas C
  • 66,3% žino, kad antioksidacinį poveikį turi vitaminas E
  • 60,0% žino, kad antioksidacinį poveikį turi vitaminas A

Išvados

Tyrimo rezultatai rodo, kad nors bendras Lietuvos gyventojų žinių apie mitybą lygis yra gana aukštas (vidutiniškai 73,4 balai iš 100), tačiau kai kuriose srityse žinios vis dar yra nepakankamos:

  1. Mažiau nei pusė (44,6%) respondentų žino, kad daržoves, vaisius ir uogas rekomenduojama vartoti kiekvieno valgio metu
  2. Tik kiek daugiau nei trečdalis (36,1%) žino apie sočiųjų riebalų kiekį margarine ir svieste
  3. Mažiau nei pusė (44,3%) respondentų žino apie baltymų kiekį skirtingo riebumo piene
  4. Didelė dalis (89,8%) respondentų klaidingai mano, kad širdies ir kraujagyslių ligų riziką mažina mažesnis maisto priedų/konservantų vartojimas

Remiantis šio tyrimo rezultatais, bus parengtos rekomendacijos, skirtos mokyti gyventojus sveikatai palankios mitybos, akcentuojant tas temas, apie kurias gyventojai turi nepakankamai žinių.

Duomenys ir kita informacija su ankstesniais metais: https://www.hi.lt/mitybos-duomenu-baze/#–suaugusiu-lietuvos-gyventoju-mitybos-ir-fizinio-aktyvumo-tyrimai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video